Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Milanović mora pobjediti na izborima, jer u SDP-u mu već sada traže zamjenika u slučaju poraza

Autor: I. Delić

Dio razjarenog članstva u tom je slučaju već spreman na ustanak, ne samo da će od Milanovića tražiti da se povuče iz SDP-a već će po uzoru na HDZ od njega tražiti da se distancira od politike, baš kao što je to učinio bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

Narodna koalicija koju predvodi SDP-ov šef Zoran Milanović, punim je jedrima krenula u kampanju za ponovljene rujanske parlamentarne izbore. Prvi je dojam da u Partiji vlada bratstvo i jedinstvo, te se čini kako su se sve SDP-ove glave skupile na jedno mjesto ne bi li se opet vratili na vlast koja im je omogućila brojne povlastice. Dok Milanović kuje plan o povratku u premijersku fotelju, u njegovoj stranci plan kuju i Zokijevi protivnici koji su u više navrata javno isticali neslaganje s njegovim političkim odlukama.

Ti protivnici i sada su prema tvrdnjama visokopozicionirane SDP-ovke nezadovoljni izbornim listama te Milanoviću zamjeraju što se ponovno bespotrebno prilagodio malim koalicijskim partnerima, umjesto da je poput konkurenta Plenkovića na izbore stranku izveo samostalno. Nezadovoljstvo s listama i prilagodba malim partnerima na naplatu bi mogli doći već nakon izbora, dakako u slučaju da bivši premijer ne pobjedi na istima. Dio razjarenog članstva u tom je slučaju već spreman na ustanak, ne samo da će od Milanovića tražiti da se povuče iz SDP-a već će po uzoru na HDZ od njega tražiti da se distancira od politike, baš kao što je to učinio bivši šef HDZ-a  Tomislav Karamarko.

A kada ga odstrane iz politike dakako spremni su za unutarstranačke izbore na kojima bi konačno pokušali instalirati svojega čovjeka na vrh stranke, nakon što im to prije nekoliko mjeseci sa Zlatkom Komadinom nije pošlo za rukom. Ovoga puta zaigrali bi na provjereni recept te bi njihov kandidat mogao biti Tonino Picula, na što ukazuje i nedavno osnovana Facebook stranica ‘Tonino Picula-novi predsjednik SDP-a’, a koja je nikla baš u vrijeme SDP-ove intenzivne predizborne kampanje, koja se naravno vodi i na društvenim mrežama. Ukoliko Picula zbog europskih obaveza ne bude zainteresiran za preuzimanje stranke, nezadovoljnik Rajko Ostojić biti će na raspolaganje te je on jedan od izglednih kandidata.

Istini za volju Picula ambiciju za vođenjem SDP-a nikada nije u potpunosti odbacio, pa tako i sada u vrhu SDP-a dio članstva ne priželjkuje pobjedu, već poraz na izborima u rujnu, a taj poraz rezultirao bi konačnim odlaskom Zorana Milanovića iz politike. Dokazuje to i nedavno održano diskretno druženje Milanovićevih oponenata u stranci među kojima se uz Piculu našao Davorko Vidović te Rajko Ostojić. Jednako tako, ova ekipa nedavno se susretala i sa Komadinom u okolici Rijeke, a u stranci se šuška da i mimo Picule u Partiji stasaju pravi kapitalci koji bi rado zamijenili Milanovića, bez da je on toga uopće i svjestan pa im je prepustio izborne liste, a među takvima su Ranko Ostojić, Siniša Hajdaš Dončić i mladi, ali i sve popularniji partijski lav Boris Lalovac. Upravo stoga Milanović sada, želi li ostati i opstati na izborima u svakom slučaju mora pobijediti, ne pođe li mu to za rukom, mogla bi ovo biti posljednja kampanja u kojoj ga imamo prilike gledati.

Autor:I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.