Hrvoje Jelavic/PIXSELL

MORH ŠOKIRA SLAVONCE: U pet gradova poslani pozivi za ratni raspored!

Autor: Glas Slavonije

U Uredu za odnose s javnošću MORH-a pojasnili su da je riječ o planiranoj redovnoj aktivnosti ažuriranja podataka vojnih obveznika koja se provodi sukladno odredbama Zakona o obrani.

Tridesetogodišnji Županjac ostao je zatečen i neugodno iznenađen kada mu je prije nekoliko dana stigao poziv iz Ministarstva obrane, Područnog odsjeka za poslove obrane Vukovar, da se javi u Ured državne uprave “radi priopćavanja ratnog rasporeda u postrojbu OSRH”.

Novčane kazne

Uz napomenu da neodazivanje pozivu za sobom povlači odgovornost prema odredbama članka 119. stavka 1. točka 1. Zakona o obrani. Ondje stoji da će se novčanom kaznom od 1000 do 5000 kuna kazniti za prekršaj fizička osoba ako se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu nadležnog tijela u vrijeme i na mjestu koji su naznačeni u pojedinačnom, odnosno općem pozivu za sudjelovanje u vojnoj obvezi, radnoj obvezi, radnoj pomoći, odnosno ustupanje materijalnog sredstva.

– Što se to događa? Kakav ratni raspored? Moram priznati da mi nije bilo nimalo ugodno pročitati tu formulaciju. Supruga se odmah uspaničila i već me danima opsjeda s pričom da spakujemo kofere, uzmemo djecu pod ruku i krenemo za Njemačku, jer tko zna što se to kod nas sprema – požalio se.

U Uredu za odnose s javnošću MORH-a pojasnili su da je riječ o planiranoj redovnoj aktivnosti ažuriranja podataka vojnih obveznika koja se provodi sukladno odredbama Zakona o obrani. Konkretno, riječ je o pozivanju razvrstanih pričuvnika, odnosno osoba koje su odslužile vojni rok, ili bile na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, ili u djelatnoj vojnoj službi i određena im je vojno stručna specijalnost zbog daljnjeg ustrojavanja pričuvnih postrojbi OS RH.

20.000 pričuvnika

– Tijekom rujna ove godine Područni odsjeci za poslove obrane Osijek 2 i Vukovar provodit će aktivnosti ažuriranja podataka odabranim pričuvnicima s tog područja, a zbog dostupnosti, aktivnost će se provoditi u Đakovu, Valpovu, Vukovaru, Županji i Vinkovcima, najavljuju. U MORH-u napominju da je ustrojavanje pričuvnog sastava OS RH počelo krajem 2014. godine, a tijekom idućeg desetogodišnjeg razdoblja planirano je s nastavkom tog procesa te ustrojavanjem dvanaest pričuvnih postrojbi koje će obuhvatiti 20.000 pričuvnika.




– Aktivnosti ustrojavanja obuhvaćaju smotriranje pričuvnika, ažuriranje podataka u vojnoj evidenciji područnih odsjeka za poslove obrane, odabir pričuvnih vojnika, priopćavanje rasporeda u pričuvnoj postrojbi (ratnog rasporeda) razvrstanim pričuvnicima, obuka ključnog osoblja i drugo, pojašnjavaju. Prva smotriranja, a zatim i postrojavanja pričuvnog sastava provedena su u Osijeku, a nakon toga i u Dubrovniku.

Izvor: Glas Slavonije




Autor:Glas Slavonije
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.