Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Mesić i lani ‘probio’ proračun plačajući hrpu honoraraca za intelektualne i osobne usluge

Autor: Dražen Krajcar

Rashodi za nefinancijsku imovinu u odnosu na 2014. bili su veći za 13.500 kuna ili 324 posto, jer je nabavljena oprema za videonadzor, valjda da ne otvara vrata raznim crnokošuljašima.

Nakon što je „briljirao“ svojom ponudom novom predsjedniku SAD-a, Donaldu Trumpu, da mu pomogne u snalaženju u političkim vodama (jer je on tu „stara iskusnjara“), naš vrli bivši predsjednik Stipe Mesić ponovo se našao na udaru domaćih smutljivaca, antiantifašista, političkih progonitelja i čega sve ne. Naime, Državna revizija u svom izvješću poslanom Hrvatskom saboru ustvrdila je da je Mesićev Ured bivšeg predsjednika (u međuvremenu, hvala Bogu, ukinut) prošle godine isplatio višestruko veću svotu za ugovor o djelu od zakonom dozvoljene.

Mesićev Ured, koji je uglavnom služio za njegovu samopromociju i slanje nebuloznih poruka i savjeta svem i svakom, tako je lani isplatio gotovo 75 tisuća kuna naknade što čini 30 posto (29,5) sredstava planiranih za plaće u toj godini, a zakon propisuje da ne smije činiti više od dva posto. Ured je 2015. godine iz državnoga proračuna dobio 775 tisuća kuna. Materijalni rashodi iznosili su mu 520 tisuća kuna, dok je za zaposlene potrošeno 242 tisuće kuna.

Rashodi za usluge (gotovo 300 tisuća kuna) te naknade troškova zaposlenima (95 tisuća kuna), najveće su stavke kod materijalnih rashoda. Trošio je Mesić i na intelektualne i osobne usluge za što je isplaćeno 121 tisuća kuna, konkretnije za izradu analize i procjene vanjskopolitičkih zbivanja, prijevode, uređivanja fundusa fotografija, uređivanja vrta i okoliša (pa neće valjda s prozora gledati šikaru). Da ostane u toku i i dijeli savjete izdvojio je 88 tisuća kuna za telefon i internet, a naravno morao je i putovati da u četiri oka razgovara s svjetskim moćnicima za što je otišlo 62 tisuće kuna. Revizija je konstatirala i da su rashodi za nefinancijsku imovinu u odnosu na 2014. bili veći za 13.500 kuna ili 324 posto, jer je nabavljena oprema za videonadzor, valjda da ne otvara vrata raznim crnokošuljašima.

Bivši Ured požalio se Reviziji da je imao samo jednu zaposlenicu, iako bi i po propisima i sistematizaciji, mogao imati dvoje i da je, s obzirom da je trebao pripremiti vanjsko-političke aktivnosti bivšeg predsjednika, morao pribjeći ugovoru o djelu. Jer, pazite sad, postojeća zaposlenica to nije stizala, a nova se nije mogla zaposliti. Kakva nepravda, pa revizija se u biti trebala pozabaviti tom zločestom zaposlenicom koja nije dolazila na posao pa je jadni Mesić morao zaposliti vojsku honoraraca. Koji, kakvi honorarci već jesu, nisu htjeli raditi besplatno za njegovu čast i slavu.

Podsjećamo da je Državna revizija i 2012. godine Ured bivšeg predsjednika države upozorila na iste stvari, ali očito uzalud.

Autor:Dražen Krajcar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.