Screenshot Klopka

Ministri sadašnji i bivši u Klopki: Monetarni suverenitet ključ je gospodarske rehabilitacije

Autor: Dnevno.hr

Posljednji blok emisije bila su pitanja gledatelja i početak prilično snažnih debata i otvorenih svađa u studiju - Panenića se pitalo o tužbi protiv Vrdoljaka uz bučnu raspravu, Vrdoljaka o kadroviranju u Đuri Đakoviću (kojeg je odbio povezati s HNS-om) i Čermakovoj elektrani u Brodu, Jurčića o privatizaciji Ine, Marića o štednokreditnim zadrugama, a Kulića o porezu na nekretnine.

Emisija Klopka uz vrlo zanimljivu raspravu otvorila je pitanja ne samo budućih gospodarskih programa već i ekonomije same. Gosti emisije bili su tehnički ministar financija Zdravko Marić, tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić, bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, sveučilišni profesor međunarodne ekonomije Ljubo Jurčić i nezavisni znanstveni ekspert Slavko Kulić.

Već je u početku načeta tema terminologije ekonomije i gospodarstva u kojoj je Kulić ekonomske znanosti nazvao neegzaktnima, a BDP kao mjernu jedinicu rasta nepotpunim. Zanimljivo, većina gostiju se složila s njegovom tezom, no isto tako i zaključila da je teško odrediti nadomjestak – nekima bi to bio broj zaposlenih (postotak), drugima industrijski rast, a trećima koeficijent sreće. U analizi trenutnog stanja gosti su dali nešto optimističnije viđenje nego što ono možda je, potaknuti trenutnim kampanjama. Zatim je slijedila analiza uloge HNB-a kojeg mediji često podrugljivo nazivaju ‘mjenjačnicom’ – neki gosti su se zalagali za korjenite promjene dok su drugi tvrdili kako je u igri problem čitavog sustava, a banka je samo posljedica. Monetarni suverenitet je pak svima ključna stvar.

Na temu se nadovezao i povlašten status banaka, sumnjiva prodaja i vlasničke strukture, a dotaknulo se i ovrha, blokada i deložacija kao velikog problema kojeg bi neki riješili postupno, a drugi rezom. Pričalo se naravno i o ‘štampanju’ novca, nekreditnoj valuti i valutnoj klauzuli – svatko je imao svoju tezu, no često i drugačiju od one koja bi se očekivala od ministara. U bloku zvanom ‘situacijski menadžment’ gosti su bili izloženi hipotetskim i stvarnim problemima – ministar Marić tipično teškoj blokadi računa i nezaposlenosti, bivši ministar Vrdoljak ponudi koja suprotstavlja politiku i poduzetništvo, ministar Panenić hipotezi koja suprotstavlja izlazak iz EU i rješavanje svih dugova, a bivši ministar Jurčić procesuiranje kriminala uz možebitne prijetnje – taj dio je pomalo zbunio goste, a akademik Kulić bio je evaluator odgovora. Posljednji blok emisije bila su pitanja gledatelja i početak prilično snažnih debata i otvorenih svađa u studiju – Panenića se pitalo o tužbi protiv Vrdoljaka uz bučnu raspravu, Vrdoljaka o kadroviranju u Đuri Đakoviću (kojeg je odbio povezati s HNS-om) i Čermakovoj elektrani u Brodu, Jurčića o privatizaciji Ine, Marića o štednokreditnim zadrugama, a Kulića o porezu na nekretnine.

Gledatelji su na referendumsko pitanje ‘Prijeti li Hrvatskoj grčki scenarij’ sa 100% odgovorili da prijeti što je isto tako bio pomalo iznenađujuće premoćan rezultat.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.