Marko Lukunic/PIXSELL

Mikulić pozvao Bandića da sam sebi smanji plaću

Autor: Hina

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine i zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić je u povodu skupštinske sjednice koja će se održati u četvrtak, a na kojoj gradonačelnik Milan Bandić ponovno predlaže smanjenje plaća pročelnicima i posebnim savjetnicima, na konferenciji za novinare u utorak pozvao Bandića da sam sebi smanji plaću.

U svrhu smanjenja rashoda gradskog proračuna, gradonačelnik Bandić predlaže smanjenje plaće pročelnika, posebnih viših savjetnika gradonačelnika – specijalista, viših savjetnika gradonačelnika – specijalista i viših savjetnika predsjednika Gradske skupštine – specijalista za šest posto.

Mikulić je pozvao Bandića da se pridruži štednji i kao znak dobre volje, ovako simbolično, sam sebi smanji plaću. Istaknuo je da u Hrvatskoj ima gradonačelnika i općinskih načelnika koji volontiraju.

Kako je rekao, na predloženom dnevnom redu skupštinske sjednice još je jedna točka o štednji, o smanjenju naknada gradskim zastupnicima, te članovima njezinih radnih tijela i stručnih radnih skupina, za pet posto.

Odbor za izbor i imenovanja prihvatio je tu inicijativu Kluba gradskih zastupnika Bandić Milan 365, Zelene liste i Narodne stranke – Reformisti.

A na taj je prijedlog amandman uputio Klub gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a, kojim, kako ističu, žele tu simboličnu gestu smanjenja naknada za pet posto osnažiti, te predlažu smanjenje naknada za trećinu iznosa.

Navode kako se očituju na prijedlog Kluba BM 365, Ze|ene liste i Narodne stranke-Reformisti koji žele simboličnom gestom smanjenja naknada gradskim zastupnicima za pet posto pokazati solidarnost s potrebitim građanima Zagreba i rasteretiti proračun Grada koji je u problemima, a da bi više novca ostalo za “razvojne projekte koji se realiziraju u ovom trenutku u Zagrebu”.




Mikulić je najavio da taj prijedlog Klub HDZ-a neće podržati jer onaj tko radi, mora se pripremiti i mora za to imati naknadu.

Najavio je da Klub HDZ-a ni ovaj put neće podržati Bandićev prijedlog izmjene i dopune odluke o određivanju poslova javne rasvjete koji se financiraju iz gradskog proračuna jer je jedina promjena u odnosu na prijašnji prijedlog da bi se ugovor za taj posao sada sklopio na dvije, umjesto na četiri godine.

Najavio je da HDZ također neće podržati prijedlog Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a te Kluba zastupnika lijevog bloka za hitnom obustavom radova na Trgu žrtava fašizma. Mikulić je najavio da će Klub HDZ-zaključkom obvezati gradonačelnika Bandića da dostavi svu zakonom predviđenu i potrebitu dokumentaciju te će na sljedećoj sjednici ponovno o tome razgovarati. Rekao je da Gradska skupština nije nadležna za donošenje odluke o obustavi ili ne obustavi radova, već su za to nadležna inspekcijska tijela.




Najavio je da Klub HDZ-a neće podržati prijedlog zaključka oporbenih klubova o postupku preoblikovanja Građanskog nogometnog kluba “Dinamo” jer u taj zaključak, kako je rekao “guraju” i Maksimirski stadion, međutim, podržat će prijedlog zaključka Kluba gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku o Građanskom nogometnom klubu “Dinamo” jer njime rješavaju statusno pitanje.

“Također se protivimo preoblikovanju Građanskog nogometnog kluba ‘Dinamo’ iz sportske udruge u dioničko društvo dok se ne dobiju svi zakonom propisani preduvjeti za to”, istaknuo je Mikulić.

Na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine u četvrtak 23 su točke, rekao je Mikulić te istaknuo kako će to biti prva sjednica po izmijenjenom Poslovniku.

Noviteti se, među ostalim, odnose na brisanje instituta “ispravak netočnog navoda”, te će jedan klub tijekom sjednice moći tražiti tri stanke za klub. Također, nakon stanke, predsjedniku ili predstavniku kluba skraćuje se vrijeme za obrazloženje stajališta kluba s pet na tri minute.

Mikulić se osvrnuo i na najave poskupljenja parkiranja u Zagrebu te poručio da je stav Kluba gradskih zastupnika HDZ-a da nije dobro da nešto poskupljuje jer je to jako loša poruka za građane Zagreba, koji plaćaju preveliki prirez.

Mikulić o Marasu: Vjerojatno čovjek ima selektivno pamćenje

Komentirao je i izbor Gordana Marasa za predsjednika zagrebačkog SDP-a.

Upitan kako komentira što Maras nije znao tko je predsjednik zagrebačkog HDZ-a, Mikulić je rekao da čestita svakom onom tko je bio u bilo kojoj stranačkoj demokratskoj utakmici i tko je pobijedio, pa tako čestita i kolegi Marasu, “a kako će on raditi, to ćemo vidjeti.”

“A zna li kolega Maras tko je čelnik neke druge organizacije u gradu Zagrebu ili ne, mene ne čudi da ne zna. Znate zašto? I dok je bio ministar zaboravio je čak medijima, na upit i inzistiranje medija dati one avionske karte kad je išao u Ameriku. Tako da vjerojatno čovjek ima selektivno pamćenje”, istaknuo je Mikulić.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.