Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Milanoviću je dosta politike i zato ne dolazi u Sabor, kaže Hajdaš i zaboravlja da se Zoki nije odrekao saborske plaće od 16 tisuća kuna

Autor: Iva Međugorac

Što bi se dogodilo da je vama dosta vašega posla te da zbog toga na posao ne dolazite, mogu li se obični smrtnici to priuštiti?

Član predsjedništva SDP-a i bivši ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić gostujući na N1 televiziji komentirao je nepojavljivanje šefa njegove stranke Zorana Milanovića u Saboru premda je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a. – To nije nikakav prijezir, nego je bio dogovor da Igor Dragovan i ja preuzmemo Klub, pa da se on ne miješa u svakodnevni rad Sabora, kako ne bi ispalo da preferira nekoga od nas. Nakon izbora je priznao poraz, rekao da se neće više kandidirati, jer prema Statutu SDP-a predsjednik ne može dati ostavku. Novi predsjednik će preuzeti dužnost. Čovjek se povukao i neće smetati svojim prisustvom. U 12. mjesecu će se definitivno povući iz Sabora, rekao je Hajdaš Dončić.

Na pitanje što se dogodilo s Milanovićem, Hajdaš Dončić je odgovorio:– Čovjeku je jednostavno dosta. Zoranu je dosta. Formalnopravno on je predsjednik kluba, ali klub koordiniramo Dragovan i ja. Zanimljivo je kako političari uvijek pronalaze opravdanje za postupke svojih prijatelja pa je tako Hajdaš Dončić nepojavljivanje bivšeg premijera objasnio ljutnjom, no javnosti nije objasnio što će Milanović učiniti s plaćom koje se unatoč ljutnji nije odrekao, a koja mu kao saborskom zastupniku i nije pretjerano mala. Takvo što obični smrtnici dakako ne mogu učiniti, ali drugovi i drugarice političari povlaštena su skupina pa se tako primjerice valja sjetiti retorike Zlatka Komadine koji je osudu SDP-ova Željka Sabe zbog političke korupcije prokomentirao tvrdeći da pojavu treba osuditi, a druga Sabu spasiti.

Inače, bivši premijer ostao je bez prava na službenog vozača i policijsku zaštitu, pa je zato kupio auto i privikava se na običan život držeći se podalje od unutarstranačkih izbora u svojoj stranci.
Kao jedna od opcija za Milanovićevu budućnost spominjala se Europska banka za obnovu i razvoj, no čini se kako Zoki ima još nekoliko opcija u igri pa tako navodno vodi pregovore s nekoliko bruxelleskih konzultantskih kompanija. Riječ je o tvrtkama čija je specijalnost pružanje usluga državama koje žele postati dijelom EU, a one su mahom privatne te među ostalim zapošljavaju bivše političare koji imaju iskustva s pregovorima oko članstva u ovoj tvorevini.
U tom smislu Milanovićev životopis itekako bi im mogao odgovarati jer riječ je o čovjeku koji je s hrvatskim pregovaračkim timom odradio veliki dio priče oko Hrvatskog ulaska u EU.Milanović pak osobno poznaje sve ključne ljude u Europskoj komisiji, što bi mu mogla biti prednost pri zapošljavanju u tvrtkama kojih po Bruxellesu ima podosta. Dobije li posao, na račun bi mu se mjesečno moglo slijevati deset tisuća eura.
Osim poznanstava koja je stekao kao premijer, bivši premijer ima čak dvije lobistice. Konzultantskim poslovima u EU dulje se vrijeme bavi bivša državna tajnica u Sanaderovoj vladi Marija Pejčinović Burić s kojom je bivši premijer u odličnim odnosima, a tu je i Tamara Obradović Mazal.Milanović pak pregovore oko sklapanja posla tek vodi, a budu li ovi doista revni, mora da će im biti potrebno objasniti i neke sulude poteze koje je Zoki vukao ovdje u našoj Hrvatskoj, dok je zemljom vladao njegov putujući kokošinjac nazvan Kukuriku vlada. Prema imovinskoj kartici Milanović kao zastupnik zarađuje  16.276 kuna.
Njegova supruga Sanja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo godišnje zaradi 220.296 kuna, a od nastavne djelatnosti 80.462 kune, također na godišnjoj razini. Bivši premijer ima kredit u Erste banci koji je podigao 2008. godine u iznosu od 119.520 eura, za koji mjesečno izdvaja 583 eura. Iznos kredita umanjen je – prvotni iznos bio je nešto iznad 290 tisuća eura.
Vlasnik je stana u Zagrebu površine 127 metara kvadratnih, čija se vrijednost procjenjuje na 1,9 milijuna kuna. Obitelj Milanović nema automobil, dionice, niti štednju.

Prije 4 godine, na početku mandata u Vladi RH Milanović je imao Passat proizveden 2005. godine, tržišne vrijednosti 20.000 eura, kupljen na kredit. Imao je i ušteđevinu od 5.000 eura, a osim stana od 127 kvadrata, obitelj je imala i stan od 130 kvadrata koji su u međuvremenu prodali.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.