Dusko Jaramaz/PIXSELL

Markić nas je opet navukla: Ona svoj posao zna, znamo li mi o čemu raspravljamo?

Autor: Iva Međugorac

Bez obzira hoćete li noćas poći u krevet s vašim psom, životnim partnerom, ženom ili mužem, jedno morate imati na umu- to nikome nije bitno. Osim možda vama samima. Unatoč toj sasvim normalnoj spoznaji, posljednjih dana podigla se žestoka rasprava baš na tu temu, a sve zbog kolumne koju je na portalu Narod.hr potpisala izvjesna Anela Todorić.

Njezin uradak u kojem analizira odnos današnjeg čovjeka prema životinjama i obitelji, ne bi bio ni približno toliko primjećen da iza portala na kojem je objavljen ne stoji šefica inicijative “U ime obitelji”, Željka Markić, koja je ovim potezom ponovno pokazala da je izrazito inteligentna žena.

Rasprave koje se sada vode oko nje, dok se istodobno promovira njezin portal, bile bi normalne za državu koja nema baš nikakvih problema, dok s druge strane u Lijepoj našoj baš te debate i bunt protivnika Željke Markić pokazuju pravu sliku hrvatskog društva. Svi bismo se s lakoćom u teoriji založili za poštivanje ljudskih prava te za to da svaka jedinka društva ima pravo na svoje mišljenje, što uostalom i jest srž demokracije, ali u praksi na ovom posljednjem primjeru pokazujemo da to nije tako.

Tolerirati znači dopuštati, ali ne nužno i podržavati, a to je lekcija koju mnogi od nas još nisu savladali i koju nam je još jednom održala Željka Markić, koja se, premda ne potpisuje spomenuti tekst, našla na udaru kritika, a te kritike joj, suprotno uvriježenom mišljenju, itekako idu u prilog, jer su oni koji je kritiziraju sada, uskraćujući pravo njezinoj novinarki na mišljenje, dokazali da su suprotno od svega za što se zalažu. Tuđe mišljenje u našoj maloj zemlji poštuje se samo onda kada je nalik onom vašem.

I baš to Markić vrlo dobro zna te s tom spoznajom na jedan način vrlo dobro manipulira. Zato u narednih nekoliko dana možemo očekivati podjelu društva na životinjoljupce i neživotinjoljupce, baš kao što smo se nekada dijelili na gejeve i antigejeve. Za to vrijeme, dok mi raspravljamo o tome tko s kime i gdje spava one neke druge, puno važnije teme promiču nam pred očima.

Za što se zaista trebamo založiti nikoga nije briga. Svi skupa nekako prešutno gledamo na autobuse mladih koji svoje bolje sutra pronalaze u bijelom svijetu, priče o uhljebima ne zanimaju baš nikoga, djeca nam u školu odlaze gladna, obrazovna reforma se ne nazire, a bolesna djeca i njihovi roditelji priređuju sačekušu za ministra ne bi li ostvarili pravo na prijeko potreban lijek. Zdravstvo nam izumire, zajedno s njima i umirovljenici, koji bez floskule uistinu preživljvaju od kopanja u smeću, a mi se, zamislite, propitkujemo tko s kime spava, dajući si za pravo da u demokratskoj državi nečije mišljenje osporavamo najnižim uvredama, koje uistinu ne priliče ni životinjskom svijetu.

Markić je cilj postigla, a mi? Kamo ćemo stići i kuda uopće idemo, ako puštamo da nas nebitne teme odvlače od svakodnevnice i budućnosti naše djece za koju bismo se morali boriti?




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.