Pixsell: Photo/Zeljko Lukunic/Igor Soban

Most izgubio u Metkoviću i Omišu, Bandić doživio tešku sramotu u centru Zagreba, zanimljivo u Osijeku i Splitu

Autor: Bruno Herljević

HDZ je i ovoga put slavio u dalmatinskim i slavonskim izbornim jedinicama, kao i u Lici u Gorskom kotaru, dok je SDP pobijedio na sjeveru Hrvatske te u Istri.

HDZ je formalni pobjednik novih parlamentarnih izbora s prednosti od sedam mandata pred SDP-om. HDZ je i ovoga put slavio u dalmatinskim i slavonskim izbornim jedinicama, kao i u Lici u Gorskom kotaru, dok je SDP pobijedio na sjeveru Hrvatske te u Istri.

Ipak stanje u Zagrebu posebno je zanimljivo jer je grad podijeljen u nekoliko izbornih jedinica. Zapad i Centar, koji su dio prve izborne jedinice, glasali su većinski za SDP, kojemu je pripalo 39.65 posto glasova. HDZ je prikupio 31 posto, a Most deset posto. Živi zid je na četvrtom sa 5.76 posto, a stranka Pametno u centru Zagreba prešla je prag s 5.29 posto. No, zanimljivo je kako je stranka gradonačelnika Milana Bandića, Bandić Milan 365, u potpunosti podbacila, da ne kažemo i doživjela sramotu u centru, ostala je na tek 4.20 posto.

U drugu izbornu jedinicu pripada istok Zagreba gdje je HDZ ostvario bolji rezultat od SDP i skupio 37.12 posto glasova. SDP je drugi sa 29 posto, a BM 365 na trećem sa 11.6 posto. Most je skupio 10.8 posto i na četvrtom je mjestu, a Živi zid sa 7.22 posto na petom mjestu.

Jugoistočni dio Zagreba pripada četvrtoj izbornoj jedinici. Tu je uvjerljivu pobjedu odnio SDP sa 39.84 posto, a HDZ je nadrugom sa 29.07 posto glasova. Most je treći sa 9.84 posto, Živi zid ima 6.82 posto, a Bandić Milan 365 ima 6.67 posto.

Južni dio Zagreba pripada sedmoj izbornoj jedinici, a tamo je pobjedu s 35 posto glasova odnio SDP, dok HDZ nije bilo predaleko s 31.85 posto zauzeli su drugo mjesto. Most je sa 11.42 posto treći, a Živi zid sa 7.88 na četvrtom mjestu. Bandićeva stranka na petom je mjestu sa 6.77 posto.

U Splitu i Osijeku zanimljive situacije

Što se tiče Splita, tamo je HDZ uvjerljivo slavio s 37.17 posto, a na drugom mjestu je Narodna koalicija s 31.16 posto. Na trećem mjestu je Most sa 16.39 posto, četvrto mjesto osvojila je stranka Pametno i Za grad sa 6.33 posto. Time je stranka Pametno, koja na kraju ipak nije prešla izborni prag, pobijedila Živi zid u Splitu.




Rijeka je još jednom pokazala svoju odanost SDP-u, tamo su osvojili čak 43.40 posto glasova. HDZ je osvojio tek 24.26 posto i ostao daleko iza Milanovićeve stranke. Živi zid treći je sa 8.62, a Most nije daleko, skupili su 7.90 posto glasova. Peto mjesto drži IDS sa 7.58 posto.

U Osijeku se odvio doista zanimljiv scenarij. Naime, tijesnu pobjedu ipak je odnio SDP. Milanovićeva stranka osvojila je 32.66, dok je HDZ skupio 32.07 posto glasova- Most je treći sa 10.82 posto, a HDSSB ima 8.78 posto. Prag je u Osijeku prešao i Živi zid sa 8.25 posto.

Što se tiče Zadra, tu nije bilo puno dvojbi o pobjedniku. HDZ je pomeo SDP sa 39 posto glasova, a oni su skupili tek 33 posto. Most je treći sa 11.80 posto, a Živi zid je na četvrtom sa skupljenih 6.49 glasova.




U Dubrovniku prag prelaze samo tri stranke, HDZ ima 38 posto, SDP je na 34 posto glasova, a Most je dobio 14 posto.

Most pao u svojim utvrdama

Također, zanimljivo je bilo u Metkoviću, Omišu i Vrgorcu, čiji su gradonačelnici pripadnici Mosta, odnosno, ti su gradovi utvrde stranke Bože Petrova.

U Metkoviću je bilo dosta neizvjesno. HDZ je na koncu ipak odnio pobjedu s 39.18 posto, a Most, koji je nastao u Metkoviću, skupio je 35.80 posto glasova. SDP je treći sa 19.77 posto.

Most nije bolje prošao ni u Vrgorcu, odakle dolazi novopečeni Mostovac, Ante Pranić. I tamo je HDZ skupio 45 posto glasova. Most je opet na drugom mjestu sa 24.60 posto, a SDP je skupio 24.36 i završio na trećem.

Omiš je još jednom bio vjeran HDZ-u. Plenkovićeva stranka skupila je visokih 45.51 posto, daleko iza je Most sa 28-68 posto, a SDP je dobio niskih 16 posto.

U Primoštenu, odnosno mjestu gdje vlada bivši Mostovac Stipe Petrina, pobjedu je odnio baš Petrina. Nezavisna lista Stipe Petrine skupila je 46 posto glasova, HDZ je ostao na 25 posto, a SDP je skupio bijednih 16 posto glasova. Most u Primoštenu ne prelazi prag i ima tek 4.61 posto.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.