Igor Kralj/PIXSELL

Markovina osniva lijevu stranku: ‘HDZ kontinuirano štetno djeluje, a Plenković služi za prekrivanje pravog lica stranke’

Autor: dnevno.hr

Mnogo je razloga zbog kojih se Markovina nije mogao vidjeti u redovima SDP-a kojem zamjera, kaže, pristajanje na pravila igre i nacionalističko društvo koje je izgradio HDZ.

Povjesničar Dragan Markovina najavio je osnivanje nove lijeve stranke i u razgovoru za tportal komentirao aktualnu političku situaciju, ali i govorio o svojoj novoj stranci i njezinu programu u budućnosti.

Ne smatra da su na hrvatskoj političkoj sceni svi isti, kako se to često voli reći. “To naprosto nije točno, ponajprije stoga što je HDZ stranka kontinuiranog štetnog djelovanja čije su ideološke postavke temeljito obilježile ovo društvo. Pridodamo li tome Most kao jedva prikriveno političko krilo klerikalnih crkvenih krugova, očito je kako od bezličnosti ima i gore”, rekao je Markovina te dodao da da hrvatskoj politici kronično fali bilo kakvoga sadržaja, a posebice dobrog.

Osvrnuo se i na  predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. “On je, jednako kao Sanader u momentu kad je na unutarstranačkim izborima pobijedio Ivića Pašalića, trebao poslužiti HDZ-u da kod naivnijeg dijela populacije prikrije istinsko nacionalističko lice te stranke. Što ga doduše nije spriječilo da na završnom skupu u Splitu ne izrekne niz besmislica o tome kako SDP štiti jugoslavenski totalitaristički sustav, pri čemu se počeo toliko derati da mu je do kraja govora pukao glas”, smatra Markovina.

Mnogo je razloga zbog kojih se Markovina nije mogao vidjeti u redovima SDP-a kojem zamjera, kaže, pristajanje na pravila igre i nacionalističko društvo koje je izgradio HDZ.

‘Nakon prvih izbora, Račan nije učinio ništa da ode porazgovarati sa Srbima koji su masovno glasali za SDP. Stranka je privatizaciju gotovo u potpunosti odšutjela. Svih ovih 25 godina nisu organizirali niti jedan masovan prosvjed protiv bilo čega, a prilika je bilo u izobilju. Također, kad su konačno došli na vlast, nisu demontirali tuđmanizam, a za vrijeme Milanovićeva mandata mirno su gledali kako im instrumentalizirani nacionalisti podižu šatore, zaustavljaju državni vrh u vukovarskoj koloni i sl. Također su pustili građansku Hrvatsku da se sama bori protiv Vlade na odlasku, a svih ovih godina uredno dopuštaju jednu tako nepojmljivu činjenicu kao što je vjeronauk u javnim školama’, pobrojao je Markovina.

Osvrnuo se i na unutarstranačke izbore u SDP-u. “Glupo mi je da sad procjenjujem izglede ljudi u unutarstranačkoj borbi u SDP-u, no ono što sam duboko uvjeren je to da je toj stranci potreban radikalan raskid s dvadesetpetogodišnjom praksom podilaženja desnici i konačan zaokret ulijevo. Preciznije govoreći, mislim da bi se SDP trebao obraćati biračima koji su im svjetonazorski bliski, a ne onima koji ih oduvijek smatraju te će ih i dalje smatrati nekakvim neprijateljima, komunistima, izdajnicima i sl., ma što oni u tom pogledu napravili”, zaključuje Markovina.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.