Sanjin Strukic/PIXSELL

MOSTOVCI ODUSTALI OD OBEĆANJA: Neće rezati plaće saborskim zastupnicima

Autor:

Kako se saznaje iz Mosta, ne namjeravaju se baviti izmjenama zakona koji zastupnicima osigurava ne samo brojne privilegije već i (pre)visoka primanja.

Zakon o pravima i dužnostima saborskih zastupnika te izmjena istoga koja podrazumijeva rezanje njihovih prava uvođenjem penala za neispunjene obveze jedan je od Mostovim uvjeta za postizanje suradnje s koalicijskih partnerom nakon izbora. Uopće, u hrvatskoj javnosti nerijetko se raspravlja o pravima i primanjima saborskih zastupnika, a jedna od vrućih tema jest i pravo na primanje naknade po isteku mandata u idućih šest mjeseci u visini pune saborske plaće, a to nije sve jer i pola godine nakon toga primaju polovicu plaće. Smanjivanje plaća s druge strane boje se analitičari otvara mogućnost da zastupnici budu korumpirani, kao da do sada nismo svjedočili takvim situacijama i slučajevima. Dok su mostovci obećavali ukidanje naknada koju primaju bivši zastupnici po isteku mandata, ostali predstavnici parlamentarnih opcija trudili su kako se radi o štetnoj i populističkoj mjeri.

I mostovci su ti koji su na svoja predizborna obećanja zaboravili, ili im pak sada u jeku pregovora s HDZ-om isti nisu u prvom planu pa se iz njihovih redova može čuti kako do snižavanja zastupničkih plaća neće doći, premda je njihov bivši potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak svojedobno govorio da se priprema prijedlog zakona o pravima i obvezama zastupnika koji nikada nije došao do Sabora, a jedna od ideja o kojima se govorilo bila je i provedba njemačkoga modela prema kojemu zastupnik kroz godinu dana rada u parlamentu ostvaruje pravo na mjesec dana naknade po isteku mandata. Tada su mostovci predlagali da se zastupnicima ukinu naknade za odvojeni život, a ideja je bila i da se sankcioniraju nedolasci na sjednice. Ali osim prazne demagogije po tome pitanju nikada nitko ništa ozbiljno nije poduzeo.

Osim visokih primanja, odnosno plaće koja u prosjeku iznosi 13 tisuća kuna neto, a koju zastupnici primaju bez obzira na količinu obavljenog posla uživaju oni i druge privilegije pa tako mogu dobiti i paušal od deset dnevnica za službena putovanja u zemlji. Onima koji nisu iz Zagreba subvencionira se smještaj, a pokriveni su im i brojni drugi troškovi. Priča tu međutim ne završava jer osim zastupnika životom na visokoj nozi žive i ministri pa tako i ovi Oreškovićevi još uvijek uživaju slatke privilegije, kojima su rijetko odoljeli, a jedna od njih je i pravo na korištenje službenoga stana.

Dio ministara smješten je u državne stanove dok za neke od njih država unajmljuje adekvatnu nekretninu. I dok se primjerice metkovski psihijatar Božo Petrov gradonačelničkih privilegija odrekao, one državničke rabi punom parom pa je tako kao potpredsjednik Vlade smješten u državnom stanu. A tu povlasticu koriste i ministri Predrag Šustar, Lovro Kuščević, Ante Šprlje, Oleg Butković i Tomislav Tolušić. Mostov ministar Tomislav Panenić i HDZ-ov Anton Kliman spadaju u kategoriju onih kojima država unajmljuje stanove, dok se primjerice ministar policije Vlaho Orepić ne nalazi na listi onih koma plaćamo najam službenoga stana. Devet zamjenika ministara Oreškovićeve vlade korist se pravom na službeni stan, riječ je o minimalno dvosobnoj nekretnini. Njih sedmero smještaj je pronašlo u državnim nekretninama, a za njih dvojicu plaćamo najam. Stambenim pravom koristi se i 27 pomoćnika te glasnogovornica Vlade, a njima prema kategorizaciji pripada jednosoban stan. Dužnosnici kojima plaćamo najam stana od privatnih stanodavaca plaćaju svega pet kuna po kvadratu, dok ostatak troškova snosi država.

