Patrik Macek/PIXSELL

MLADA HDZ-OVKA ČIJA ĆE VAS BIOGRAFIJA RAZORUŽATI: Ova mlada dama uživa veliko Plenkovićevo povjerenje

Autor: I. Delić

Novo mlado lice Marijane Balić osvježenje je u Saboru.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava umjesto dužnosti saborskog zastupnika odlučio se za ostanak u svojoj dosadašnjoj fotelji pa HDZ-ove boje u Saboru umjesto njega brani mlada Marijana Balić, dama koja je ondje stigla iz Bruxellesa gdje je vodila ured premijera Andreja Plenkovića.

Da je riječ o mladom HDZ-ovom kadru svjedoči podatak kako je Balić rođena 1981. u Gradu Heroju, a sve donedavno surađivala je sa šefom Plenkovićem u Bruxellesu. No, to nije prva stepenica u njezinoj političkoj karijeri jer je prije toga bila politički aktivna na lokalnoj razini. U Vukovaru je mlada Balić živjela svega nekoliko godina, a s devet godina u ratnim je događanjima izgubila oba roditelja, i dok joj je otac ubijen i pokopan, majka se i danas vodi kao nestala. Balić tada nije bila u Vukovaru, već se skrasila kod tete u Zagrebu, gdje ostaje sve do 2007. kada se vraća u svoj Vukovar.

Biografiju joj krasi podatak kako je jedna od inicijatorica i osnivačica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Završila je Ekonomski fakultet, a u rodnom gradu nije uspijevala pronaći posao, ali nakon nekog vremena zapošljava se u Agenciji za razvoj Vukovarsko-srijemske županije HRAST. Putem te razvojne agencije odradila je i stažiranje u Bruxellesu, i to kod rumunjskog europarlamentarca Csaba Sógora.

Za dogradonačelnicu Vukovara kandidirala se 2013. godine, a na tim izborima gradonačelnik Vukovara postaje upravo Penava.

– Danas kada gledam Vukovar boli me sva ova malodušnost, pesimizam te činjenica da mladi ponovno odlaze iz grada u potrazi za poslom jer u svom gradu ne vide budućnost za sebe i svoje obitelji. To želim promijeniti – rekla je te prigode Balić koja je lokalnu političku pozornicu zamijenila onom europskom, postajući voditeljica Plenkovićeva ureda. S premijerom je usko surađivala i on u nju ima veliko povjerenje kao u mladu nadu HDZ-a. Hoće li povjerenje nakon odrađenog mandata i zadržati, ostaje za vidjeti, no jedno je sigurno – ova žena itekako ima potencijala.

Autor: I. Delić

ZADNJE VIJESTI