Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Milanović prekinuo razdoblje šutnje pa se okomio na predsjednicu: ‘Ona bi trebala predstavljati državu, a ne sebe osobno’

Autor: dnevno.hr

Zoran Milanović progovorio je o svom novom poslu, stanju na ljevici, o Kolindi Grabar-Kitarović i Karamarku

U velikom intervjuu za Jutarnji list bivši premijer Zoran Milanović progovorio je o svom novom poslu, stanju na ljevici, o Kolindi Grabar-Kitarović i Karamarku, o prijateljstvu s Gotovinom te o planovima u politici

Kao glavno nasljeđe svog mandata Milanović ističe stabilnost.

”Čvrsti, dobri trendovi na čemu nasljednici mogu graditi, ali čak i ne raditi, nego profitirati bez rada”.

Posebno je ponosan na uvođenje reda u javne financije.

”Uveli smo red, fiskalizaciju i smanjili razinu proračunskog deficita do razine primarnog suficita. Gospodarski rast, među ostalim proizlazi i iz stabilnosti javnih financija”, naglašava Milanović.

Kada je riječ o budućem političkom angažmanu Milanović kaže da će biti aktivan, ali ne više kroz stranku.

”Sada sam ipak malo predaleko dospio da bih se ikad potpuno izvukao iz politike. Vjerojatno ću u budućnosti svaki dan promišljati politiku, ali više ne kao stranačkom organiziranju nego kao način promatranja života, kao poriva da ljudi nešto kažu, naprave, i govore o stvarima koje ih pritišću”, kaže Milanović




O svom savjetničkom poslu Milanović nije želio puno govoriti.

”S detaljima je upoznata porezna uprava, i to je sve što mislim reći. No, nema tu ničega misterioznog”, poručuje Milanović.

Govoreći o krizi u Agrokoru, Milanović je naglasio da su mnogi imali višegodišnju korist od takvog poslovanja.




”Mnogi su računali da sustav nikada neće kolabirati, a kašnjenja plaćanja su im bila ukalkulirana u poslovni model. Očekivati da u tu razinu privatnog, komercijalnog i pravnog odnosa ulazi Vlada je malo previše”, smatra Milanović.

Kritički je progovorio o načinu na koji nas u svijetu predstavlja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. ”Ona bi trebala predstavljati državu, a ne sebe osobno. Narod gleda i narod će odlučiti jednoga dana”, kaže Milanović.

Iako nema dobro mišljenje o Karamarku, smatra da on ima velike zasluge za to što je HDZ danas na vlasti.

”Mobilizirao je stranku i ta se mobilizacija držala još duboko u 2016. HDZ je mjesec dana prije Karamarkovog pada imao rejting 31 posto, SDP također 31 posto. Karamarkovim odlaskom nešto se uskomešalo na dva tri tjedna, ali čim je došao novi predsjednik, a to je mogao biti tkogod, HDZ se vratio”, rekao je za Jutarnji list.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.