Goran Stanzl/PIXSELL

Ministar Kuščević: Energetska obnova donijet će uštede, poboljšati uvjete smještaja i rada,

Autor: Dnevno.hr

Prema riječima ministra Kuščevića „trenutno su u Hrvatskoj završena dva projekta energetske obnove zdravstvenih ustanova

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević i ministar zdravstva prof.dr.sc. Milan Kujundžić obišli su danas Opću bolnicu Karlovac povodom svečanog završetka radova na energetskoj obnovi bolnice.

Tom prigodom ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević je izrazio zadovoljstvo što su radovi energetske obnove na Općoj bolnici Karlovac završeni prije početka zime i sezone grijanja jer, kako kaže, „zahvaljujući ovom projektu ostvarit će se financijska ušteda od oko 4 milijuna kuna godišnje“. „Osim uštede poboljšat će se uvjeti smještaja za pacijente i rada medicinskog osoblja, a Grad Karlovac dobio je poboljšan vizualni izgled zgrade i cijelog naselja“, dodao je ministar Kuščević.

Prema riječima ministra Kuščevića „trenutno su u Hrvatskoj završena dva projekta energetske obnove zdravstvenih ustanova, odnosno bolnice u Splitu i Karlovcu, dok istodobno traju radovi na još šest zdravstvenih ustanovama te na 33  odgojno-obrazovne ustanove. Također, napominjemo kako su u tijeku i natječaji kojima ćemo realizirati nove projekte“.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izrazio je zadovoljstvo postignutim financijskim uštedama koje su, prema njegovom mišljenju, uvijek dobrodošle u hrvatskom zdravstvu. „Potrebni su nam projekti koji doprinose smanjenju sveukupnih troškova zdravstva i pružaju bolje uvjete našim pacijentima i radnicima. Projekt Opće bolnice Karlovac pozitivan je primjer u kojem smjeru treba ići hrvatsko zdravstvo te ćemo se potruditi da novac koji smo uštedili kvalitetno preusmjerimo u druge potrebne svrhe“, izjavio je ministar Kujundžić.

Opća bolnica Karlovac djeluje kao županijska bolnica na području Karlovačke županije i zapošljava oko 900 djelatnika. Kompleks bolnice izgrađen je u šest etapa u razdoblju od 1963. do 1990.godine i sastoji se od zgrade „Švarča 1“, zgrade „Švarča 2“, zgrade Patologije i zgrade kotlovnice.

Energetska obnova bolnice provedena je po ESCO modelu u okviru Programa energetske obnove zgrada javnog sektora 2014-2015. Ukupna vrijednost ugovora provedene energetske obnove iznosi 64.073.538,00 kn (bez PDV-a), a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje u sufinanciranju s iznosom od 19.680.000,00 kn (bez PDV-a). Investicija će se vraćati iz ušteda na energiji kroz 14 godina na način da će godišnja ušteda iznositi 3.963.708,78 kn/god, a godišnja naknada koju će bolnica plaćati za energetsku uslugu (na rok od 14 godina) iznosi 3.170.967,00 kn/god, tako da će izravna godišnja financijska korist za bolnicu u ugovornom razdoblju iznositi 792.741,78 kn/god.

Energetskom obnovom obnovljeno je 15700 m2 fasade, 8300 m2 ravnog krova i 5000 m2 vanjske stolarije, ugrađeno je 6 toplinskih podstanica, uveden je novi energent- zemni plin, ugrađene su dizalice topline i 22 solarna kolektora, ugrađen je novi sustav hlađenja, ugrađeno je 1200 termostatskih ventila, zamijenjeno je 12500 rasvjetnih tijela te zbog protupožarne zaštite ljudi i imovine u obnovi je korištena negoriva izolacija od kamene vune.

Autor: Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.