Screenshoot/HRT

PDV na kruh i mlijeko se neće povećati, za ugostitelje 25%

Autor: dnevno.hr

Sve ćete čuti na sjednici, sve je u redu, rekao je ministar financija Zdravko Marić novinarima pri dolasku na Markov trg.

 U Banskim dvorima u četvrtak u 10 sati održala se sjednica Vlade. Premijer Andrej Plenković osvrnuo se odmah na početku sjednice na poreznu reformu.

“Porezna reforma je veliki paket zakona, ima ih čak 15. Njezini su glavni ciljevi gospodarski rast i zapošljavanje, naglašenija socijalna pravednost, poticaj demografije, obrtništva i poduzetništva te poticaj poljoprivrednicima. Uz rasterećenje poduzetnika i građana vodili smo računa i održivosti javnih financija te deficit na 2 posto BDP-a. Predloženim izmjenama poreza na dohodak nitko ne gubi a za 1,8 milijuna naših građana pada porezno opterećenje. Onima kojima se ništa ne mijenja po pitanju dohotka, smanjit će se davanja za struju, odvoz otpada. Postigli smo dogovor s našim socijalnim partnerima. Zadržavamo opću stopu PDV-a ali i najnižu za kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala i knjige”, kazao je Plenković, prenosi Dnevnik.hr

Ministar financija Zdravko Marić pojasnio je da će se smanjena stopa PDV-a primjenjivati na isporuke urni i lijesova, sadnica, sjemenja, pesticida, stočne hrane, ali i za isporuku električne energije te odvoz komunalnog otpada. Kazao je i da će opća stopa od 18 posto biti za turizam, dok za sve porezne obveznike koji zarađuju do tri milijuna kuna godišnje ide na 12 posto’.

Snižena stopa PDV-a više neće primjenjivati na ugostiteljstvo i isporuku bijelog šećera. Također, prag za ulazak u sustav PDV-a diže se s 230 na 300 tisuća kuna, no čeka se suglasnost EK i početak primjene najvjerojatnije od 1.1. 2018. godine.

Ukidaju se iznimke na plaćanje doprinosa na honorare koje zarađuju umirovljenici i plaćat će polovica doprinosa, koje plaćaju ostali građani. Zajedno s autorima i umjetnicima, i umirovljenici će plaćati 10 posto mirovinskog i 7 posto zdravstvenog doprinosa.

Kad je riječ o povećanju nepoorezivog dijela dohotka na 3800 kuna, ta će izmjena obuhvatiti 1,8 milijuna građana, a procjena je da će im ostati 1,5 milijardi kuna više, kazao je ministar.

“Osnovni osobni odbitak dižemo na 3.800 kuna za sve. Uvodimo progresiju kod olakšica za djecu… Porezna stopa bit će 24 posto za mjesečni dohodak do 17.500 kuna, odnosno 36 posto za veće plaće”, naveo je.

Poreznu stopu na kupnju nekretnine država spušta s 5 na 4 posto, ali se ukida olakšica za kupnju prve nekretnine. Umjesto komunalne naknade plaćat će se porez na nekretnine.

“Za veliku većinu građana neće doći do povećanja rashoda na ime ovog poreza. Računat će se po kvadraturi, stanju nekretnine i dobi”, kazao je Marić. Više bi tako mogli plaćati oni koji imaju novije nekretnine.

Novina je i da će se porez na cestovna vozila plaćati prilikom registracije vozila, poručio je Marić. Više se neće oporezivati vozila starija od 30 godina, smanjuje se i porez na vozila koja imaju 8 i 9 sjedala budući da su adekvatna za prijevoz većeg broja osoba te veće obitelji.

Božo Petrov potvrdio je da je Most s HDZ-om dogovorio da ostaje PDV na kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala, knjige. Ostaje PDV na hotelijerstvo, ali ne i ugostitelje – njima 25 posto. Dogovorili su da ne raste cijena električne energije, a na plaće dužnosnika uložit će amandman.

Sve ćete čuti na sjednici, sve je u redu, rekao je ministar financija Zdravko Marić novinarima pri dolasku na Markov trg.
Iz Banskih dvora jutros je objavljen dnevni red sjednice Vlade, na kojem su i izmjene 15 zakona vezanih uz poreznu reformu, iz čega bi se moglo zaključiti da su partneri u vlasti, HDZ i Most postigli dogovor oko te reforme,piše HRT.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.