Jurica Galoic/PIXSELL

Most Bože Petrova u političku kampanju za lokalne izbore, uvukao udrugu Naš Hajduk, Torcidu i Bad Blue Boyse!

Autor: I. Babić / 7dnevno /17. ožujka 2017.

Preko udruge Naš Hajduk i Torcide, Petrov želi ovladati Splitom i Dalmacijom, a kandidaturom Marka Sladoljeva za gradonačelnika Zagreba, bliskog Bad Blue Boysima, učvrstiti svoje pozicije u hrvatskoj metropoli

Kada su krajem veljače ove godine mediji objavili da će Mostov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika biti Marko Sladoljev, zagrebački dečko blizak Bad Blue Boysima, samo za neupućene je to bilo veliko iznenađenje. A za one dobro upućene, izbor Marka Sladoljeva je samo nastavak priče o Mostovom simpatiziranju strastvenih navijača i simpatizera  Dinama.

Tako je, podsjetimo, poznati BBB-ovac, Thomas Bauer, suvlasnik PR agencije Grizli, osmislio Boži Petrovu kampanju za parlamentarne izbore 2015. godine, kada je  Most nezavisnih lista osvojio ukupno 19 mandata i postao pravi hit na političkoj sceni. Inače, agencija Grizli je u kratkom vremenu od osnivanja, surađivala s nekolicinom renomiranih tvrtki. Posebno je bila zanimljiva njihova suradnja s malonogometnim klubom Futsal Dinamo, kojeg su osnovali navijači zagrebačkog Dinama koji se bore protiv vladavine nogometnog moćnika Zdravka Mamića, iz prostog razloga jer je  Thomas Bauer široj javnosti poznat i kao istaknuti Bad Blue Boy, navijač Dinama.

On je bio naročito eksponiran u vrijeme kada se ta skupina borila da se klubu vrati ime Dinamo, nakon što je po izričitoj želji prvog predsjednika Hrvatske, dr. Franje Tuđmana, preimenovan u NK Croatia. Iako nije bio formalni vođa navijača, nastupao je kao glasnogovornik i iznosio stavove grupe.

Inače, Zdravko Mamić se krajem 2011. u emisiji Nedjeljom u 2,  javno  pohvalio kako posjeduje izvatke iz policijske evidencije o nekim članovima vodstva Bad Blue Boysa i inicijative Zajedno za Dinamo, te je čak i pročitao neka od kaznenih djela za koje su oni svojedobno prijavljivani, među kojima i ona Thomasa Bauera.

Most u aferi Grizli

A početkom lipnja prošle godine, Most se našao u velikoj aferi – otkriveno je da je Bauerova agencija Grizli, koja ih je zastupala u kampanji, istodobno svom austrijskom klijentu nudila sastanke s ključnim predstavnicima Vlade iz njihove kvote. Svojim klijentima su obećavali  da će im osigurati razgovore i uspješnost eventualnog poslovanja s ministrom unutarnjih poslova i ministrom pravosuđa koji su bili iz kvote Mosta.

„Kad se ima u vidu o kakvim se ministarstvima radi i da se tu može raditi o vrlo velikim svotama novaca koje se obrću, onda je itekako  u to umiješan, zaboga, Most“, govorio je tada poznati odvjetnik Željko Olujić, koji je svojedobno i sam obnašao funkciju državnog odvjetnika. Očekivao je i reakciju DORH-a, jer je smatrao da je tu riječ o kaznenom djelu trgovanja utjecajem. No, ta afera nije pokolebala družinu Bože Petrova da nastavi surađivati sa simpatizerima i ljudima bliskim Bad Blue Boysima, pa su zadatak ustrojenja gradske organizacije, te oblikovanja izbornog programa za lokalne izbore, Mostovci  povjerili također velikom Dinamovcu, Antoniju Pešutu, o čemu je pisao naš portal Dnevno.hr.




A izborom Marka Sladoljeva, gradskog  dečka bliskog Bad Blue Boysima, za njihovog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika, Most se posve razgolitio  u svojoj strategiju za naredne lokalne izbore u Zagrebu. Njihov glavni adut bit će obraćanje  moćnoj navijačkoj skupini, što su nesumnjivo Bad Blue Boysi, pa su u tom kontekstu i angažirali Marka Sladoljeva kao njihova kandidata za zagrebačkog gradonačelnika. Naime, Sladoljev nikada nije krio da je navijač modrog kluba, kao niti da je veliki simpatizer navijača, pogotovo Bad Blue Boysa. Jedan intervju je čak iskoristio kako bi plavim dečkima čestitao 30. godišnjicu osnutka grupe, uz vjeru da će dobiti borbu za pošteniji Dinamo:

