Marko Prpic/PIXSELL

Marcel Holjevac: Molotovljev Pilsel

Autor: Marcel Holjevac / 7dnevno / 18. studenog 2016.

Malo je neobično tužiti novine ne zbog onog što one pišu, nego zbog onog što čitatelji ispod teksta komentiraju

Hrvatski političari su se kladili na krivog konja

Istina, malo tko je predviđao Trumpovu pobjedu na izborima u SAD-u. No, u politici valja biti oprezan i ne trčati pred rudo. A hrvatski političari su se redom svrstali uz politiku kakvu je najavljivala Hillary Clinton. Politiku globalizacije, imigracije, tehnokratskih i plutokratskih elita, multikulturalizma, liberalizma.

I koja je prošle srijede otpravljena na smetlište povijesti, bar za neko dulje vrijeme. Sjedinjene Države su te koje diktiraju smjer kretanja politike u zapadnom dijelu svijeta, uvijek su to bile, i to će do daljnjeg i ostati. To je čisto stvar ekonomske i vojne snage, i veličine.

No, teško da će u novoj Washingtonskoj administraciji proći neprimijećeno da se naša predsjednica susrela u ožujku ove godine s Hillary Clinton, iako ona tada nije bila ni na kakvoj funkciji u SAD-u. Nije da će to imati neke naročite posljedice po Hrvatsku, ali ima posljedicu da smo se opet svrstali uz gubitničku stranu. Posve nepotrebno.

Ali zanimljivije je ono što se može pročitati između redova u izjavi koju je dao naš premijer Andrej Plenković kad je postalo jasno da je Trump pobijedio. “Čestitam na pobjedi, poštujemo volju američkih birača i siguran sam da ćemo uspostaviti kvalitetne odnose s novom administracijom”, rekao je Plenković novinarima na savjetovanju ekonomista u Opatiji.
Sličnu izjavu je dao i ministar vanjskih poslova Stier: “Naš je stav vrlo jasan. Mi ćemo sa SAD-om graditi savezničke odnose i dalje”.

Oni koji razumiju diplomatski govor, mogu vidjeti da su obojica zapravo progutala knedlu, kao tipični predstavnici eurokratskih struktura koje su otvoreno priželjkivale pobjedu Hillary Clinton. “Poštujemo volju američkih birača” znači, u prijevodu, “nije nam drago, ali nemamo drugog izbora nego se pokloniti novom caru”. “Siguran sam da ćemo uspostaviti kvalitetne odnose” znači da oni trenutno s tom stranom američke politike nisu kvalitetni, inače ih ne bi trebalo uspostavljati. “Kvalitetni odnosi”, doduše vazalne prirode, su uspostavljeni s onom stranom američke politike koja je poražena na izborima, a koja je vjerojatno i kumovala padu prethodne HDZ-ove vlade koja je za njihov ukus previše šurovala s Putinom i nije dovoljno poštivala ideološke i svjetonazorske smjernice iz SAD-a. I nije teško zaključiti što im sad prolazi kroz glavu: “Hoće li nas smijeniti, s obzirom da smo bili lojalni bivšoj vladajućoj kliki? Onako kao što su ti bivši smijenili one prije nas zbog nelojalnosti?”

Ako su dosad i bili gluhi na kritike da previše vjerno služe interesima anacionalnih globalnih elita, a premalo interesima lokalne zajednice koja ih je i izabrala, bar formalno, sad će, ako su imalo pametni, morati ponovo promisliti o ukupnoj svojoj dosadašnjoj vanjskoj politici, te se početi snažnije boriti za vitalne nacionalne interese. Jer Trump to sigurno neće raditi umjesto njih, a u Bruxellesu su trenutno ionako svi previše zbunjeni i iznenađeni da bi mogli diktirati bilo kome bilo kakvu politiku.

A bilo bi dobro i da promijene savjetnike. I postave one koji će u ovom novom, naglo promijenjenom odnosu snaga vidjeti priliku za Hrvatsku, i za pokretanje nove, suverenističke politike. Ali, s obzirom na pedigre vladajućih, i njihovu vezanost za svjetske centre moći koji su upravo doživjeli najveći potres od pada Berlinskog zida, nekako se tome previše ne nadam.

