Ivo Cagalj/PIXSEL

Most predlaže osnivanje društva posebne namjene radi otkupa Ine od MOL-a

Autor: Hina

Čikotić ističe da nema razloga zbog kojega HEP ne bi bio suvlasnik nekoliko postotaka Ine.

Most nezavisnih lista u srijedu je predstavio svoj prijedlog modela otkupa Ine od MOL-a, uz pomoć društva posebne namjene na koje bi bile prenesene dionice Ine u vlasništvu hrvatske države i koje bi izdavalo obveznice te prikupljenim novcem od MOL-a otkupljivalo njegov udio u Ini.

Mostov je model na konferenciji za novinare u Saboru predstavio bivši državni tajnik za energetiku Ante Čikotić.

Po njegovim riječima, Mostov model reotkupa dionica Ine predviđa da Ministarstvo državne imovine prenese na društvo posebne namjene – SPV svoje dionice Ine i da se to društvo dodatno “pojača” udjelima u tvrtkama gdje je država u manjinskom vlasništvu, iz portfelja Centra za restrukturiranje i prodaju. SPV bi potom izdao obveznice koje bi se ponudile na tržištu kapitala, građanima i državnim investitorima, a prikupljenim novcem otplaćivale bi se Inine dionice u vlasništvu MOL-a.

Čikotić ističe da nema razloga zbog kojega HEP ne bi bio suvlasnik nekoliko postotaka Ine.

Napravljena je, kaže, analiza investitora i nedvojbeno je da na tržištu novca ima.

“Nakon što SPV izda obveznice i nakon što investitori preuzmu i kupe obveznice, novac se uplaćuje u društvo posebne namjene koje onda otplaćuje dionice MOL-u i na taj način u kratkom roku dolazimo u vlasništvo 75 posto vrijednosti Ine”, rekao je Čikotić.

Model, pojasnio je, predviđa i konvertibilne obveznice.




“To znači da investitori mogu svoje obveznice pretočiti u dionice. Nama je interes da imamo vlasništvo 75 posto Ine a tih 25 posto će imati investitori koji konvertibilne obveznice zamijene dionicama”, rekao je dodajući kako je to dobro jer se Ina otvara tržištu, a dioničarima se daje mogućnost da pritišću upravu radi boljih rezultata i ostvaruju dobit.

Vladi je poručio da, ako nastavi dosadašnjim smjerom i ako se ne zna što se želi, “bolje je da Ina ode u privatne ruke”.

“Ova vlada nema strategiju razvoja Ine, a dokaz tome je da se ne ide u proces provjere vrijednosti Ine, financijske forenzike koliko vrijedi Ina. Kako ćemo pregovarati s mađarskom stranom ako nismo napravili procjenu vrijednosti”, poručio je.




Čelnik Mosta Božo Petrov kaže da Most, otkad je u politici, traži i nudi rješenja.

“U trenutku kad je predsjednik Vlade izišao s tim da će se ići u otkup Ine mi smo stvorili drugi model da se ne mora prodavati kompanija poput HEP-a. Proces otkupa Ine stao je i zamro i nije se ušlo u službene pregovore s MOL-om, nije napravljen ni model poslovanja po kojem će Ina funkcionirati nakon otkupa”, istaknuo je Petrov na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Mostovac Slaven Dobrović ističe kao su Ina i HEP dva odvojena projekta vrlo značajna za Hrvatsku te da ih ne treba vezati modelom reotkupa dionica Ine.

“Naš model s jedne strane omogućuje preuzimanje kontrole nad naftnom kompanijom, a s druge razvojni put HEP-a pred kojim je svjetla budućnost ako se menadžment promijeni”, kazao je.

Bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić kaže da je HNS kao novi partner u vladi također protiv modela kojeg je nudio premijer Andrej Plenković.

“Protiv su IPO-a HEP-a kako bi se time kupovala Ina pa model koji je predstavio premijer Plenković nema podršku ni sada u vladi”, rekao je Panenić.

“Mađari i dalje urušavaju Inu i ako vlada ne reagira ubrzo nećemo imati što otkupljivati niti jamčiti energetsku stabilnost Hrvatske”, poručio je sindikalist i županijski vijećnik Mosta u Sisačko-moslavačkoj županiji Predrag Sekulić.

Novinari su čelnika Mosta pitali za presudu o arbitraži sa Slovenijom, a Božo Petrov je odgovorio da Hrvatska treba u trenutku kad završi “cijela farsa arbitraže” proglasiti isključivi gospodarski pojas, jer, kako je rekao, na to imaju pravo sve druge članice EU-a pa ne vidi zašto ne bi imala i Hrvatska.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.