MILANOVIĆEVA VLADA SRBE ŽELI ZA SEBE: Milorad Pupovac to će mu skupo naplatiti!

Autor: I. Perić

Vlada RH Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta daje nekretninu u vrijednosti od više desetaka milijuna kuna.

Nikada veća neizvjesnost parlamentarnih izbora dojučerašnjeg premijera Zorana Milanovića, koji je u kratkom vremenu doživio pravu metamorfozu te se pretvorio u istinskog domoljuba, probudila je iz njegova patriotskog, ali nimalo spokojnog sna. Baš kada je naučio kako se obraćati desnim biračima te se vješto snalaziti u retorici namijenjenoj upravo takvom biračkom tijelu, shvatio je Milanović koliko zapravo ide protiv sebe te se vratio svojim ”korijenima”.

Nacionalne manjine i ove će godine odigrati jednog od ključnih partnera prilikom konstituiranja Vlade RH. Upravo zato ne čudi kako će upravo oni biti jedni od ključnih postizbornih koalicijskih partnera, a kako im je sam premijer Milanović uvijek bio naklonjen, posebno ako govorimo o najbrojnijoj nacionalnoj manjini unutar RH. Iako će se vrlo često isti pozivati na kršenje prava, činjenica je kako upravo hrvatski zakoni o nacionalnim manjinama mogu biti uzor čak i nekim stranim državama te kako se prava manjinama unutar Lijepe naše zaista trude očuvati i poštivati – i zakonom i praksom.

Posljednji slučaj koji dokazuje koliko su vladajući ”zabrinuti” za srpsku nacionalnu manjinu jest onaj s darovanjem zgrade i dvorišta Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta u samom središtu Zagreba (od preko tri tisuće četvornih metara). Naime, upravo je ovo jedna od posljednjih odluka Vlade RH  koju bi ovih dana trebao potpisati ministar kulture, Berislav Šipuš.

Izbori su sve bliže, a svjestan je toga i Milorad Pupovac koji se svim silama trudi što brže potpisati ova darovnicu, odnosno učiniti to za vrijeme Milanovićeve vlasti. S druge strane, pripadnu li im na nadolazećim izborima tri saborska mandata, jasno je kako bi Pupovac itekako mogao odlučivati o sastavu buduće Vlade.

Tako je predsjednik Prosvjete u razgovoru za srpski tjednik Novosti priznao kako zgrada u Preradovićevoj 18 za koju oni tužbom traže povrat, nikada i nije bila njihova.

”Spomenuta zgrada je historijska imovina Privrednika ili nekih drugih srpskih organizacija. Ukratko, mi se time odričemo nečeg što nije bilo naše. To traženje je bilo potrebno da bi se i ‘Privredniku’ mogao vratiti dio imovine, a to smo i potpisali po ranijem sporazumu triju nacionalnih srpskih institucija – ‘Prosvjete’, ‘Privrednika’ i SPC-a. ‘Prosvjeta’ je unutar tih institucija u povratku imovina odredila traženje nekretnina u Preradovićevoj 21 i 23. Sudskim procesom nakon duge pravne bitke regularno smo uspjeli povratiti nekretnine na kućnom broju 21, a sada uspijevamo i one na broju 23. Time su ostvareni naši ciljevi iz tog internog sporazuma”,  rekao je predsjednik Prosvjete Čedomir Višnjić portalu Novosti nakon što je Vlada donijela odluku o darovanju.

Iako Novosti, kojeg izdaje Srpsko narodno vijeće na čelu s Miloradom Pupovcem, u tekstu navodi kako se radi o povratu imovine to, pravno gledajući, nije točno jer ta zgrada, kao i zgrada u Preradovićevoj 18, nije do dolaska komunista bila njihova. Između ostalog, kazao je kako su zgradu dobili dobrim dijelom zahvaljujući trudu Milorada Pupovca i njegovom lobiranju kod predstavnika aktualne Vlade.




Darovanje nekretnina u središtu metropole čija se vrijednost preocjenjuje na više desetaka milijuna kuna, Vlada je obrazložila riječima kako se “ovim darovanjem nekretnine osigurava zaštita od asimilacije i getoizacije te omogućava razvoj kulturnog i nacionalnog identiteta u cilju njihove kvalitetnije integracije u hrvatsko društvo.” Zanimljivo je kako osim spomenute zgrade, Pupovčeva Prosvjeta u vlasništvu ima i zgradu u Preradovićevoj 21 koja im je sudskim putem vraćena.

Autor:I. Perić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.