Sanjin Strukic/PIXSELL

MILANOVIĆ SPREMAN NA KOALICIJU S MOSTOM: ‘Jambo nikad ne bi mogao biti u SDP-u i neće ući u Vladu!’

Autor: dnevno.hr

Govoreći o gospodarskom programu, Milanović je rekao kako status 320.000 blokiranih građana planira poboljšati novim radnim mjestima.

Šef SDP-a Zoran Milanović u Dnevniku Nove TV govorio je o predizbornom programu svoje stranke. Čelnik Narodne koalicije je rekao kako je koalicija s Mostom moguća, a nije želio demantirati ni mogućnost velike koalicije s HDZ-om.

Govoreći o gospodarskom programu, Milanović je rekao kako status 320.000 blokiranih građana planira poboljšati novim radnim mjestima.

“Rasterećenjem poduzetnika kod otvaranja novih radnih mjesta, rasterećenjem cijene rada, a populistička obećanja da će od sutra sve biti bolje nikad nismo davali, u našem mandatu sve je bio težak rad prve tri godine, malo i neshvaćanja i nekih naših grešaka, u četvrtoj godini su bili rezultati. Uveli smo institut osobnog stečaja. Mi ne dajemo nerealna obećanja, mi ne govorimo da će rast biti 5 posto”, rekao je.

Jakovina je napravio grešku, smatra Milanović.

Afera oko ministra Jakovine i bonusa u Hrvatskim šumama za Milanovića je greška.

“Grešaka ima. Ja bih danas to gledao drugačije. Možda ti bonusi ne bi bili toliki, ali bonusa bi bilo. Jer ako imate tvrtku koja je devastirana sve ove godine, u kojoj su šumarski lobiji izvlačili novac i nikad nije bilo nikakve buke jer je svima bilo dobro, ali društvu koje to plaća nije bilo dobro, široj zajednici. Onda dovedete neke profesionalce, ja osobno ne znam te ljude, oni nisu članovi SDP-a i možete pogriješiti da im date nešto veći bonus. To je greška. To se neće ponoviti”, kaže Milanović.

Predsjednik SDP-a rekao je kako je Stipe Gabrić Jambo problem HSS-a. Dodao je i to kako Jambo sigurno neće biti u izvršnoj vlasti.




“Precjenjujete me. Ja nemam takav utjecaj u SDP-u, a kamoli u HSS-u. Zaista me precjenjujete. On ne bi mogao biti u SDP-u. Kakav je on čovjek, u to ne ulazim. Hoće li nam pomoći da dobijemo ove izbore, da spriječimo povratak u kaos i nered – da. Hoće li imati istaknutu ulogu u izvršnoj vlasti? Ne”, kaže Milanović.

Nakon izbora šef SDP-a spreman je razgovarati s Mostovcima. 

“Ja sam jednom gospodinu Petrovu u ime koalicije Hrvatska raste nudio da bude premijer. Otišao je bez ikakvog suvislog obrazloženja, nisam to nikada javno zamjerio, samo sam postavljao pitanja. Pola godine ga nisam niti spomenuo nijednom jedinom riječju. Mislim da će ljudi iz Mosta kada vide rezultate izbora i kada vide tko je najjači izbor u Hrvatskoj, a to će biti Narodna koalicija, biti odgovorni i da neće opstruirati formiranje hrvatske vlade i da će u njoj sudjelovati. Uvjeren sam da su i oni spremni na to. Samo, sada se pokušavaju distancirati od jednih i od drugih pa ostavljaju malo nespretan dojam. Opći dojam je da su oni jedno krilo HDZ-a. Iskreno govoreći i poznavajući neke ljude u Mostu – i da i ne. Dakle, idemo na izbore, vidjet ćemo tko će biti najjači. Uvjeren sam da ćemo to biti mi. S obzirom da je Most cijelo vrijeme bio potpuno ambivalentan, dakle nijedna konkretna politička inicijativa od njih u ovih pola godine nije došla. To je možda dobro. Nemaju tu vrstu tereta. Ali da su odgovorni za nered u kojem smo živjeli – jesu. S nama će imati priliku biti ravnopravni, cijenjeni partneri s kojima se neću svađati svaki dan pa neka prihvate”, objasnio je Milanović.




Nije demantirao ni mogućnost velike koalicije između HDZ-a i SDP-a.

“U ovom trenutku je Narodna koalicija rješenje za Hrvatsku, što će biti sutra, prekosutra, to dragi Bog ne zna. To ovisi o rezultatu izbora. Ja računam da ćemo mi imati zajedno s predstavnicima manjina dovoljno mandata da sastavimo hrvatsku Vladu. Tko god ima na srcu jaku, žilavu, otpornu, inovativnu, kreativnu Hrvatsku – dobrodošao je”, rekao je Milanović.

Komentirao je i nadolazeću obljetnicu Oluje. Milanović smatra kako se to pretvorilo u predizborni skup HDZ-a posljednjih godina.

“Idem u Knin položiti na groblje vijence s kolegama. Proslava u Kninu se, nažalost, zadnjih godina pretvorila u predizborni skup HDZ-a. Mi to niti hoćemo, niti želimo, niti možemo parirati. Prema tome neka se oni dobro zabave. Nažalost, od jedne pristojne manifestacije to se pretvorilo u stranački tulum, u incidentnu situaciju, zašto bismo u tome sudjelovali? Knin je na neki način bio centar pobune, međutim Knin nije Berlin. Berlin je bio u Beogradu, a tamo nećemo i ne možemo slaviti. prema tome, Zagreb je glavni grad Hrvatske i svih Hrvata, a HDZ neka se veseli i nek organizira svoje predizborne skupove gdje god hoće i žao mi je što je do toga došlo”, zaključuje Milanović.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.