Dežurni stručnjaci

Kad naši mediji trebaju stručnjaka za bilo što, ili bilo što drugo, pozovu Puhovskog. Čovjeka čije su se sve prognoze i procjene pokazale promašenima.

Pa su tako svi išli njega pitati što pobjeda Trumpa znači za Hrvatsku i Europu. I kao što su nam samozvani stručnjaci najavljivali katastrofu nakon Brexita koja se nije dogodila, tako nam i sad najavljuju, nakon Trumpove pobjede, atomski rat, epidemiju kuge, kolere, bijedu, glad, i, najgore od svega, porast govora mržnje na internetu.

A Puhovski je prorekao i gubitak Piranskog zaljeva, te skoru rusko-srpsko okupaciju Hrvatske. “Na vanjskoj politici nema pojma što bi trebao raditi. Nema simpatija za NATO te EU. Zapravo nema za nikog osim Putina koji zapravo postaje gospodar svijeta”, rekao je Puhovski za Trumpa. Možda bi Trump trebao uzeti Puhovskog da mu kaže što treba raditi u vanjskoj politici. Puhovski zna.

“Hrvatska gubi Piranski zaljev zbog Melanije. I proturuske tendencije će izgubiti vjetar kojeg su imali u jedrima jer sigurno neće ići u sukob s Rusijom”, rekao je. “Sve u svemu Trump je nesposoban voditi SAD”.

Osobno, mislim da Puhovski nije u stanju voditi ni ovce na ispašu, i nimalo ne sumnjam da je Trump i te kako u stanju voditi i SAD i svijet. Ali to nije toliko bitno. Bitno je da čovjek mora stvarno razmišljati poput malog djeteta koje pojma nema o politici da bi zaključio da ćemo “zbog Melanije izgubiti Piranski zaljev”. Naime, Trumpa savršeno nije briga kome će taj zaljev pripasti, neovisno o Melaniji. A svatko tko zna išta o politici, zna da se Slovenija i Melanija javno mrze već dugo vremena, da je slovenska politika, kao i naša, na suprotnoj strani od Trumpa, i da je Melanija Trump podnijela nekoliko sudskih tužbi protiv Slovenije zbog objavljivanja njene “biografije” u kojoj su je proglasili prostitutkom. Usto, Trump ima ranč veći od Slovenije. A Melanija Trump ima bazen veći od slovenskog teritorijalnog mora na imanju u Floridi. A ako baš poželi Sloveniju, Trump će joj je kupiti. Što bi tek Puhovski prognozirao da je Trumpu žena Srpkinja? Granicu na liniji Karlobag-Karlovac-Virovitica?

A o nekakvim paranojama od ruskih tenkova u Europi i srpskih tenkova u Hrvatskoj ne treba niti govoriti. Nije nas SAD branio ni prošli put, kad vojsku nismo niti imali. Srbija neće napasti Hrvatsku, jer niti postoji politička volja u Srbiji za to, niti ona ima vojsku, niti bi to uostalom NATO, s Trumpom ili bez njega, dozvolio. Svatko s imalo zdravog razuma se mora jednostavno nasmijati ovako jeftinim populističkim pokušajima stvaranja masovne histerije. Na žalost, u Hrvatskoj, kao i u EU-u i SAD-u, ima jako puno onih koji razuma baš i nemaju.

Nedjeljom u dva i petnaest

Prošlog tjedna Pernar nije gostovao u “Pregledu hrvatske političke gluposti”, jer mi je dojadilo osvrtati se na njega. Ali ovaj put se stvarno potrudio, pa ga ne mogu izostaviti niti uz najbolju volju.

Gostovanje ovdje zavrijedio je prvo gostovanjem kog Stankovića, a potom na Z1. Mene to i ne čudi – Pernar ima ozbiljan narcistički poremećaj ličnosti, što ga čini dobrim materijalom za diktatora. No problem nije samo njegov prenapuhani ego, već i neznanje i nekultura.

