Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

MILANOVIĆ: ‘Ovo će biti najšira koalicija u hrvatskoj političkoj povijesti’

Autor: A.P.

Prema neslužbenim informacijama koordinatori izbornih jedinica bit će 1. Zoran Milanović, 2. Gordan Maras, 3. Siniša Hajdaš Dončić, 4. Domagoj Hajduković, 5. Zdravko Ronko, 6. Mirando Mrsić, 7. Milanka Opačić, 8. Željko Jovanović., 9. Ranko Ostojić i 10. Boris Lalovac.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović nakon sjednice Predsjedništva na kojoj se raspravljalo s kim će sve SDP ići u koaliciju na predstojećim parlamentarnim izborima potvrdio je da će njegova stranka na predstojeće izbore izaći u koaliciji s HNS-om, HSS-om i HSU-om, dok za Laburiste ovoga puta ‘nema mjesta’.

Kazao je da je riječ o najširoj koaliciji u hrvatskoj političkoj povijesti, koja okuplja i lijevi centar i centar i desni centar, dok je desnica ostala na HDZ-u.

– Veselim se kampanji u kojoj ćemo konačno, izgleda, imati priliku razgovarati o politikama, a ne se svađati i galamiti, radujem se što ćemo moći razgovarati, bit će puno mirnije nego što je bilo, rekao je Milanović osvrćući se na novog šefa kojeg će HDZ uskoro dobiti.

Osvrnuo se i na postupak koji je Europska komisija pokrenula protiv RH zbog konverzije kredita u švicarskom franku.

– Dok mi razgovaramo, stotine procedura se odvija u kojima Europska komisija traži nešto od raznih članica EU i kaže da je nešto protivno procedurama, rekao je Milanović.

– Jasno je da će interesi jakih i silnih pokušati prevladati nad interesima obitelji, dodao je.

– Kada će biti predaja lista, to ovisi o datumu kada će predsjednica raspisati izbore, do sada je bila praksa odmah nakon kraja rada Sabora. Mi nećemo čekati zadnju sekundu, rekao je.

– Dosad su svi predsjednici odluku o raspisivanju donosili odmah nakon raspuštanja Sabora, jer o toj odluci ovisi kada se mogu liste predati konačno, nije svejedno, to nekima daje više vremena, dodao je.

Milanović se raduje izbornoj debati s Andrejem Plenkovićem.

– Konačno je netko pristao, rekao je.

– HDZ zadnjih godina nije mogao bez grube huškačke tenzije, toga više nema. Nisam gledao program jedinog kandidata za šefa HDZ-a, ali čuo sam da mu je jedna točka dobar odnos s SAD-om. Ali to već imamo, ne?, rekao je.

Milanović kaže da je teško i gotovo nemoguće da će SDP ući u suradnju sa strankom Milana Bandića.

Rekao je kako je SDP htio da se Sabor raspusti odmah, međutim Most je želio 15. 7. i tome se priklonio HDZ.

– To je njihov zadnji koalicijski dogovor. Što se tiče odluke HSS-a, ja je pozdravljam. Okupljamo široku narodnu koaliciju i idemo vratiti Hrvatsku na siguran smjer.

Prokomentirao je i postupak koji je Europska komisija pokrenula protiv Hrvatske zbog konverzije kredita u švicarskom franku prema modelu koji je donijela njegova Vlada.

‘S Europskom komisijom smo partneri, a ne podanici i trebamo ustrajati u zaštiti građana od banaka.’

Zoran Milanović je također najavio da će, kad SDP ponovo dođe na vlast, u što je očito uvjeren, nastaviti sa započetom kurikularnom reformom.

Osnovan je Izborni stožer za pripremu za nadolazeće parlamentarne izbore.

Prema neslužbenim informacijama koordinatori izbornih jedinica bit će 1. Zoran Milanović, 2. Gordan Maras, 3. Siniša Hajdaš Dončić, 4. Domagoj Hajduković, 5. Zdravko Ronko, 6. Mirando Mrsić, 7. Milanka Opačić, 8. Željko Jovanović., 9. Ranko Ostojić i 10. Boris Lalovac.

Autor: A.P.

ZADNJE VIJESTI