Davor Visnjic/PIXSELL

MONSINJOR GABRIĆ oštetio je Crkvu za 384 milijuna kuna, dok istodobno na Plitvicama iznajmljuje vilu!

Autor: dnevno.hr

Ova afera nanijela je nemjerljivu štetu ugledu Crkve

Društvo za očuvanje Plitvičkih jezera teško je optužilo smijenjenoga dekana Zbora prebendara monsinjora Miju Gabrića da sudjeluje u divljačkoj apartmanizaciji Nacionalnog parka Plitvička jezera, gdje je jedan od moćnijih investitora, javlja portal 24sata.hr.

“Gabrić je sredinom 2000-ih umjesto sakralnog objekta, kako su stanovnici sela Rastovača očekivali, sagradio apartmane. Jedino što razlikuje Gabrićev objekt od ostalih objekata je minijaturni zvonik i križ, navelo je društvo na svom Facebook profilu. Iz vlasničkog lista, koji je dostupan na stranicama e-pravosudje, vidljivo je da je Gabrić imanje dobio od Danice Lončar temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju iz 1997. i aneksom iz 200″tvrde u Društvu.

“Danica je tvrdila da joj je Mijo Gabrić rekao da će na njenom imanju biti sagrađena crkva. Nakon obnove u selu je postavljen i kamen temeljac blagoslovljen na Trsatu, no od crkve ništa. To se odmah i iznajmljivalo, a u jednoj dolje prostoriji održavala se misa. Mijo ni s kim ne komunicira u selu, a s jednim susjedom je vodio spor zbog zemlje. Odmah bilo jasno da od izgradnje crkve neće biti ništa”, rekla je neimenovana mještanka Rastovače te se pita: “Kome i čemu bi se gradila kad oni imaju i crkvu i groblje u Drežniku, a u naselju je živjelo tek nekoliko mještana, a na mise je odlazilo tek nekoliko bakica?”

Gabrićevo imanje na Plitvicama nalazi se unutar tvrtke “Exportdrvo projekti”, iste tvrtke koje je prije tri godine preuzela propali Cascade centar u Tkalčićevoj koji je izgradio osuđeni general Vladimir Zagorec u suradnji sa Zborom prebendara. I crkvena izvješća i bilance tvrtke pokazuju da je Miji Gabriću ta tvrtka poslužila kao svojevrsni paravan, a da je on pravi vlasnik Exportdrva. To bi značilo da je Gabrić i vlasnik trgovačkog centra Cascade koji je sad pretvoren u hotel Academia i imanja na Plitvicama, ali i mjenjačnice u centru Hvara preko tvrtke Galebova suza koja je također dio Exportdrvo projekata.

Tajnik Zbora prebendara Zvonimir Kurečić u svom pismu kardinalu Josipu Bozaniću kaže da je utvrdio da svim tvrtkama koje se vode na izvjesnog Tomislava Marinova zapravo upravlja Gabrić. Kardinal Josip Bozanić navodi da je Gabrić, osim što je počinio više kaznenih djela, nanio i štetu ugledu Crkve i doprinio narušavanju povjerenja u nju. Osim toga, sumnja se da je Marinov samo paravan za Gabrića jer on i dalje živi u podstanarskom stanu iako je vlasnik i direktor više tvrtki. Susjedi na njegovoj adresi prebivališta kažu da je u biti podstanar u stanu od 60 četvornih metara koji sada glasi na njegovu punicu, donosi portal 24sata.hr.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.