Robert Anic/PIXSELL

MEĐIMURCI ŽELE MIJENJATI HRVATSKU HIMNU: ‘U stih treba ući i Mura’

Autor: T. P.

Mogu li Međumurci dobiti svoje priznanje u stihu hrvatske himne ili je riječ mons. Kolarića tek želja koja će ostati neispunjena, ostaje pričekati.

“Iritira me kad govore da se Hrvatske prostire do Drave. Neka stih himne glasi ‘Muro, Dravo, Savo teci'”, predložio je za emedjimurje mons. Juraj Kolarić (78) koji zapravo predlaže izmjenu stiha hrvatske himne.  Hoće li njegova ideja rezultirati izmjenom Zakona o grbu, zastavi i himni RH, tek ostaje vidjeti, a kako se čini, ideja bi mogla naići na podupiratelje. Jedan od njih je i međimurski župan Matija Posavec koji Kolarića smatra vrhunskim intelektualcem čija riječ ima težinu.

“Njegov je prijedlog zanimljiv i hvalevrijedan, jer bi se time u himni uvela istinska teritorijalna cjelovitost Hrvatske. Inicijativa bi morala proći proceduru, ali ako bi se pokrenula, ja kao župan i Međimurska županija svakako bismo je podržali. Međimurci su vrijedni, samozatajni ljudi, no vrlo su osjetljivi na svoju pripadnost i nije im svejedno što se u himni ne spominje rijeka Mura, koja je zapravo prirodna granica prema Sloveniji i Mađarskoj”, izjavio je Posavec.

Naime, hrvatska se himna kroz povijest u nekoliko navrata mijenjala, što zbog modernizacije jezika, što zbog smjena vlasti. Primjerice, u Drugom svjetskom ratu izvorni stih “teci, Sava hitra, teci” promijenjen je u “Savo, Dravo, Drino teci”, a “kud li šumiš, svijetu reci” u “sinje more svijetu reci”.

Mogu li Međumurci dobiti svoje priznanje u stihu hrvatske himne ili je riječ mons. Kolarića tek želja koja će ostati neispunjena, ostaje pričekati.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.