Dusko Marusic/PIXSELL

MESIĆ SE NE DA IZ UREDA! Unatoč svim neopravdanim troškovima, on i dalje putuje i uživa trošeći novac hrvatske sirotinje

Autor:

Vicmaher Stipe mora da je novac hrvatske sirotinje shvatio kao svoj privatni te isti tako i tretira.

Ustavni sud održao je prvu raspravu o zahtjevu bivšeg predsjednika Stipe Mesića, koji i dalje rabi svoj ured u zagrebačkoj Grškovićevoj ulici, premda je prije četiri mjeseca izmjenama Zakona o pravima bivših predsjednika izgubio pravo na ured.

Ustavnom tužbom bivši predsjednik pokušava osporiti valjanost zakonskih regulacija, a poziv Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom o primopredaji ureda, kako tvrdi još nije zaprimio. Radi li se o protuustavnom zakonu kojim se Mesića pokušava deložirati odlučiti će tako 13 sudaca Ustavnog suda, i to po brzom postupku jer su dobili i posljednji nužan dokument, odnosno Vladino mišljenje o izmjenama spornog zakona. Mesić je također istaknuo svoje razloge radi kojih drži da je zakon protuustavan, a sada Ustavni sud treba odlučiti što će se dalje dogoditi po tom pitanju. I prije te odluke pravne korake pokrenuo je Državni ured za upravljanje državnom imovinom, a Mesiću je prije tjedan dana poslan službeni zahtjev za primopredaju zgrade koju je evidentno zaposjeo, i iz koje ne misli izaći ni pod koju cijenu. Dok se o slučaju službeno ne odluči naš Stipe i dalje putuje na skupe konferencije, a troškove prema njegovom kazivanju plaćaju organizatori, dok on za to vrijeme lobira za hrvatske poduzetnike. Koje poduzetnike i pod kojim uvjetima ostaje u rubrici vječni misterij.

Ured bivšeg predsjendika godišnje troši oko 800 tisuća kuna, a ukoliko uistinu ostane bez njega to ne znači da će financiranje Stipe Mesića prestati, jer svemu tome unatoč plaćati ćemo mu osobnu zaštitu na koju ima pravo prema MUP-ovoj odluci. Sve ovo stiže kameleona Mesića u teška vremena, onda kada je nacija pomalo odahnula od njega i njegove retorike spremajući ga u ladice političke prošlosti što su uostalom detektirali i rezultati parlamentarnih izbora na kojima se natjecao kao kandidat Narodne koalicije.

Na njima je ovaj vicmaher osvojio svega 6,61 posto glasova te neslavno propao, a time je u vodu pao i njegov plan da se kandidira za zagrebačkog gradonačelnika. No, poznavajući hrvatske političare takvo što još uvijek ne treba u potpunosti isključiti, iako šanse mu nisu onakve kakvima se nadao jer onih smiješnih šest posto preračunato u glasove znači da je za njega glasovalo 5130 glasača iz prve izborne jedinice, u kojoj će se i voditi najžešća utrka za gradonačelničku fotelju.

No, mora da građani nisu tako senilni kao što to bivši predsjednik i čovjek u poodmakloj dobi misli, jer mnogo je onih koji još uvijek pamte njegove sulude izjave o antifašizmu kojega se sjetio nakon ustaševanja po dijaspori. A osim toga tu su i brojne afere od ”sluičajnog gubitka čekova” namjenjenog oružju branitelja, pa sve do vrijeđanja majki poginulih branitelj u Splitu, potom je tu i kupnja luksuznih stanova u luksuznom zagrebačkom kvartu Borčec novcem posuđenim od prijatelja, a u biografiji se krije i tajno haško svjedočenje i otvaranje arhiva BBC-u pa do spominjanja njegovog imena uz „teške afere“ poput Patrije, Nexea i drugih.

Uz gorenavedeno, nedavno su na težini dobile i riječi Damira Polančeca, koji je optužio tadašnjeg predsjednika Mesića da je osobno, nazivajući šefa Uprave Podravke Zdravka Šestaka, pokušao srediti novi kredit od devet milijuna kuna vlasniku splitskog SMS-a Srđanu Mladiniću, nakon što je već od koprivničke tvrtke dobio kredit od 65 milijuna kuna!Potpuno izvan ovlasti predsjednika, potpuno izvan morala institucije predsjednika, potpuno izvan zakona, a potpuno i izvan Mesićevog životnog gesla o – poštenju. Tako je Polančec 30.10.2009. za Večernji list izjavio slijedeće: „Kredit SMS-u dan je nakon direktne intervencije predsjednika Mesića koji je nazvao Šestaka, a ne nakon moje ili Sanaderove intervencije. Šestak je htio iz kože iskočiti jer je znao kako neće moći naplatiti taj novac.“

Spomenimo i to da je zagrebački Trgovački sud nedavno objavio oglas u kojem se pozivaju ovlašteni zastupnici Hrvatskih nezavisnih demokrata (HND), bivše političke stranke Josipa Manolića i Stjepana Mesića, da u skraćenom stečajnom postupku predaju popis imovine i obveza te stranke kojoj je evidentiran dug od 59.321 kune.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.