Gotovo polovica, od 23 člana Vlade domoljuba i Mosta u proteklom periodu uzimali su dnevnice za službena putovanja po zemlji. Riječ je o još jednoj privilegiji koja nije suprotna zakonskim odredbama, ali je moralno upitna s obzirom da su im plaćeni svi ostali troškovi putovanja. Dnevnicama za službena putovanja po našoj zemlji služili su se HDZ-ovi, ali i Mostovi ministri. U tu kategoriju spadaju ministar zdravlja Dario Nakić, graditeljstva Kuščević, turizma Kliman, ministrica rada Nada Šikić. Nadalje, ministar znanosti Predrag Šustar, Tolušić, ali i omiljeni Zlatko Hasanbegović. Ministar branitelja Tomo Medved, ministrica Bernardica Juretić, Vlaho Orepić i Davor Romić, za svoja putovanja uzimali su dnevnice. Za divno čudo premijer Orešković, Petrov pa čak i Karamarko nisu uzimali dnevnice za domaća putovanja, a jedini član Vlade koji se svih dnevnica odrekao, uključujući i one za inozemstvo dolazi iz Mostove kvote, riječ je o Tomislavu Paneniću.

No, svakako valja spomenuti kako je primjera radi HDZ-ov ministar graditeljstva uzimao dnevnice čak i za putovanja na otok Brač, na kojem živi. Prema zakonu, cijena dnevnice za domaća službena putovanja iznosi 150 kuna, a ukoliko je osiguran jedan obrok ona je nešto niža, odnosno 105 kuna, dva obroka drastično spuštaju cijenu, na 60 kuna. Moguće je dobiti i pola dnevnice, ukoliko je dužnosnik manje od osam sati boravio na terenu ali čini se kako su svi hrvatski dužnosnici na putovanjima gladovali, jer su svi uzimali pune dnevnice. Kuščeviću je za putovanja tako isplaćeno 1502 dnevnice. Ministar zdravlja Nakić uzeo je polovicu dnevnice u iznosu od 75 kuna, nakon što je sudjelovao na svečanoj sjednici povodom Dana sveučilišta u Zadru. Pitate se gdje je apsurd? U tome što ministar Nakić živi u istom tom Zadru. Ministar Kliman uzimao je dnevnice za radne obilaske Istre, premda dolazi iz Vodnjana. Na putovanja po domovini najviše je trošio Hasanbegović, 3510 luna. Ministar branitelja Tomo Medved za dnevnice po putovanjima dobio je 3450 kuna, a domaćih dnevnica odrekao se Zdravko Marić. Njegov primjer slijedili su Darko Horvat i Oleg Butković. Romić iz Mosta na domaćim dnevnicama ubrao je 2400 kuna.

Priča o privilegijama još tužniji epilog poprima onoga trenutka kada spoznate da članovi Vlade sami snose troškove režija, dok zastupnicima u Saboru režije plaćaju građani. Većina zastupnika, odnosno njih 78 iz prošlog saziva živjelo je u unajmljenim stanovima a tu privilegiju od konca prosinca prošle godine do 8. srpnja ove godine platili smo 1,261 milijun kuna. Zastupnicima se podmiruju stanarine u unajmljenim stanovima za službene potrebe do 2500 kuna mjesečno te režije u visi no od 500 kuna, a u ovom sazivu četiri su zastupnika koristila državne stanove- Darko Milinović, Željko Jovanović, Mile Horvat i Mirko Rašković. Prosječna ministarska plaća iznosi oko 18 tisuća kuna. Prosječna neto plaća u Hrvatskoj je čisto informacije radi oko 5500 kuna.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.