Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Moćniji od Plenkovića? HDZ-ovac od čijih ‘prijetnji’ drhte svi u stranci

Autor: Iva Međugorac

Kada ti Gordan Jandroković okrene leđa, tada možeš računati da je tvoja sudbina u HDZ-u zapečaćena. Ovo gotovo da je postala krilatica među svim odmetnicima i odbačenicima iz vladajuće stranke.

Jandroković je tip koji je na vrlo visokim pozicijama preživio sve predsjednike stranke i prošao lišo. Posljednji u nizu koji ga je nagradio foteljom predsjednika Sabora jest aktualni premijer Andrej Plenković. No, Jandroković je u svijet visoke politike stasao kao jedan od Sanaderovih mladih lavova i nakon pompoznog odlaska bivšeg premijera ne ostaje bez pozicije već uživa povjerenje premijerke Jadranke Kosor.

Tek je u Karamarkovoj eri dijelom ”degradiran” pa je bio samo saborski zastupnik. Igrao se Jandroković vješto pa čak i pomalo proračunato s mnogim sudbinama, a njegovo stajalište mnogi su primijetili i tijekom trakavice oko Agrokora, Ante Ramljaka i bivše ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić. Ostavka ministrice Dalić otkrila je, između ostaloga, i trenutnu poziciju Gordana Jandrokovića, kako u HDZ-u tako i u Vladi. Po svemu sudeći, on je premijerov trbuhozborac i čovjek koji govori ono što prvi čovjek Vlade misli, što ga nedvojbeno svrstava u uzak krug suradnika koji uživaju premijerovo povjerenje.

Drugi put, nakon što se u javnosti rasplamsala afera oko Agrokora, premijer odbacuje sve optužbe na račun prozivanog dužnosnika, ali s vremenom, kada skandal ne uspijevaju gurnuti pod tepih, u medije s oštrom i po njega neuobičajenom retorikom istupa Jandroković. Tako je primjerice upravo Jandroković presudio Ramljaku kritizirajući ga javno, nakon što su mediji otkrili priču sa skupo plaćenim savjetnicima Agrokora, među kojima se našla i bivša tvrtka tadašnjeg vladina povjerenika za Agrokor. Premijer je pokušao braniti ono što zdravom razumu nije bilo obranjivo, a javnost se nije mirila s ovom pričom pa se stoga oglasio i Jandroković govoreći kako su u tijeku analize kako bi se vidjelo što se točno dogoditi.

”Ako analiza pokaže nešto negativno, onda će oni koji su za to odgovorni morati i odgovarati”, poručio je između ostaloga Jandroković, a nakon toga Ramljak je spremio kofere i napustio Agrokor, a po sličnom principu Plenković se obračunao i s ministricom Dalić čiji su mailovi danima punili medijske stupce, jer se mailom dopisivala s predstavnicima konzultantskih kuća koji su sudjelovali u pisanju lex Agrokora, a nakon toga primili izdašne honorare za konzultantske usluge. Iako je Plenković ponovno pokušavao grčevito se boriti za ministricu, oštro je zagrmio Jandroković tvrdeći kako mu se pojedini mailovi nisu svidjeli.

Nakon toga, Dalić je napustila Vladu. Je li uistinu Jandroković moćniji od premijera ili tek govori ono što Plenković misli znaju samo njih dvojica, ali neki detalji previše su slučajni da bi se mogli zvati tek pukom slučajnošću.

 




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.