Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL

Milanović: Neka se oni igraju dalje s tom igračkom; Pusić: Nas odluke suda više ne obvezuju

Autor: dnevno.hr

Na upit novinara je li se Slovenija očitovala i kada se može očekivati raskid ugovora Milanović je kazao da oni nisu vodili državu zadnjih šest mjeseci, a da ne zna što je Oreškovićeva Vlada radila, dodajući "vjerojatno ništa" te najavljujući pobjedu na izborima.

Šef SDP-a Zoran Milanović danas se ispred sjedišta stranke osvrnuo se na odluku Arbitražnog suda u Haggu o nastavljanju arbitraže u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije. Kazao je da ga takva odluka nije iznenadila i da ju je očekivao. Za njega je taj postupak gotov i kaže kako u tome Hrvatska neće sudjelovati te da smatra da je to stav svih u zemlji.


HAAG ODLUČIO: Arbitraža iz koje se Hrvatska povukla, ipak se nastavlja


” Odluka koju donesu, neka je drže za sebe jer nas ne obvezuje i nećemo se po njoj ponašati”, kazao je Milanović, a prenosi Večernji list. Dodao je i da se Hrvatska nadala da će postupak biti čist, ali da to nije bio slučaj i da je sada gotov.

“Mislim da bi zadatak suda bio da arbitrira o graničnom pitanju, a ne o etici. O tome je arbitrirao Hrvatski sabor. Odnosno mi. Neka se oni igraju dalje s tom igračkom”, poručio je Milanović.

Na upit novinara je li se Slovenija očitovala i kada se može očekivati raskid ugovora Milanović je kazao da oni nisu vodili državu zadnjih šest mjeseci, a da ne zna što je Oreškovićeva Vlada radila, dodajući “vjerojatno ništa” te najavljujući pobjedu na izborima.

“Kad pobijedimo, a vjerujem da hoćemo to ćemo nastaviti jer mi smo taj postupak priveli kraju što se tiče Hrvatske”, kazao je.

Odluku suda komentirala je i HNS-ova zastupnica Vesna Pusić koja je u vrijeme raskidanja arbitraže bila ministrica vanjskih poslova.

“Što se Hrvatske tiče mi smo od trenutka kad smo konstatirali kršenje arbitražnog sporazuma od strane Slovenije zaključili da je kontaminiran materijal na temelju kojeg je međunarodni sud morao donijeti odluku. Odlučili smo izaći i pokrenuli smo postupak izlaska”, rekla je Pusić.

Zbog toga ne vidi kako se arbitražni postupak može nastaviti ukoliko obje strane u njemu ne sudjeluju, a Hrvatska više ne sudjeluje. -Nas odluke suda više ne obvezuju- rekla je Pusić.

Autor: dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI