Patrik Macek/PIXSELL

Milanović odgodio put u inozemstvo u strahu od zaustavljanja na granici ili ponavljanja slučaja Sanader?!

Autor: I. Babić

Iz SDP-a poručuju u medijima preko neimenovanih izvora da bi Sauchi bilo najpametnije nagoditi se s Uskokom, svu krivnju prihvatiti na svoja pleća pa bi, uz uvjet da vrati sav novac od putnih naloga, mogao proći i bolje od Čobankovića.Dakle, njegove stranačke kolege kao da mu šalju poruku da će Partija znati cijeniti njegovu žrtvu, ako ne oda svoje drugove i jatake. No, koliko će pritvor utjecati na Sauchinu psihu, nezahvlano je prognozirati, a toga se Milanović, čini se i najviše plaši. Stoga je on u iščekivanju poziva iz Uskoka i odgodio službeni put u inozemstvo iz straha od eventualnog zaustavljanja na granici ili, možebitnog ponavljanja scenarija u slučaju Sanader, kada ga je austrijska policija zasutavila na autoputu

Bivši premijer Zoran Milanović dobit će poziv za svjedočenje u aferi putni nalozi, nakon čijeg otkrića je uhićen Tomislav Saucha, njegov bivši predstojnika Ureda. Podsjetimo Zoran Milanović je u petak, 10. veljače, novinarima rekao da ga nitko iz DORH-a nije kontaktirao zbog istrage protiv Sauche, ali očekuje poziv istražitelja te je odgodio put u inozemstvo na koji je trebao ići sljedeći tjedan. Tko zna, možda je Milanović odgodio put u inozemstvo iz straha od eventualnog zaustavljanja na granici ili, možebitnog ponavljanja scenarija u slučaju Sanader, kada ga je austrijska policija uhitila na autoputu. Jer, Milanović ne može predvidjeti što se događa u glavi njegova političkog miljenika i bivšeg glasnogovornika Tomislava Sauche. Njemu sada ništa ne ide u prilog. Počeli su ga se odricati u SDP-u, koji su se do sada Sauchi klanjali zbog njegove blizine voljenom šefu Zokiju Milanoviću. U stranci bi najradije da Saucha sve prizna, da krivnju ne svaljuje na druge i tako ne uprlja Partiju. I njegov bivši gazda ga se elegantno odrekao, vjerujući da bivši vjerni sluga Saucha neće ništa zucnuti niti o jednoj Milanovićevoj eventulanoj nepodopštini. Iz SDP-a poručuju u medijima preko neimenovanih izvora da bi Sauchi bilo najpametnije nagoditi se s Uskokom, svu krivnju prihvatiti na svoja pleća pa bi, uz uvjet da vrati sav novac od putnih naloga, mogao proći i bolje od Čobankovića.Dakle, njegove stranačke kolege kao da mu šalju poruku da će Partija znati cijeniti njegovu žrtvu, ako ne oda svoje drugove i jatake.

Saucha je poput Milanovića bio agresivan, jednom je nasrnuo i na policajce

No, koliko će pritvor utjecati na Sauchinu psihu, nezahvlano je prognozirati, a mediji prenose da je on zlatni zagrebački dečko, elokventan i obrazovan, ali s izraženom manom ličnosti.
Prijeke je naravi, stalno se kočoperio i izazivao nevolje. U Europskom parlamentu i diplomatskim susretima izazvao je više incidenata nego li je primjereno u jedinici vremena. Milanović ga je trpio zbog lojalnosti i izraza frajerluka, pišu mediji. Podsjetimo se samo onog incidenta iz siječnja 2015. godine kada je tadašnji šef Milanovićeva kabineta izvrijeđao policajce u VIP šatoru
nakon druge utrke Svjetskog skijaškog kupa na Sljemenu.Prema onome što su mediji tada objavili, policajci su intervenirali jer je netko htio ući u VIP šator bez propusnice. Saucha, koji je, kako je tada pisalo, već popio nekoliko pića, upetljao se u priču i počeo vrijeđati policajce. Navodno im je zaprijetio svojim poznanstvom s ministrom Rankom Ostojićem i ravnateljem policije Vladom Dominićem. Davor Posilović, tadašnji načelnik sektora policije PU zagrebačke, pod čijom je ingerencijom i interventna jedinica, navodno je smirio situaciju i poslao pripadnike interventne policije dalje. U MUP-u su odgovorili da su policajci sa Sljemena izvijestili svoje nadređene o incidentu sa Sauchom. Sada, dvije godine nakon tog incidenta, Tomislav Saucha nema više s kim prijetiti policiji. Njegov bivši gazda Milanović se i sam našao u neobranu grožđu, jer zna da Saucha mnogo toga zna. A na pitanje zna li Milanović išta o putnim nalozima i ima li on ikakve veze s tim oglasio se i bivši SDP-ov ministar financija Slavko Linić.

