Dusko Jaramaz/PIXSELL

Mračna strana informatizacije zdravstva: Obiteljski liječnici tvrde da će imati manje vremena za pacijente!

Autor: T. P.

Koordinacija hrvatskih liječnika obiteljske medicine zabrinuta je zbog načina uvođenja i popunjavanja e-kartona. Smatraju kako će zbog e-kartona imati manje vremena za pacijente zbog povećane administracije.

Od 1. rujna u probni rad pušteni su e-kartoni, pametne kartice s podatcima o pacijentu. Korak je to ka informatizaciji zdravstvenog sustava u Hrvatskoj u jeku koje će s HZZO-om sve bolnice biti povezane informatički, a osim toga, trebala bi se izbjeći dosadašnja dupliranja narudžbi jer će one biti vezane uz OIB pacijenta te će se uvesti centralni kalendar naručivanja. Iako je informatizacija danas pojam koji nerijetko veže pozitivne konotacije i povezuje se sa smanjenjem papirologije i gužvi tijekom administrativnih poslova, dio liječnika u ovom se konkretnom slučaju s tim ne slaže.

Naime, Koordinacija hrvatskih liječnika obiteljske medicine zabrinuta je zbog načina uvođenja i popunjavanja e-kartona. Smatraju kako će zbog e-kartona imati manje vremena za pacijente zbog povećane administracije.

“U više smo navrata upozoravali i apelirali na Ministarstvo zdravlja te HZZO da smanje administraciju liječnicima obiteljske medicine kako bi se potpuno mogli posvetiti pacijentima i njihovim potrebama. Načinom na koji je zamišljeno popunjavanje e- kartona dogodit će se upravo suprotno – liječnici će imati daleko manje vremena za pacijente”, ističu iz KoHOM-a te dodaju da bi “informatizacija nekog sustava trebala značiti nalaženje novih rješenja za smanjivanje administracije, a ne njeno povećavanje nauštrb onih koji su najodgovorniji za pacijente. Ako bi preporuke HZZO-a zaživjele, odnosno ukoliko bi se liječnici obiteljske medicine držali uputa HZZO-a o primjeni e- kartona, dnevno bi u ordinaciji mogli primiti tek desetak pacijenata”.

“E-karton nije predviđen nijednim člankom nijednog važećeg zakona,a kako su liječnici obiteljske medicine odgovorni za zdravstveni karton (elektronički zapis), to je potpuno neprihvatljivo za liječnike, preuzeti pravnu odgovornost za moguće tužbe. Obavještavamo drage pacijente da nismo u mogućnosti dati ispravno objašnjenje, te ihupućujemo da se za točnu informaciju obrate HZZO-u. Stoga upozoravamo i hrvatsku javnost te nadležne u Ministarstvu zdravlja i HZZO-u, da ne možemo prihvatiti rad u takvim uvjetima”, zaključuju liječnici obiteljske medicine.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.