Mladi i obrazovani odlaze, a Brkić se sprda: Pozvao javnost da gleda obranu njegova diplomskog

Autor: I. Delić

Brkiću je izgleda samo nebo granica pa bi uskoro mogao zasjesti u fotelju ministra obrazovanja, jer i tamo kako se priča primaju plagijatore.

U zadnjih nekoliko godina u Kanadu i Sjedinjene Američke Države odselilo je više od 30 tisuća mladih ljudi s visokom stručnom spremom, a taj negativan trend svakoga dana uzima sve više maha. Ako ste zadnjih dana komunicirali s osobama koje su nedavno završile fakultete ili su pred okončanjem istoga, vjerojatno vam je dobar dio njih priopćio kako iseljavanje razmatra kao opciju. A osim Kanade i SAD-a, studentima i visokoobrazovanim kadrovima atraktivne su i europske zemlje u kojima pokušavaju pronaći bolje sutra za sebe, ali i za svoju obitelj koju je u hrvatskim okvirima izrazito teško zasnovati. Dok Hrvatska svjedoči egzodusu i odlijevu mozgova, u našoj maloj političkoj bari stasaju novi-stari politički kadrovi za koje su se pobrinule političke glavešine stasaju i sarkastično opravdavaju svoje grijehe. Kako je krenulo, uskoro bi Milijan Brkić mogao postati ministar znanosti, a to potvrđuje i njegovo imenovanje na dužnost potpredsjednika Sabora. U slučaju Brkić zažmirilo se na sumnje da je prepisao vlastiti diplomski rad, kako se i ne bi zažmirilo kada je čovjek u vrhu HDZ-a, a osim toga grijesi s njegovih obraza saprali su se onoga trena kada je odlučio napisati novi diplomski koji će, kako je otkrio u razgovoru za N1, braniti pred javnošću. Da priča bude ironična, Brkić je odlučio otići i korak dalje te upisati postdiplomski studij.

– Ja ću uskoro napisati novi diplomski rad. Temu dogovaram sa svojim profesorom. To će biti društvene mreže i preobrazba digitalnog terorizma. Ispoštovat ću odluku Policijske akademije i pozvat ću medije, pa da obrana bude javna. Nakon toga ću upisati i postdiplomski pa ćemo dalje vidjeti – rekao je Brkić.

Inače, Brkić se radi svojega diplomskoga rada Organizacijske razine Mup-a RH iz 2011., već 2012. godine našao u skupini do 18 policijskih dužnosnika koje se sumnjičilo za plagiranje diplomskog i da su svi prepisali jedan te isti rad. U ožujku 2014. godine Brkiću i desetorici plagijatora Visoka policijska škola poništila je diplomu, a lani je Upravni sud tu odluku Policijske akademije poništio proceduralne pogreške. Poništenje diploma palo je na Upravni sud jer je odluku u ime Policijske škole donio dekan, a ne stručno vijeće koje je to trebalo učiniti po poslovniku. U konačnici je Brkiću i ostalima naloženo da u roku godine dana napišu novi diplomski rad, a u vrijeme kad ga se prozivalo zbog prepisivanja bio je glavni tajnik svoje stranke tvrdeći da se protiv njega vodi politički obračun, premda do danas nije jasno tko se to i kako s Brkićem kojega uzgred prate i afere obračunao obzirom da trenutno obnaša jednu od najboljih funkcija u karijeri. Ispuni li svoje obećanje o obrani diplomskog rada pred javnošću Brkić bi mogao ugroziti gledanost Big Brothera, a prikaz bi mogao biti na razini kultne Malnarove Noćne more. Kako za sada stvari stoje, za njega granice više ne postoje.

Autor: I. Delić

VEZANE VIJESTI

ZADNJE VIJESTI