Screenshoot/N1

Miljavac tvrdi da se dokumentacija falsificira i dopunjava

Autor: dnevno.hr

''Bio sam upozoren da ne bih trebao prolaziti kroz BiH, jer sam na nekoj crnoj listi'', kazao je Miljavac.

Umirovljeni general Pavao Miljavac gostovao je u Novom danu, vezano za uhićenja pripadnika HVO-a zbog ratnog zločina.

Vaše je ime, među ostalim, na optužnicama, a spominje se preko 600 imena.

Bio sam upozoren da ne bih trebao prolaziti kroz BiH, jer sam na nekoj crnoj listi. Dobio sam izvadak za što me se tereti. Riječ je o Kozarskoj Dubici, tereti me se za dva mrtva vojnika, jednog ranjenog. Spominje se još jedanestero ljudi za koje ne znamo tko su. Generalski zbor i ja se već godinama bavimo time, dobili smo puno podataka da stvari ne idu u dobrom pravcu, obavijestili smo vlasti, ali nije bilo reakcija, nisu to ozbiljno shvatili. Vidite, sad je došlo do ovoga.

Umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs najavio je da ide u Orašje, u posjetu obiteljima uhićenih. Bi li mogao imati problema?

U načelu da. Do sada samo doznali da je većina optužnica tajna, ne znate za nju. SIPA s ovlastima policije nakon toga uhićuje.

Ovo se tretira kao važan politički događaj i poruka Hrvatskoj. Čeka se još uvijek izjava Vlade. Što bi Vlada trebala napraviti?

Prvo, optužnice su politički motivirane. Uglavnom je to krenulo 2003. godine kad je promijenjen zakon i kada se počinje primjenjivati praksa Haškog suda – široko shvaćanje zapovjedne odgovornosti i izraz udruženi zločinački poduhvat. Može bilo tko biti pozvan i optužen. Imamo presude vojnicima na 20 godina, zato što je odbio dati pokrivač ili je udario nogom. Sve optužnice u preambuli navode udruženi zločinački poduhvat s ciljem protjerivanja muslimana s njihovih ognjišta, u organizaciji pred Franje Tuđmana. Tako se interpretira rat i uloga RH u njemu.

Jesu li državne službe postupile kako su trebale?

One nisu previše orijentirane na susjedstvo. Nisu agresivno djelovale prema van, jer to nije u njihovim smjernicama.

Može li se išta promijeniti agresivnijom diplomacijom?

Ne ide to tako. Morate postići konsenzus u državi, svih stranaka. Ako stvari ne idu u pravom smjeru to će pojačati djelovanja u Hrvatskoj i destabilizaciju regije. Pitanje je kome to ide na korist.

Što je zlo u toj dokumentaciji? Ne postoji li mogućnost da u njoj postoje dokazi koji idu u korist pripadnicima HVO-a?

Sigurno ima. No, problem je u tome što se dokumentacija nadopisuje. Mi imamo o tome pouzdane informacije, na originale dokumente nadovezuju se kompromitirajuće stvari koje se nisu dogodile.

Želite reći da se dokumentacija falsificira?

Imamo podatke, da se nadovezuje. Upozoravali smo one koji operativno obnašaju vlast da to rješavaju. Znamo na čemu predsjednica i Vlada inzistiraju, da je ulazak BiH u NATO i EU jedini pravi put za stabilizaciju BiH te da je taj put važan za RH i Hrvate u BiH, ali činjenica je da danas postoje druge silnice – jedni se oslanjaju na Srbiju i rastuću rusku moć, drugi na Tursku i Erdogana. SAD-u je fokus oslabio, preselili su ga na Istok. Obama je pustio to iz vida. Naša prijašnja vlada se nije baš potrudila stvoriti dobre odnose s SAD-a, a iz mog iskustva bez njih se na ovim prostorima ništa nije događalo.

Slijede predsjednički izbori u SAD-u. Može li to donijeti promjene ovdje?

Teško je reći kamo će to krenuti. Trump je kazao da fokus američke politike više nije NATO, a što je tek onda BiH? Morat će se računati na velike sile, jer će se uskoro promijeniti situacija i odnos snaga.

Autor: dnevno.hr