Pixsell: Photo/Sanjin Strukic/Patrik Macek/Marko Prpic

MESIĆ DOŽIVIO DEBAKL: Prefencijalni glasovi u Sabor poslali Mrak Taritaš, Milana Kujundžića, Ivana Pernara…

Autor:

Predsjednici najjačih opcija, Plenković i Milanović osvojili su najveći broj glasova u prvoj izbornoj jedinici. Šef SDP-a osvojio je 54.50 posto, a Plenković 53. 34 posto. Čelni čovjek Mosta, Božo Petrov osvojio je 53.43 posto u desetoj izbornij jedinici, a predsjednik Živog zida, Ivan Sinčić osvojio je 61.09 posto u sedmoj izbornoj jedinici.

Premda je većina preferencijalnih glasova na prijevremenim parlamentatim izborima otišli nositeljima stranačkih lista po izbornim jedinicama, nekoliko kandidata sa vodećih lista ipak će otići u Sabor zahvaljujući preferencijalnom glasanju.

Ovim načinom glasanja mogućnost ulaska u Sabor imaju kandidati s bilo kojeg mjesta na listi, ali pod uvjetom da osvoje najmanje deset posto preferencijalnih glasova u odnosu na broj glasova koje je ta lista osvojila.

Predsjednici najjačih opcija, Plenković i Milanović osvojili su najveći broj glasova u prvoj izbornoj jedinici. Šef SDP-a osvojio je 54.50 posto, a Plenković 53. 34 posto. Čelni čovjek Mosta, Božo Petrov osvojio je 53.43 posto u desetoj izbornij jedinici, a predsjednik Živog zida, Ivan Sinčić osvojio je 61.09 posto u sedmoj izbornoj jedinici.

Što se tiče prve izborne jedinice preferencijalnim glasovima do mjesta u Saboru došla je Bruna Esih koja je kao 11. na HDZ-ovoj listi osvojila 16.77 posto glasova. Spomenimo kako Stipe Mesić nije uspio ući u Sabor, skupio je tek nešto više od pet tisuća glasova.

Mrak Taritaš uvjerljivo slavila

U drugoj izbornoj jedinici Anka Mrak Taritaš je sa osmog mjesta Narodne koalicije skupila najveći broj preferencijalnih glasova, čak 23.77 posto. Time je prestigla Gordana Marasa koji je skupio 19.38 posto. Na listi HDZ-a osim Ivane Maletić koja je osvojila 16.15 posto, mjesto u Saboru osigurali su i Hasanbegović sa 15.15 posto i Milijan Brkić sa 12.21 posto. Na listi Koalicije za premijera najviše glasova odnio je Milan Bandić, 53.58 posto, a Željko Lacković dobio je 18.74 posto.

U trećoj izbornoj jedinici Siniša Hajdaš Dončić osvojio je 22.43 posto kao nositelj Narodne koalicije, a iza njega bio je četvrti na listi Matija Posavec, a zadnji na listi Milorad Batinić osvojio je 13.45 posto.

Što se tiče četvrte izborne jedinice, najviše glasova skupio je za HDZ Tomoslav Tolušić, 18.71 posto, a iza njega našao se Miroslav Tuđman sa 15.48, inače nositelj liste. Na listi Narodne koalicije, najviše glasova dobio je HNS-ov Ivan Vrdoljak, 17.92 posto, a drugi je nositelj liste Domagoj Hajduković sa 12.15 posto. HDSSB-ov, Branimir Glavaš osvojio je 20.21 posto glasova.

U petoj izbornoj jedinici na HDZ-ovoj listi u Sabor je s 14. mjesta otišao Stevo Culej s 11.98 posto glasova, a nostielj liste Zdravko Marić osvojio je 24.49 posto.

Pernar i Kujundžić ušli u Sabor

U šestoj izbornoj jedinici za Sabor se izborio Bojan Glavašević koji je kao sedmi na listi Narodne koalcije osvojio 11.28 posto. Mostovac Grmoja koji je bio drugi na listi, pretekao je Jasnu Matulić i završio s 21.20 posto glasova. Živi zid u toj jedinici osvaja jedan mandat, a njega je dobio Ivan Pernar, dok je prvi na listi Juro Martinović dobio 10.84 posto glasova.

S liste Koalicije za premijera Milana Bandića, Sabor neće vidjeti Miodrag Demo koji je osvojio 10.72 posto, ali ga je prestigao drugi na listi Darinko Dumbović sa 22.87 posto.

U osmoj jedinici preferencijalni glasovi u Sabor su gurnuli HDZ-ovce Antona Klimana, tehničkog ministra turizma, on je osvojio 12.14 posto, a njemu će se pridružiti i Ivan Kirin sa 12.51 posto.

U desetoj izbornoj jedinici Sabora se domogao Milan Kujundžić, posljednji na HDZ ovoj listi, a osvojio je 14.31 posto glasova.

Redom, od HDZ-ovih kandidata najviše preferencijalnih glasova skupio je Damir Krstičević, slijedi predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, potom su tu Zdravko Marić, Goran Marić, Milan Kujundžić, Miro Kovač, Zlatko Hasanbegović, Tomislav Tolušić, Tomo Medved i Ivana Maletić.

Redom, od kandidata Narodne kolacije najviše preferencijalnih glasova skupio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović, potom Hajdaš Dončić, pa Boris Lalovac, Milanka Opačić, Ranko Ostojić, Anka Mrak Taritaš, Martija Posavec, Gordan Maras, Milorad Batinić, Željko Jovanović, Peđa Grbin, Krešo Beljak i Mirando Mrsić.

Autor:

VEZANE VIJESTI

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.