Zarko Basic/PIXSELL

Milanovićev potencijalni ministar obrazovanja je Neven Budak, posljednji skretar komunističke partije

Autor: I. Delić

Inače, Budak je redoviti profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje je zaposlen od 1980. Bio je posljednji sekretar komunističke partije na istom fakultetu.

Polako, ali sigurno u javnost počinju curiti imena potencijalnih ministara u vladi Narodne koalicije, ako SDP-ova mašinerija uopće uspije pobijediti na parlamentarnim izborima. Iako se jedno vrijeme govorilo kako bi ministarstvo obrazovanja trebala preuzeti njihova mlada nada Sabina Glasovac, koja je o reformi obrazovanja vrlo glasno progovarala, te glasine su ugasle paralelno s njezinim lošim javnim nastupima pa je Milanović svojeg uzdanika pronašao u nešto starijem, ali i iskusnijem profesoru Nevenu Budaku. Zanimljiva je biografija ovoga profesora koji i javno poručuje da je spreman obnašati tu dužnost. Naime, on je predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, a krasi ga i prepucavanje s HDZ-ovim Predragom Šustarom kojega je prozvao za zastoje u provedbi obrazovne strategije. Dio je on famozne Jokićeve skupine koja se zalagala za kurikularnu reformu, a za koju je Milanović gostujući na Dnevniku Nove Tv priznao kako je osobno formirao skupinu.

-Ja sam osobno formirao tu skupinu. Imali smo strategiju znanosti i obrazovanja, na čelu te grupe je bio profesor Budak. Nakon toga je formirana grupa za praćenje provedbe na čelu koje je opet Budak kojeg pola godine nisu primili ni Orešković ni ministar obrazovanja. Gospodin Jokić je opet bio naš izbor, ako ga ne žele neka ga maknu- kazao je Milanović govoreći o kurikularnoj reformi te prigode

Inače, Budak je redoviti profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje je zaposlen od 1980. Bio je posljednji sekretar komunističke partije na istom fakultetu. Doktorirao je 1991. Sudjelovao na brojnim znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu. Od 1995. do 2002. održava nastavu iz urbane povijesti na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti. Dobitnik je stipendije Alexander von Humboldt, stipendije Max Planck Instituta i dr. Od 2001. do 2003. godine bio je dekan Filozofskog fakulteta. Od 1999. predsjednik Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti. Predsjednik 12. Vlade Zoran Milanović imenovao ga je 16. siječnja 2012. godine posebnim savjetnikom predsjednika Vlade za znanost u Uredu predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Na toj je poziciji bio zadužen za izradu i provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. On koji je tijekom dva mandata bio dekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta nedavno je komentirao ugovor tog fakulteta s Katoličko-bogoslovnim fakultetom. -Prethodna uprava sklopila je ugovor o suradnji s Katoličko-bogoslovnim fakultetom (KBF) po kojem su studenti KBF-a bez polaganja prijamnog ispita na Filozofskom mogli upisati bilo koji predmet u dvopredmetnoj kombinaciji sa svojim studijem. I to je bilo, očigledno, na štetu studenata Filozofskog fakulteta i stavljalo ih je u neravnopravan položaj pa je sadašnja uprava prišla reviziji tog ugovora i ponudila novi. Taj novi ugovor predviđa da studenti KBF-a koji se žele upisati i na Filozofski fakultet moraju položiti razredbeni postupak na Filozofskom fakultetu. Dakle, s te strane više nema problema- kazao je u izjavi za Večernji i dodao da je problem ravnopravnosti studenata, jer ona, kako on kaže, ne postoji nakon završetka studija.Iako ne vidi nikakav problem u tome da studenti KBF-a slušaju neke predmete na Filozofskom i obrnuto, ne smatra da bi trebalo ući u kombinaciju zajedničkog dvopredmetnog studija, za koji krivi bivšeg dekana. Isto tako napominje da Filozofski fakultet više nije kao nekoć.-Prvo bih rekao da nisam siguran da je Filozofski tako ljevičarski fakultet kao što je bio. Mi imamo prilično puno konzervativnih nastavnika- zaključio je tada.

Autor: I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.