wikipedia.org

Ministarstvo zaplijenilo 4.500 kg mesa nepoznatog podrijetla bez oznake zdravstvene ispravnosti!

Autor: dnevno.hr

U nadzorima je zatečeno meso koje potječe od životinja na kojima nije proveden propisani ante mortem pregled životinja prije klanja, kao ni post mortem pregled trupova zaklanih životinja poslije klanja, te bez obavljenog obveznog pregleda svinjskog mesa na prisutnost trihinele u mesu.

Na području Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske županije u razdoblju od 8. do 13. kolovoza provedena je operativna akcija  “JUŽNA GRANICA 2016.” kojom je uklonjeno  i oduzeto oko 4.500 kilograma mesa i mesnih proizvoda, a izdano je i 17 optužnih prijedloga te pet kaznenih prijava, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva poljoprivrede.

Cilj operativne akcije bio je usmjeren na kontrole podrijetla i označavanja životinja u klaonicama, prijevoza životinja u cestovnom prometu, stočnog sajma, zdravstvene ispravnosti i sljedivosti hrane životinjskog podrijetla, te sprečavanje obavljanja neregistrirane djelatnosti klanja stoke.

Nadzor je obuhvatio 5 odobrenih objekata za klanje papkara, 7 registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla – mesnica, 1 odobreni stočni sajam za životinje, te 6 prijevoznika i trgovaca životinjama, a vezano za klanje domaćih životinja i stavljanje mesa na tržište, stavljanje u promet životinja preko stočnog sajma, registre i evidencije koji se vode na stočnom sajmu, posjedovanje propisane dokumentacije o podrijetlu i zdravstvenom stanju životinja te njihovo popunjavanje i ovjeravanje od strane ovlaštenih osoba, posjedovanje propisanih oznaka na životinjama, vođenje propisanih evidencija i dokumentacija prijevoznika i trgovaca životinjama.

U nadzorima je zatečeno meso koje potječe od životinja na kojima nije proveden  propisani ante mortem pregled životinja prije klanja, kao ni post mortem pregled trupova zaklanih životinja poslije klanja, te bez obavljenog obveznog pregleda svinjskog mesa na prisutnost trihinele u mesu, a koje je stavljeno u javnu potrošnju putem mesnica. Zatečeno je meso nepoznatog podrijetla, bez oznake zdravstvene ispravnosti i bez ispravne prateće dokumentacije. Također, tijekom nadzora su zatečene životinje nepoznatog podrijetla, nedokazivog životnog broja i identiteta, bez propisane Svjedodžbe o zdravstvenom stanju i mjestu podrijetla životinja, propisanih identifikacijskih oznaka i dokumentacije o njihovom stavljanju u promet.

Radi otklanjanja neposredne opasnosti za zdravlje ljudi oduzeto je i neškodljivo uklonjeno ukupno 4552 kg mesa, mesnih pripravaka i mesnih proizvoda. Slijedom naprijed navedenih nesukladnosti utvrđenih u prometu životinjama oduzete i 52 životinje i to: 2 goveda, 11 koza uključujući jarad, 18 janjadi i 21 svinja.

U pet slučajeva utvrđeno je da fizičke osobe obavljaju djelatnost trgovanja i prijevoza životinja, a da nisu registrirani sukladno važećim zakonskim odredbama, dok je u dva slučaja izdana zabrana obavljanja djelatnosti maloprodaje mesa do upisa subjekta/objekta u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koji se vodi pri Ministarstvu poljoprivrede.

Protiv počinitelja prekršaja pokrenute su zakonom propisane upravne mjere, izdano je 17 optužnih prijedloga i 5 kaznenih prijava.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.