Hrvoje Jelavic/PIXSELL

MESIĆ: Tito je najveći sin hrvatskog naroda, NDH zločin u ideji!

Autor: Dnevno.hr

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić gostujući u emisiji Pressing u sarajevskom N1 centru, kazao je da utvrđivanje novih granica u BiH znači - rat.

Ako itko želi dobro Hrvatima u BiH, BiH i Europi, onda mori poći od toga da Hrvati ne smiju otići u nekakav treći entitet koji će biti invalidan, neće obuhvatiti Hrvate u BiH već samo jedan dio. Oni koji nude treći entitet ne kažu što je s Posavinom. Svi se oni zalažu da se razmrvi Federacija. Utvrđivati novu granicu znači rat”, kazao je Mesić gostujući u emisiji Pressing N1 televizije.

“Smatram da nikakva federalizacija ne može proći. To bi bilo u skladu s onima koji su vršili etničko čišćenje i genocid. Ja sam uvijek tvrdio da treba rekonstuirati BiH, ali nisam za federalizaciju. Svi oni koji žele dobro BiH nisu za to”, smatra Mesić.

Na upit ima li među Bošnjacima pristaša koji bi htjeli da se u BiH formira treći entitet, Mesić kaže: “Vjerojatno i među Bošnjacima ima onih koji bi poželjeli praviti malu zemlju Bosnu ako drugi neće s nama. To je ustupak onima koji su prouzročili rat u BiH. Od cjelovite BiH se ne smije odustati. Ta bi mala Bosna vrlo teško preživjela jer bi bila okružena neprijateljima. Ne moram se čuditi što bi na tom malom prostoru bilo u budućnosti. Svatko mora izvući poruku”.

On je još jednom ponovio da Hrvatska na BiH mora gledati kao na cjelovitu, samostalnu državu koja treba ući u EU: ‘Hrvatska mora pomoći BiH da bi ušla u najelitniji privredno-politički klub, EU. BiH mora doživjeti određene promjene. To nije nešto što se napravi preko noći. BiH će biti članica EU kao i svaka druga zemlja’.

Postoji mogućnost da Željana Zovko, ambasadorica BiH u Italiji, bude nova hrvatska europarlamentarka. Mesić kaže da je “uvijek bio protiv toga da se Hrvati u BiH tretira kao hrvatska dijaspora”. “Smatram da ako je netko konstitutivan u svojoj zemlji, ne može biti na drugoj strani, dijaspora druge države”.

“Tajna ljubav i politički interesi između Dodika i Čovića postoje s ciljem da se razbije BiH. Više je to cilj Milorada Dodika. Čović ponekad daje pristojne političke izjave, ali me onda s ovakvim susretom s Dodikom vrati na misao da ga zanima samo vlast”.

Kako kaže, Čović svoje političke poteze ne pravi s vrhom države “jer HDZ BiH više nije toliko vezan za HDZ Hrvatske, pogotovo jer HDS u Hrvatskoj sada doživljava jednu drugu politiku”.

Govorio je i o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH).

“NDH je bila zločin u ideji i u izvedbi. Ja sam samo jednom bio u Australiji kada su se pjevale neke pjesme, ali nigdje nisam veličao ustaštvo”, kazao je Mesić o spornoj snimci.

Govorio je i Josipu Brozu Titu.
“Tito je najveći sin hrvatkog naroda i ne samo hrvatskog naroda”, kazao je Mesić.

Kako kaže, ne postoji mogućnost ponovnog ujedinjenja država nastalih raspadom Jugolsavije.

“Dva eksperimenta su završila u krvi. Jedini izlaz je za nas Europska unija”, poručio je Mesić te dodao da se EU neće raspasti jer je to milenijski projekt koji mora uspjeti i nema alternative.

“Balkanske zemlje će ući u EU”, kazao je Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske.

Autor: Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.