Zeljko Lukunic/PIXSELL

MODERNIZACIJA ORUŽANIH SNAGA RH: Testirane Panzer haubice

Autor: Hina

Nakon završenog gađanja zapovjednik samohodne haubičke bojne 155 mm bojnik Dražen Musić je rekao kako je pored pobrojanih ispitivanja provjeren i rad same PzH2000 u području paljbenih položaja, uključujući popunu, punjenje i gađanje, te provjera preciznosti pogodaka na području ciljeva

 Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja u petak je uspješno provedeno tehničko gađanje iz tri Panzer haubice (PzH2000), priopćilo je Ministarstvo obrane RH (MORH).

Osim gađanja provedeno je i tehničko ispitivanje svih dobivenih sustava – softvera koji je preveden na hrvatski jezik, balističkog računala koji izračunava početne elemente te svih sustava bitnih za preciznost i točnost pogodaka.

Nakon završenog gađanja zapovjednik samohodne haubičke bojne 155 mm bojnik Dražen Musić je rekao kako je pored pobrojanih ispitivanja provjeren i rad same PzH2000 u području paljbenih položaja, uključujući popunu, punjenje i gađanje, te provjera preciznosti pogodaka na području ciljeva.

“Moja ocjena današnjeg gađanja je iznimno visoka i pohvalio bih sve pripadnike Topničko raketne pukovnije u čijem sastavu se nalaze ova sredstva kao i sve koji su pripremali ovo gađanje te pokazali iznimnu motiviranost pri obavljanju zadaće” istaknuo je bojnik Musić.

MORH podsjeća da je projekt opremanja Oružanih snaga RH (OSRH) samohodnim haubicama PzH2000 započeo sporazumom kojeg su Ministarstvo obrane RH i Savezno ministarstvo obrane SR Njemačke potpisali krajem 2014. godine, a cilj mu je bilo opremanje OSRH s topničkim sustavima 155 mm L52 sa sposobnošću gađanja na efektivnim daljinama od 40 km uz mogućnost korištenja “pametnog streljiva” i istodobnog udara više projektila u isti cilj.

 Opremanjem OSRH haubicama PzH2000 zadovoljavaju se potrebe za modernizacijom i opremanjem Hrvatske kopnene vojske suvremenim samohodnim topničkim oružjem te se, također, ispunjavaju i preuzeti ciljevi sposobnosti NATO-a, ističe MORH.

Predviđena je nabava šesnaest haubica, od kojih će dvanaest biti u operativnoj upotrebi, jedna će služiti za obuku vozača dok će tri biti korištene za pričuvne dijelove. Ukupna vrijednosti ovog moćnog oružja je oko 55 milijuna eura, a njegovom realizacijom je sposobnost OSRH u ovom području znatno narasla i stavlja nas na razinu najbolje opremljenih topničkih postrojbi NATO saveza.




“Samohodne haubice PzH2000 pridonosit će sposobnosti OSRH za uvjerljivo odvraćanje i odlučnu borbu protiv svake prijetnje suverenosti i teritorijalnom integritetu RH, a to su sposobnosti kojima pridonosimo i međunarodnoj sigurnosti te stabilnosti u neposrednom i širem okružju”, naglašava MORH u priopćenju.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.