Patrik Macek/PIXSELL

MOSTOVAC ZAGRMIO: Nakon restrukturiranja Ivica Todorić neće biti vlasnik Agrokora!

Autor: dnevno.hr

''Moram priznati da imate više informacija od mene. Ako se i planira, mislim da je dobro da se o tome razgovara. Agrokor ima važnost i za susjedne zemlje. Mislim da svi razgovori na razini institucija i ministara mogu pomoći da se situacija stabilizira. Situacija kod njih se reflektira i na nas. Pozdravljam takvu inicijativu.", rekao je

Predsjednik Kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić gostovao je u emisiji Novi dan na N1 Televiziji. Osvrnuo se na aktualne teme poput lokalnih izbora te gužvi na granicama, ali i na nezaobilazni Agrokor.

Unatoč najavama iz Ministarstva unutarnjih poslova, na granicama gužve ne jenjavaju, upravo suprotno. Na pojedinim prijelazima čeka se i do četiri sata. Je li za Vas prihvatljivo takvo stanje na granicama?

“Mislim da nikome u Hrvatskoj to ne može biti prihvatljivo i tu ćemo morati pojačati komunikaciju s našim susjedima jer očito imamo problem. Hrvatska se kao turistička, ali i tranzitna zemlja se ne smije nalaziti u ovakvoj situaciji.”

Kako je došlo do ovakvog stanja, čuli smo da je Vlada u komunikaciji sa slovenskom i mađarskom stranom. Slovenci očito ne pristaju na dogovor?

“Ono što smo imali s razine komunikacije uvjeravalo nas je da nećemo imati ovo što imamo jutros. Nažalost, slovenska se strana odlučila na drugačije postupanje i nadam se da ne postoje neki dublji razlozi. Nadam se da će naši susjedi razmisliti jer ovo nije korektan potez.”

Što nam sad preostaje, pregovori sa Slovenijom ili Europskom komisijom?

“Mislim da će se raditi o kombinaciji komunikacije i sa susjedima i s EK. Ne vidim da ova sadašnja situacija doprinosi i sigurnosti i suradnji dvije prijateljske zemlje.”




Glavna tema posljednjih tjedana je kriza u Agrokoru. N1 doznaje da će se ministri gospodarstava zemalja regije sastati u srijedu u Beogradu zbog Agrokora. Jeste li upoznati s temama i razlozima tog sastanka?

“Moram priznati da imate više informacija od mene. Ako se i planira, mislim da je dobro da se o tome razgovara. Agrokor ima važnost i za susjedne zemlje. Mislim da svi razgovori na razini institucija i ministara mogu pomoći da se situacija stabilizira. Situacija kod njih se reflektira i na nas. Pozdravljam takvu inicijativu.”

Aleksandar Vučić je rekao da će učiniti sve da zaštiti tamošnja radna mjesta, a Slovenci su najavili lex Mercator. Postoji li opasnost da Agrokor izgubi dio kompanija izvan Hrvatske?




“Mislim da ne postoji. Ono što će se posljedično događati je da će se nakon stabilizacije tražiti rješenja, sigurno će doći do prodaje većeg dijela kompanije. Sigurno da ne može doći do nacionalizacije, no jasno je da sve države u okruženju žele zaštititi svoje interese, zato smo mi donijeli zakon, a očekivano je i ponašanje susjeda koji žele zaštititi gospodarsku stabilnost svojih zemalja.”

Inzistira li Most da se sazna puna istina stanja, ustanovi tko je sve odgovoran i da netko snosi odgovornost?

“Most inzistira na tome, ali ne samo Most, nego svaki hrvatski građanin. Doveli smo cijelu državu u potencijalnu opasnost zbog očito nekontrolirane situacije u jednoj kompaniji i tu treba tražiti odgovornost onih koji su do toga doveli. Niti Most kao parlamentarna stranka ne treba ulaziti u meritum stvari, nego prepustiti institucije neka utvrde sve činjenice, naše je samo da pošaljemo jednu političku poruku. Cijela javnost zna da je i Petrov podnio prijavu protiv uprave Agrokora. Nemamo dovoljno informacija, ali mislimo da ulaskom u kompaniju možemo otkriti što je prava istina.”

Premijer Plenković je rekao da neće dozvoliti da se Vlada i represivni aparat koriste u svrhu nečijeg progona. Dio analitičara je zaključio da je ta izjava usmjerena prema mogućem zaustavljanju istraga u Agrokoru?

