FaH

Most tvrdi: Branitelji su prevareni! Odgođena primjena Zakona o braniteljima jer nisu osigurana sredstva!

Autor: dnevno.hr

Most nezavisnih lista danas je imao ukupno čak 52 amandmana, 37 na proračun i 15 na Zakon o braniteljima. Vlada ih je sve redom odbila. Predloženim amandmanima obuhvatili su, navode iz Mosta, ‘najvažnija područja neophodna za svakodnevni život građana i zalažemo se za ciljano izdavanje iz proračuna za zdravstvo, školstvo, obrazovanje, prometnu infrastrukturu, poljoprivredu, te bolju regulaciju braniteljskih prava’.

Saborski zastupnik Miro Bulj kroz predloženih devet amandmana zalaže se za oživljavanje zaboravljene dalmatinske zagore koja propada, predlažući spojeve autoceste na drniški, kninski, sinjski, imotski kraj. Osim prometa, zalaže se i za obrazovanje, te predlaže osiguranje sredstava za besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce u Hrvatskoj, gradnju osnovne škole u Sinju i dovršenje škole za osobe s posebnim potrebama u Zadru. Predložio je i povećanje naknade za štetu uzrokovanu elementarnim nepogodama.

Tomislav Panenić  u sektoru poljoprivrede referira se na izgradnju Centra za voće i povrće koje je ministar Tolušić osnovao samo u jednoj županiji i traži da svi imaju istu priliku, da se takvi centri osnuju i u drugim dijelovima. Tom prijedlogu se pridružio potpredsjednik Sabora Božo Petrov koji je predložio osnivanje Centra za agrume u dolini Neretve. Tomislav Panenić ističe i da se OPG-ovima na  „mala vrata“ uvodi članarina, što je velik udarac za obiteljska gospodarstva. Božo Petrov predložio je i izgradnju spojne ceste s brzom cestom Gradec-Križevci.

Za male i micro poduzetnike kojima su odbijena poduzetnička sredstva a koja su poticaj za otvaranje novih radnih mjesta, zalaže se saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić koja je htjela da se ne ukinu bespovratna sredstva e-impulsa, već da ih imaju na raspolaganju jer ona ne ulaze u kredite, kako to obrazlaže ministrica Martina Dalić.

Dr. sc. Ines Strenja Linić u svojih sedam amandmana obuhvaća najosjetljivije skupine društva, te predlaže osnivanje posebnog fonda za inovativnu terapiju kako bi liječenje teško oboljele djece kao što su djeca sa spinalnom mišićnom atrofijom, moglo započeti odmah i prije uvrštavanja na listu HZZO, ako je terapija već odobrena i uvrštena u Americi i Europi. Zalaže se i za kvalitetniju skrb za zaštitu žrtava nasilja u obitelji, te osnivanje stambenih zajednica i domova za smještaj djece bez roditeljske skrbi koja izlaze nakon 18. godine iz domova i udomiteljskih obitelji.

Saborski zastupnik Marko Sladoljev predložio je povećanje izdavanja za zagrebačke studente slabijeg imovinskog stanja, kako bi pravo na obrazovanje vrijedilo za sve jednako.

Most je danas ukazao na svojevrsnu prevaru branitelja, jer Zakon o braniteljima stupa na snagu čak godinu dana iza predviđenog roka. Naime, u nacrtu Zakona koji je pompozno objavljen još na sjednici Vlade na dan Oluje u Kninu, stoji da zakon stupa na snagu 1. siječnja 2018., a  u konačnom prijedlogu zakona stoji da zakon stupa na snagu 1. siječnja 2019., jer očito nisu osigurana sredstva u proračunu, pa je primjena jednostavno prolongirana za godinu dana. Odgoda se ponajviše odnosi na jedan značajan dio mirovinskih prava branitelja., navode u priopćenju nakon što je izglasan Državni proračun RH za 2018.  




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.