PIXABAY

MINISTARSTVO ZATAŠKALO? Šutili tri tjedna o salmoneli u piletini iz Poljske!

Autor: dnevno.hr

U slučaju da je dospjela na tržište građane je od veće epidemije mogla zaštititi tek dobra termička obrada. No zna li se kako su nalazi za uzorke od 21. listopada stigli 2. studenoga, a i RASFF obaviješten tek 10-ak dana kasnije, upućeni se opravdano pitaju zataškava li se išta i zašto hrvatska javnost o tome ne treba ništa znati.

Na europskim stranicama RASFF 11. studenoga objavljeno je da su pileći filei koji su bili na tržištu u Hrvatskoj zaraženi salmonelom. Analiza je provedena, kako se vidi na stranici, čak 20 dana ranije, 21. listopada. Na hrvatskom tržištu nalazila se salmonelozna piletina, a umjesto da obavijesti hrvatske potrošače, Ministarstvo poljoprivrede obavijest je poslalo na RASFF.

salmonela-2

Stoga se postavljaju logična pitanja: zašto je nalaz poslan sa 20 dana zakašnjenja i zašto o tome nije obaviještena hrvatska javnost!?

Salmonella enteriditis je, kako piše Večernji list, pronađena u rashlađenim svježim pilećim prsima iz Poljske, na uzorku kojega je na pretragu dao sam trgovac. No kako joj je u trenutku dobivanja pozitivnog nalaza na salmonelu već istekao rok, nije objavljena uzbuna na nivou EU, već samo zabilježba kako više nije na tržištu i zbog toga nisu poduzete ni bilo kakve akcije.

Građane je, u slučaju da je dospjela na tržište, od veće epidemije mogla zaštititi tek dobra termička obrada. Upućeni se opravdano pitaju zataškava li se išta i zašto hrvatska javnost o tome ne treba ništa znati.

 

Iz Ministarstva poljoprivrede su rekli kako u vrijeme laboratorijskog nalaza salmonelozne piletine nije bilo na tržištu. Javnosti će više informacija dostaviti u srijedu.

Autor: dnevno.hr