“Mislim da njegova izjava nije išla u tom smjeru. Mi moramo promatrati poziciju u Agrokoru kroz dva paralelna procesa – stabilizacija kompanije i istraživanje i utvrđivanje potencijalne odgovornosti. Oba su jednako važne i nitko se u Vladi neće zauzeti da takve istragu prestane. Slažem se da se represivni aparat ne treba koristiti u svrhu nekakve kampanje. Mostu sigurno neće nikad pasti na pamet tako nešto. Bavimo se politkom drugačije od prijašnjih struktura koje su to znale koristiti. DORH i pravosuđe s druge strane ne mogu biti zamrznuti zbog izbora ili stanja u bilo kojoj kompaniji. Imamo obavezu i kao dužnosnici i moralnu obavezu utvrditi postoji li odgovornost. Ne mogu prejudicirati, ali imamo želju i u interesu Hrvatske je da se otkrije sve o poslovanju.”

Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je da su svi još od 2012. znali što se događa u Agrokoru. Je li Most imao informacija o stanju prije same krize?

“Što se tiče Mosta, unazad nekoliko mjeseci nam se upalio alarm koji je govorio da je u Agrokoru situacija nestabilna. I ranije smo imali stav da nije dobro da tolika koncentracija i utjecaj budu u jednoj tvrtki. Da je baš tako teška situacija nismo znali, ranije bismo onda reagirali. Ako je HNB znao morao je jače reagirati. Kolege iz HNB-a često se naknadno prave pametnima. U pravilu nam drže prodike kada do neke situacije već dođe, očekujem veću njihovu proaktivnost i smatram da snose veliku odgovornost oko Agrokora, ali i stanja u hrvatskom gospodarstvu.

Sjećam se kad je pretprošla Vlada rješavala problem kredita švicarcima, HNB je rekao da će se srušiti cijeli sustav i vidi se da su potpuno promašili.”

Hoće li Most iskazati nepovjerenje guverneru?

“O izglasavanju nepovjerenja mi nismo razgovarali. To su postupci u Saboru o kojima Klub tek treba donijeti odluku, ali u razgovoru s kolegama imamo stav kako aktualni guverner nema povjerenje i za to imamo debele razloge.”

Je li Ivica Todorić od miljenika politike postao politička meta? Predsjednica je jučer rekla da joj nije jasno kako netko tko ne isplaćuje plaće živi u dvorcu.

“Ja se slažem s tom izjavom, ali mislim da ona dolazi prekasno i da su hrvatski političari davno trebali reagirati na takvo stanje. Most već duže vrijeme govori o problemima u Agrokoru i svojim ponašanjem sugerira potrebne promjene. Zadnje dane su Todorić i njegova obitelj postali lopta za napucavanje raznih političara čiji su donedavno bili miljenici. Most tu pokazuje dosljednost. S obitelji Todorić se ne bavimo, važan nam je Agrokor. Ne Todorić jer kad prođe restrukturiranje on vlasništvo neće imati, nego zbog radnika.”

Jeste li zabrinuti za dugoročnije stanje za naše poljoprivrednike u Slavoniji?

“Nema nikoga u Slavoniji tko za to nije zabrinut, mislim da je svima jasno što te kompanije znače za Slavoniju. Moramo raditi na tome.”

Kad je riječ o vlasništvu Agrokora, je li moguće da vlasnici tih tvrtki postanu, recimo, ruske banke?

“Te kompanije će morati nastaviti funkcionirati na tržištu. Mi bismo voljeli da se hrvatske tvrtke pojave kao kupci tih kompanija, no tržište radi svoj posao, ne možemo tu prejudicirati.”

Stanje je sada smireno, ali je li pravedna situacija da se govori o radnim mjestima, a istodobno postoje kompanije kao Borovo, TLM i druge, koje nemaju pomoć države?

“Uvijek ostaje osjećaj te određene nepravde prema drugim kompanijama i to je točno. Država ima potrebu definirati stvari, to smo kroz ovaj zakon i napravili. To su kompanije koje urušavaju cijeli gospodarski sustav. I tu se Agrokor nalazi u posebnom položaju. Koliko god to možda netko ne želi čuti, to je istina. Moramo si priznati da je ipak pozicija Agrokora nešto drugačija jer je utjecaj na gospodarstvo daleko, daleko jači.”

Očekujete da će situacija oko Agrokora utjecati na rezultat lokalnih izbora?

“Moguće da u onim područjima gdje se nalaze sjedišta pojedinih kompanija to budu predizborne teme, ali ja Agrokor ne bih gledao kroz izbore, izgovaranje neodgovornih rečenica radi par postotnih poena, a s druge strane da se čini šteta. Lokalni izbori su posebni izbori, sve se više u društvu prepoznaju kao natjecanje pojedinaca koji su uvaženi u svojoj lokalnoj sredini i mislim da će na rezultate najviše utjecati osobnost kandidata. A što se tiče situacije u Agrokoru, volio bih da ju svi zajedno ne koristimo u kampanji.”

Koliko saborskih zastupnika Mosta sudjeluje na lokalnim izborima?

“Mislim da polovica.”

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.