MILJENIK SVIH HDZ-ovih PREDSJEDNIKA: On se spominje kao potencijalni predsjednik Sabora, potpredsjednik bi mogao biti Radin

Autor: I.Delić

Politička trgovina sve je ozbiljnija, i sve intenzivnija.

Tko će biti predsjednik Hrvatskog sabora, jedno je od pitanja na koje se odgovor pokušava pronaći u pregovorima između HDZ-a i Mosta, a u kojima krucijalnu ulogu imaju i predstavnici nacionalnih manjina. Odgovor se pak nudi u jednom od najbližih suradnika Andreja Plenkovića, a radi se o glavnom tajniku stranke Gordanu Jandrokoviću, saznajemo iz krugova bliskih toj stranci. Uz njega kao mogući potpredsjednici Sabora spominju se čak tri imena, na tu funkciju pristao bi bez previše razmišljanja talijanski zastupnik Furio Radin, a ista mu se kako saznajemo i nudi. Ponudu za mjesto potpredsjednika Sabora dobio je i tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović, a tu je i novi, stari potpredsjednik Mostovac Robert Podolnjak.

Da Jandroković ima ozbiljnih šansi postati predsjednikom Sabora svjedoči i podatak kako Plenković na njega ne računa kao na ministra vanjskih poslova već bi prema dostupnim informacijama tu funkciju mogli obnašati Davor Božinović ili Davor Stier, a budući da ovaj HDZ-ovac ipak ima značajnu ulogu u kampanji novog šefa HDZ-a za njega je osigurana i značajna fotelja. Plenković je Jandrokoviću povjerenje iskazao onoga trenutka kada ga je postavio za glavnog tajnika svoje stranke, a u bivšeg ministra vjerovao je i bivši premijer Ivo Sanader koji mu je povjerenje ukazao na izborima 2003. postavivši ga dovoljno visoko da se bez poteškoća ugura u Sabor kao zastupnik.

Tu opciju dao mu je i 2007. godine da bi godinu kasnije postao Sanaderov ministar vanjskih poslova. Jandrokovićeva politička karijera cvala je s onom Sanaderovom, a hladan tuš polijeva ga onoga trenutka kada ovaj na opće iznenađenje nacije i partnera odlučuje napustiti premijersku poziciju. Ne odlazi za njime ni njegova do tada vjerna prijateljica Jadranka Kosor, niti svojega Ivu slijedi Jandroković. Kada Kosor postaje premijerkom ovaj tu priliku vješto koristi te svega nekoliko mjeseci kasnije Jandroković postaje potpredsjednik Vlade, što je danas s odmakom možemo posve sigurno reći vrhunac njegove karijere. Kada je ubrzo po dolasku Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a posrnula Jandranka Kosor njezin miljenik Jandroković stojički se i dalje držao kao zastupnik u Saboru, a svoju čeličnu lojalnost ljudima iznad sebe dokazuje gorljivo braneći lik i djelo novog šefa stranke. Jandroković je u Karamarkovoj eri postao HDZ-ov potpredsjednik Obora za europske integracije, a ponovno mu svanjava danas kada je stranku u novom, navodno drugačijem smjeru poveo Plenković koji ga imenuje glavnim tajnikom proglašavajući ga svojim ljubimcem. Ljubimcem na čiji bi se račun mogla početi slijevati i plaća predsjednika Hrvatskoga sabora, a s plaćom jasno vam je dolaze i brojne druge privilegije, ali i obveze.

Autor: I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.