Hrvoje Jelavic/PIXSELL

‘Moj će tata sekiricom da udara po krvnikovoj glavi’ pjevala su djeca u Srbu, a reakcija pravobraniteljice je iznenađujuća!

Autor: T. P.

"Djeci, sukladno njihovim pravima, treba omogućiti slobodno sudjelovanje u svim onim aktivnostima koje ih raduju, doprinose njihovom osobnom razvoju te koje su usmjerene razvoju njihovih najviših potencijala, a bez ikakvog utjecaja ili interesa političkih stranaka", smatra pravobraniteljiac.

Članice Udruge Žene u Domovinskom ratu-Zadar javile su se 2. kolovoza pravobraniteljici za djecu RH, Ivani Milas Karić, jer su organizatori obilježavanja obljetnice u Srbu 27. srpnja doveli djecu iz vukovarsko-srijemske županije, iz Osnovne škole Bobota, da recitiraju tekst:

„Ako te netko pita za partiju i tita
ti mu reci da smo mi budući Titovi borci
moj će tata da pronađe još bolji top sa kojim će da udara po neprijatelju
moj će tata sekiricom da udara po krvnikovoj glavi“

Ogorčene žene iz spomenute Udruge pravobraniteljicu su tražile sljedeće:

1. javnu osudu ovog i ovakvog zloupotrebljavanja i manipuliranja djecom
2. zaštitu djece od ovog i ovakvog širenja mržnje i poticanja na nasilje
3. sankcioniranje organizatora za ovakvu zloupotrebu djece
4. da osigurate djeci pravo na informaciju o Titovom komunističkom zločinačkom režimu koji je osuđen i od Hrvatskoga sabora i od Europske unije te da je civilizacijski i sukladno europskim uzusima neprihvatljivo veličati zločinački komunistički ili bilo koji drugi takav režim

“Upozoravamo Vas na činjenicu da su lente na vijencima bile ispisane na stranom jeziku i pismu te kako na početku nije intonirana hrvatska himna, a to upravo znači da se djeca nisu zaštitila od ponižavanja vlastite domovine Hrvatske u kojoj žive”, dodale su potpisnice ovog pisma te naglasile:

“Hrvatske žene i majke, kojima je hrvatski obrambeni Domovinski rat svetinja, temelj slobodne i suverene Hrvatske, smatramo nedopustivim da Vi kao odgovorna osoba činite takav propust dok pasivno promatrate vidljive elemente manipulacije djecom koje zasigurno imaju pogubne posljedice za hrvatsko društvo. Duboko zabrinute za psihičko i psihosocijalno stanje djece koja su aktivno sudjelovala u nametnutom programu, djeca koja su bila prisiljena iz svojih usta izgovarati riječi: top, sekirica, krvnik, tito, partija… Zasigurno ne mogu ostati bez posljedica.

Tražimo da pogledate službene snimke MUP-a, i poduzmete zaštitu maloljetne djece od zadojenosti i mržnje prema zemlji u kojoj žive. Jugoslavije nema već 25 godina”, poručile su žene pravobraniteljici u pismo na koje je danas, 8. kolovoza, stigao i odgovor, no on, prema viđenju članica udruge, upućuje na zaključak kako je pravobraniteljica zabrinuta radi prekida ljetnih praznika školskoj djeci, a ne poticanje djece na govor mržnje i veličanje totalitarnih režima.




Odgovor pravobraniteljice prenosimo u cijelosti:

“Pravobraniteljica za djecu zaprimila je predstavku Udruge „Žene u Domovinskom  ratu – Zadar“ te nekoliko građana, o kršenju prava djece učenika iz Osnovne škole Bobota, 27. srpnja 2016. u Srbu, čije podneske dostavljamo u prilogu.

Temeljem čl. 11. Zakona o pravobranitelju za djecu, u cilju praćenja zaštite prava i interesa djece, molimo vaše očitovanje o navodima iz podnesaka te izvješće o svim relevantnim činjenicama predmetnog slučaja u odnosu na moguću povredu prava djece, kao i o poduzetim mjerama iz vaše nadležnosti. Iz dostavljenih navoda vidimo prostor za propitivanje postupanja ravnatelja OŠ Bobota  o uključivanju djece za vrijeme ljetnih školskih praznika u sadržaje izvan Godišnjeg nastavnog plana i programa Škole i koji imaju obilježje političkog skupa, tim više jer djeca ne mogu shvatiti kontekst u koji su dovedena,  procijeniti vrstu političkog utjecaja te imati kritički odnos prema njemu.




Naime, djeci, sukladno njihovim pravima, treba omogućiti slobodno sudjelovanje u svim onim aktivnostima koje ih raduju, doprinose njihovom osobnom razvoju te koje su usmjerene razvoju njihovih najviših potencijala, a bez ikakvog utjecaja ili interesa političkih stranaka.

Pravobraniteljica za djecu osuđuje svaki oblik manipulacije djecom te kontinuirano apelira i javno poziva pojedince, političke stranke, grupe, udruge i one koji nadziru političke kampanje, naročito sada pred izbore, da ne iskorištavaju djecu u svrhu političke promidžbe”, stoji u pismu pravobraniteljice kojim žene koje su tražile reakciju zadovoljne – nisu.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.