MILANOVIĆEVI GREŠNICI: Popis svih ministara koji MORAJU otići iz Vlade!

Autor: Iva Međugorac

Nemoguće je naći ministra u čiji se resor nije potkrala barem jedna afera. No, što je s Milanovićevom visoko podignutom ljestvicom?

Kada bi se kojim slučajem na sjednici Vlade izgovorila ona kultna biblijska “tko je bez grijeha, nek” baci kamen prvi, malo bi kamenčića poletjelo u zrak. Visoko je premijer Zoran Milanović ne tako davno uzdigao svoju ljestvicu dajući “nogu” ministrici okoliša Mireli Holy. No, čini se da je Milanovićeva ljestvica napravljena od savitljivoga materijala pa se sukladno potrebama diže i spušta, onako kako on to poželi. Doista, kada bi kojim slučajem u ovoj predizbornoj godini odlučio počistiti sav kukolj iz svojega žita, tko bi mu pobogu od ministara ostao?

Vrlo vjerojatno ni on sam, jer i na njegova pleća pala je pokoja afera koju je ovaj poput aktera neke videoigrice vješto izbjegao. Nema potrebe nabrajati njegove sulude izjave, ali vrijedi spomenuti izjave bivšeg ministra Slavka Linića koji je u vrlo negativnom kontekstu spominjao premijerova brata Krešimira Milanovića vezujući i Zorana Milanovića uz afere njegova brata. Iz ministarstva zaštite okoliša zbog e-maila je otišla Holy, a na čelo istoga dolazi aferama umazani Mihael Zmajlović sa svojim preseljenjima. Visoko je podigla ljestvicu i Andrea Zlatar Violić te dvije godine nakon Državne revizije koja je utvrdila da je dotična državni proračun shvatila kao privatni bankomat, odlučila napustiti vladajuću koaliciju. No, s druge strane, u Vladi visoko podignute ljestvice ostao je ministar zdravlja Siniša Varga koji se u vrlo kratkom roku naučio što znači biti ministar. Od afere s uredima i stolovima pa sve do one s udrugama i odlascima na skijanje službenim automobilom.

Ništa nije okrznulo Milanovićeva bliskog prijatelja koji je trebao oporaviti posrnulo hrvatsko zdravstvo. Nadalje, tu je i Tihomir Jakovina koji je postao ministar poljoprivrede, iako je ostao dužan porez. Gomilao je za sobom afere, uhlijebio kumu, ali za to očigledno nikoga nije briga. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u više je navrata izjednačavala krivnju tvrdeći da su za Domovinski rat krive i hrvatska i srpska politika. Vladinim avionom putovala je kao da je njezin privatni, ali ipak je riječ o ženi koja je utjecajnija i moćnija od samoga premijera. Anka Mrak Taritaš iz Vlade je morala otići onoga trena kada je njezin suprug dobio posao u državnoj tvrtki pod paskom HNS-a.

Što s Antom Kotromanovićem i njegovom reklamom benzinskih tvrtki njegova prijatelja generala? Ili pak s Gordanom Marasom, poduzetnikom koji se na radijskim postajama reklamira državnim novcem? Na ostavku je zaboravio i Hajdaš Dončić koji je istu najavljivao ako ne prođe monetizacija. Ili pak s ministricom Opačić čije zakone ruši Ustavni sud, a na čija uhljebljenja glasno protestiraju djelatnici njezina resora. Dakako, bez grijeha nije niti Branko Grčić koji EU fondove nije dotakao, a njegove investicije nikada nitko nije vidio. Na listi je i Orsat Miljenić sa čuvenim lex Perkovićem te Ivan Vrdoljak s kumovima, Ledovom škrinjicom te čuvenom naftom iz Jadrana. Jednostavno rečeno, kada bi Milanović doista iz Vlade uklanjao sve ministre koji su grešni, doista nam ne bi ostao nitko. No, možda to i ne bi bilo loše.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.