foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

MOST napao Vladu: ‘Dali smo im rješenja, a oni nas vode u propast’

Autor: Hina

Most nezavisnih lista, osvrćući se u četvrtak na Izvješće europskog semestra, Vladi je dao ocjenu nedovoljan, poručivši kako će, ako nisu sposobni provesti strukturne reforme, BDP stagnirati, država se neće kretati u pravom smjeru, mladi će odlaziti, a Hrvatska je osuđena na propast

“Poruka je svima jasna, no Vlada pokušava uviti stvari u celofan”, rekao je čelnik Mosta Božo Petrov na konferenciji za novinare.

Podsjeća i kako je Most, nakon izlaska iz Vlade, ostavio akcijski plan za strukturnu reformu javne uprave, gotovu reformu pravosuđa, ali je vladajući nisu htjeli izvaditi iz ladice.

“Nisu ništa htjeli napraviti sa LNG, mi smo povukli sredstva, a oni su u projekt ubacili način rješenja nedovoljno dobar da bi prošao studiju utjecaja na okoliš. Stvari koje su im ostavljene su bile pravi pokretač reformi”, poručio je čelnik Mosta.

Politički tajnik stranke Nikola Grmoja pojasnio je kako je upravo zbog pomanjkanja sluha Vlade prema problemima hrvatskih građana njegova stranka krenula s konvencijama po hrvatskim gradovima pod radnim naslovom”Pokret ostanka” na kojem predstavljaju konkretne mjere.

Most je obuhvatio područja pravosuđa, energetike, poljoprivrede, zdravstva, poduzetništva i javne uprave.

Ništa od rasterećenja poduzetnika

Govoreći o području poduzetništva, Ivana Ninčević Lesandrić ustvrdila je kako godinama slušamo da porezno i administrativno treba rasteretiti poduzetništvo no sve rasterećenje se, kaže, svodi na dokumente, strategije i planove, umjesto na provedbu.




“Za pokretanje poduzetništva trebaju promjene koje će mu osigurati uvjete kakve ima u drugim državama. Upravo u tom sektoru se može otvoriti najviše radnih mjesta”, kazala je. Kroz “Pokret ostanka” detektirano je 27 mjera iz iskustva mikro i malih poduzetnika.

Nezavisni u klubu Mosta Tomislav Žagar uvjeren je kako Vlada ne radi strukturne reforme “jer to dira političke sinekure”. Most je, kazao je, pripremio tri pilot projekta iz javne uprave, za što su osigurana sredstva EU-a, pa se pitaju zašto su ostali u ladicama.

Na konferenciji za novinare prikazan je kratki film na temu javne uprave. Rješenje vide u uvođenju sustava upravljanja kvalitetom u javnoj upravi, razvoju kompetencijskog okvira za zaposlene, te uvođenju e-poslovanje za poslovanje s tijelima javne uprave.




Za to je, kako se navodi u filmu, osigurano 880 milijuna kuna iz EU-ovih fondova. Taj projekt vodi odvajanju javne uprave od politike, a javna će uprava postati dostupna i učinkovita, poručuju iz Mosta.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.