>>> Tko je Tomislav Saucha? Partijski mladac koji kopira Milanovićevu taštinu

Linić smatra da Milanović glumi da ništa ne zna

Linić kaže da ne vjeruje da Milanović ništa nije znao o tim isplatama. ‘Pa Saucha je njegov osobni prijatelj, upravo je s njim došao u Vladu, uz njega napredovao u stranci, zna sve o njegovu životu. Ali Milanović uvijek kaže da ništa ne zna, to je već uobičajeno. Isto tako je tvrdio da ništa nije znao kad je u pitanju bio njegov brat. Jednom će valjda prestati ta filozofija. Ovo je vrhunska sramota za Ured bivšeg premijera, sramotno je da se kralo u Uredu premijera. Sramota je to i za SDP” , kaže Linić. O njegovoj suradnji sa Sauchom dok je obnašao funkciju ministra financija Linić kaže: “Pri sastavljanju proračuna uvijek je bilo natezanja s njim, uvijek je htio više novca za reprezentaciju, putne naloge, dnevnice, ali to nije ništa neuobičajeno. Rekao sam mu da svima režemo, pa smo morali i Uredu predsjednika Vlade. Međutim, Saucha je poslije imao sukob s mojim pomoćnikom zaduženim za Državnu riznicu Miljenkom Fičorom. Fičor je po tom pitanju bio striktan i stalno se sukobljavao sa Sauchom, koji to nije želio prihvatiti, Fičor je bio tvrd i nije dozvoljavao Sauchi da se razmaše s novcima. Saucha je onda tražio od Milanovića da se makne Fičora. Tako je meni Milanović, prije nego što je tražio da smijenim Branka Šegona, dao nalog da izvolim smijeniti Fičora. No, nisam ga ni to poslušao”, istaknuo je Linić. A o toj Sauchinoj grabežljivosti o kojoj je pričao Linić svjedoči i jedan podatak iz 2013. godine. Tomislav Saucha, tadašnji šef kabineta premijera Milanovića i predsjednik Radne skupine za obilježavanje pristupanja Hrvatske EU na konferenciji za novinare uoči 1. srpnja naglasio je da predviđeni proračun svečanosti od 5,2 milijuna kuna neće biti probijen za više od 10 posto. Pa ipak, na sjednici Vlade odobreno je dodatnih 1,3 milijuna kuna što znači da je proračun probijen za čak 25 posto, pored ostalog i za troškove hrane i pića. A koliko je, ako jeste novca od putnih naloga potoršeno za hranu i piće i možebitne bakanalije, te za raznorazna zimovanja po mondenim skijalištima, na koja aludiraju mediji ali i politički kuloari možda se otkrije već narednih dana. Jer, mnogima je gotovo nevjerojatno da je Saucha sve što je radio po pitanju putnih naloga i podizanja tolikih novaca radio sam i samo za sebe, ako se zna
da je bio toliko odan i lojalan svom šefu. Upućeni tvrde da je Saucha i prije nego bi kihnuo tražio odobrenje od svog gazde Milanovića!

Autor: I. Babić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.