Goran Stanzl/PIXSELL

MOST I HDZ PREGOVORE NASTAVLJAJU U PONEDJELJAK: Dnevno.hr zna na čemu Most inzistira!

Autor: dnevno.hr

Kako je dnevno.hr pisao prije tjedan dana Most želi preuzeti Ministarstvo zdravlja, a njime bi trebao upravljati bivši dopredsjednik HUBOL-a Ivan Bekavac.

Usklađivanje programske platforme nije najbolje prošlo za pregovaračke timove Mosta i HDZ-a. Naime, kako saznaje Jutarnji List, Most je prekinuo pregovore. Navodno su, kako javlja navedeni medij, pregovori prekinuti bez obrazloženja te se neće nastaviti do ponedjeljka. No, kako javlja Večernji List iz Mosta tvrde da danas sastanka nije ni bilo pa ga ni nisu mogli prekinuti.

Navode da su se danas trebali sastati pregovarački timovi, ali jedan član Mostovog tima nije mogao doći pa su do ponedjeljka kad će svi biti na broju telefonski pregovori odgođeni .

Podsjetimo, dnevno.hr  je pisao da Most želi  preuzeti Ministarstvo zdravlja, a njime bi trebao upravljati bivši dopredsjednik HUBOL-a Ivan Bekavac. Ministarstvo uprave ostavili bi svojoj Dubravki Jurlini Alibegović, s kojom su iznimno zadovoljni te za koju kažu da je imala odlične ideje i želju za provedbom reformi koje je HDZ kočio. Žele Mostovci zadržati i ministarstvo pravosuđa koje bi nastavio voditi Ante Šprlje, a po njima idealan kandidat za ministra branitelja jeste njihov saborski bombarder Miro Bulj.


Prvi doznajemo: Ovo su ministarstva na kojima će Most inzistirati


Na čelu ministarstva policije ostao bi njihov Vlaho Orepić, a resor socijalne politike voditi bi trebao Nedeljko Marković. Rukovodeća pozicija u ministarstvu gospodarstva također bi ostala nepromijenjena pa bi taj sektor vodio tehnički ministar Panenić, dok će obranu dođu li u poziciju postavljati uvjete prepustili svojoj Ines Strenji Linić. Na svojoj poziciji ostaje i Davor Romić tehnički ministar poljoprivrede, baš kao i Slaven Dobrović koji vodi ministarstvo zaštite okoliša. Petrov će u ovom scenariju opet biti prvi potpredsjednik Vlade dok će Robert Podolnjak u ovom scenariju voditi Sabor kao njegov predsjednik.

Podsjetimo, ministar gospodarstva u tehničkoj vladi Tomislav Panenić (Most) izjavio je kako bi Most morao zadržati resor Ministarstva gospodarstva.

“Osobno smatram da bi Most morao ostati u resoru Ministarstva gospodarstva jer kad vidimo da su obje velike stranke imale interesne grupe kojima su utjecale na sadašnje stanje, Mostu bi možda bilo puno lakše biti korektiv u rješavanju situacija”, smatra Panenić.




A trenutno se u završnoj fazi nalaze pregovori Mosta i HDZ-a. Plenković i Petrov su se usuglasili oko sedam Mostovih uvjeta te se sada vode razgovori o programskim smjernicama, a uslijedit će i razgovori o funkcijama.

Prema prvim nacrtima nove Vlade Most bi trebao dobiti pet ministarstava. HDZ bi navodno trebao dobiti tri, a Most jednog potpredsjednika Vlade. Hoće li se to tako i obistiniti vrijeme će pokazati.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.