„Svim navijačima želim da ustraju u borbi za pravedniji i pošteniji nogomet i da se ne daju isprovocirati ni od jedne političke opcije. S obzirom na to da sam ja navijač Dinama, svim BBB-ovcima zaželio bih sretnu 30. godišnjicu osnutka. Ta je skupina u svojoj povijesti vodila različite bitke, od borbe za nacionalni identitet u komunističkoj Jugoslaviji, borbe za slobodnu Hrvatsku u Domovinskom ratu, borbu za vraćanje imena Dinamo, do ove zadnje borbe za pošteniji i demokratičniji Dinamo. Kao što su sve ove bitke dobili, vjerujem da će dobiti i ovu posljednju“, izjavio je tada Sladoljev.

Poznati BBB-ovci u službi metkovskog psihijatra




Takve izjave Marka Sladoljeva, dobrodošle su jeftinim populistima iz Mosta, koji upravo na krilima kritike svega postojećeg, ne samo u hrvatskom nogometu, nego i u politici i društvu uopće, skupljaju jeftine političke bodove pred svake izbore. Stoga se mnogi i među viđenijim navijačima Dinama i članovima Bad Blue Boysa pitaju – otkud Mostu ideja da za kandidata za zagrebačkog gradonačelnika angažiraju bivšeg vođu BBB-a, kao i da za svoju PR-agenciju izaberu baš agenciju Grizli, čiji je suvlasnik – gle čuda – također poznati BBB-ovac, Thomas Bauer?

Onaj isti Thomas Bauer koji se posebno eksponirao u vrijeme kada se  skupina navijača Dinama borila da se klubu vrati ime Dinamo, nakon što je po izričitoj želji prvog predsjednika Hrvatske, dr. Franje Tuđmana, preimenovan u NK Croatia. Ta skupina navijača koja se borila za povratak imena Dinamo,  ometala je i provocirala na predizbornim skupovima u Zagrebu, na kojima je sudjelovao i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, a imali su potporu i tadašnjih HDZ-ovih otpadnika, predvođenih Stjepanom Mesićem i Josipom Manolićem.

No, da HDZ baš nema sreće s navijačkim skupinama, ne samo u Zagrebu, pokazalo se to nedavno i u Zadru, a upečatljiv je ostao i onaj događaj s početka rujna prošle godine, kada je Torcida ometala skup HDZ-a u Splitu. Razulareni Torcidaši su im skandirali protiv Zakona o sportu i povicima protiv HNS-a, a na skupu je sudjelovao i predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković. A sve se to događalo u samom finišu kampanje za zadnje parlamentarne izbore  i to kada su predizborna istraživanja pokazivala da se za jedan granični mandat u 10. izbornoj jedinici bore HDZ, Most i Pametno.

Na spomenutom splitskom skupu, osim Torcidaša, iskazao se i Srđan Gjurković (HNS), jedan od glavnih tvoraca i pokrovitelja Zakona o sportu. On je žestoko napao Andreja Plenkovića, pogotovo njegovu izjavu s Rive  da će HDZ  u budućnosti provoditi Zakon o sportu, te ju nazvao jednom od najskandaloznijih izjava, jer ona samo  dokazuje da oni to nisu činili, a niti to danas čine, govorio je Gjurković.

Upozorio je i da je čak 22 HDZ-ovih zastupnika svojedobno glasovalo protiv Zakona o sportu, među njima i Dalmatinci, Ante Sanader i Branko Bačić, a da se njih 12 svejedno ponovno našlo na stranačkim listama za Sabor. Mnogi su nakon tog Gjurkovićeva vatrenog istupa bili uvjereni da je on, osim Mosta, bio i jedan od glavnih organizatora Torcidina prosvjeda protiv HDZ-a.

Štetna Mostova kampanja dodvoravanja navijačima

Slični scenariji u režiji Mosta i njihovih „koalicijskih partnera“ iz udruge Naš Hajduk i navijača Torcide, očekuju se na jugu zemlje i pred ove lokalne izbore, jer se družina Bože Petrova i do sada iskazala kao veoma uspješna u skupljanju jeftinih političkih bodova na način da se pokušavaju svidjeti navijačima, prije svega Hajduka i Dinama.

A kakve pogubne posljedice takav način (zlo)uporabe navijačkih skupina i njihovo koketiranje s najnižim navijačkim strastima mogu imati, mogli smo se uvjeriti i nakon nedavnog derbija Hajduka i Rijeke, kojeg su obilježili rasistički ispadi, uvrede na nacionalnoj osnovi i upad jednog od navijača Hajduka na travnjak s vatrogasnom štipaljkom u ruci.

Nakon tih nemilih događaja s naših stadiona, u kojima  se poziva na nasilje, ubijanje, vješanje i da ne nabrajamo, mnogi se opravdano pitaju – tko su ti navijači Torcide, BBB-a, Našeg Hajduka, Armade i ostalih skupina koji se dadu izmanipulirati do te mjere da svojim nasilnim navijanjem maltretiraju cijelu Hrvatsku? Tko im je dao to pravo?  Zbog njih i njihova nasilja, čestiti ljudi, istinski navijači više ne mogu u miru doći na utakmicu!

A kada se ima na umu da iza nekih navijačkih skupina stoji Most, koji svoju političku moć gradi podilazeći najnižim navijačkim strastima, postavlja se i realno pitanje – nisu li oni i nesvjesno novi trovači hrvatskog društva? Ako Most, preko udruge Naš Hajduk i Torcide, želi  izvojevati pobjedu na lokalnim izborima u Splitu i Dalmaciji, postavlja se pitanje – jesu li i navijački huligani njihovi glasači?   Je li nasilnik Dominik Mamić (22), koji je uletio u teren na Poljudu, te oteo vatrogasnu šipku i krenuo prema sucu,  glasač Mosta i jesu li njihovi glasači i oni, nazovi, navijači Hajduka koji su pjevali četničke pjesme za vrijeme utakmice Hajduk – Rijeka?

Ako nisu, onda već jednom otkrijte crtača  one famozne svastike na Poljudu, jer na čelu hrvatske policije nije više Ostoja Ranković, nego vaš ministar Vlaho Orepić! A vaša strategija da u političku kampanju za lokalne izbore uvučete udrugu  Naš Hajduk,Torcidu i Bad Blue Boyse, te da do što boljih rezultata dođete dodvoravajući se  navijačima, možda kratkoročno i omogući neke rezultate, ali na duže staze ta priča ne prolazi i može samo štetiti našoj djeci s juga i sa sjevera. Imajte to na umu!

 

Pukla tikva

Mamić se ljuti na Janicu Kostelić!

Osobe koje u Monacu drže lovu i ni lipe nisu platili poreza u Hrvatskoj meni ne mogu držati moralne lekcije. Nisu valjda u Monacu boravili više od 180 dana u komadu, pitao se Mamić u jednom društvu. Mene progone, a takvi drže lovu vani, kaže ljuti Maminjo i konstatira kako sve to prelazi granicu dobrog ukusa. Još dodaje da njega  progone oni koji su na vlasti a drže pare vani, pa ih poziva  neka kažu koliko su platili poreza u Hrvatskoj a koliko je platila obitelj Mamić i GNK Dinamo

Gazda Dinama Zdravko Mamić, koji se u zadnje vrijeme baš i ne eksponira u javnosti, vjerojatno potpuno se posvetivši svojoj obrani na sudu, nedavno je u jednom poznatom zagrebačkom restoranu komentirao najnovija zbivanja među navijačkim skupinama ali i stanju u nogometu odnosno HNS-u općenito. U jednom trenutku počeo je kritiziorati Janicu Kostelić, državnu tajnicu središnjeg ureda za sport. I premda su mnogi tvrdili da su Janica i Mamić u izrazito prijateljskim odnosima, te joj je, kako se priča Udruga Naš Hajduk zamjerila jer je,  smatraju oni, ona lobirala kod premijera Andreja Plenkovića da u Banske dvore primi šefa HNS-a Davora Šukera, čini se da više nije tako. Jer da jeste Mamić ne bi negativno govorio i Janici Kostelić, pitajući se, kako mu jedan čelni čovjek središnjeg ureda za sport može držati lekcije i moralne pridike. Osobe koje u Monacu drže lovu i ni lipe nisu platili poreza u Hrvatskoj meni ne mogu držati moralne lekcije. Nisu valjda u Monacu boravili više od 180 dana u komadu, pitao se Mamić u jednom društvu. Mene progone, a takvi drže lovu vani, kaže ljuti Maminjo i konstatira kako sve to prelazi granicu dobrog ukusa. Još dodaje da njega  progone oni koji su na vlasti a drže pare vani, pa ih poziva  neka kažu koliko su platili poreza u Hrvatskoj a koliko je platila obitelj Mamić i GNK Dinamo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor:I. Babić / 7dnevno /17. ožujka 2017.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.