Nakon što je na temu poreza dokazao da, kao saborski zastupnik, dakle predstavnik tijela koje o porezima odlučuje, o njima nema pojma, da ne razlikuje vrste poreza, dokazao je i da se ne može koncentrirati nego je onako usput razvezao o “Velikom bratu”, globalizaciji, koječemu. Usput je zapao u neke svoje pseudologije pa je zaključio da se na HRT-u ništa ne događa mimo volje HDZ-a, valjda su oni postavili i Stankovića, a zacijelo i Radmana svojevremeno. No posebno je briljirao kad je ustanovio da ne plaća TV pretplatu jer mu se program ne dopada. I onda razvezao o protjeranim Palestincima. Što ga voditelj nije pitao.

Sad, istina je da Stanković i te kako zna biti bezobrazan prema gostu, i prekidati ga u pola rečenice. No, kad gost razveže o utjecaju punog mjeseca na mriještenje šarana, to je posve u redu. A Pernaru se nije dopalo da mu Stanković ne dopušta održati podulji ekspoze o Izraelu i Palestincima, koji bi vjerojatno završio kao ekspoze Erica Cartmana iz South Parka o istoj temi. I da je pričao o protjeranim Hrvatima, kakve to veze ima s TV pretplatom?

A potom je napustio i gostovanje na Z1, jer mu tamo nisu dali lamentirati o Stankoviću, koji mu je novi neprijatelj broj jedan. Po onoj, bolje lupetati napamet tako da misle da ste neznalica, nego normalno odgovarati na pitanja i otkloniti svaku sumnju. Sve to upućuje na lošu mentalnu higijenu mladog zastupnika. Usto, i na nedostatak kućnog odgoja i kulture: kad vas nešto pitaju, red je da se koncentrirate na pitanje i odgovorite, ne da istrkeljate sastav na slobodnu temu. A Pernarov jedini uvjet za gostovanja je da ga se pusti da lamentira o čemu god njega volja. Što se inače ne dozvoljava ni ljudima koji nešto znaju.

Unatoč tome, i dalje ga pozivaju u emisije. Nejasno je zašto. Možda ljudima fali Malnar i “Noćna mora”. Nadam se da će ga netko uskoro pozvati da gostuje na TV Vrapče. Taj studio neće moći tek tako napustiti, a gledanost tog reality showa bi bila veća nego “Ljubavi na selu” i “Farme” zajedno.

Pilselov show

Zvonimir Carlos Vjeran Grković Pilsel itd. je tužio našeg glavnog urednika jer, kaže, nije uklonio uvredljive komentare čitatelja na njegov račun ispod teksta na portalu. Dopis je poslao navečer, a tužbu podnio ujutro. Nikom ovdje, naravno, ne pada na pamet raditi noću da bi se udovoljilo Pilselu, a i malo je neobično tužiti novine ne zbog onog što one pišu, nego zbog onog što čitatelji ispod teksta komentiraju. A komentari, naravno, nisu bili nimalo ugodni prema Pilselu.

Ali puno zanimljivija je za taj tekst vezana prepiska između Pilsela i Luke Mišetića. Ona govori za sebe i ne treba komentara:
Pilselov nivo rasprave je otprilike treći podzemne garaže. Usto, čovjek evidentno laže. I nastavlja lagati kad ga se suoči s onim što je na sudu pod zakletvom rekao. Što za hrvatskog novinara lijeve provenijencije i nije čudno. Ali upravo je bizarno da se netko tko tako otvoreno laže i vrijeđa potom, kad mu netko uzvrati, ide žaliti sudu da vrijeđaju – njega. Kad bolje razmislim, tipičan “liberal”.

Medijsko posipanje pepelom

Hrvatski mediji su čudo. Do prošlog tjedna su pisali o “režimskim snagama” u Siriji i “umjerenoj oporbi”, nakon pobjede Trumpa to su postale “vladine snage” s jedne strane i “islamisti” s druge. Promjena je, istina, zasad suptilna i samo je pažljiv čitatelj može uočiti, ali retorika se nesporno počela mijenjati, iako i dalje možemo čitati o tome kako Rusi ponovo uništavaju bolnice u istočnom Aleppu. Koje inače ne postoje od 2013., kad je “umjerena oporba” kamion-bombom uništila jedinu.

Izgleda da je počelo prestrojavanje, i da će horor-priče o Trumpu uskoro zamijeniti uskakanje u alt-right vlak. I za par godina će se svi kleti kako nikad nisu pisali ono što su pisali i zagovarali ono što su zagovarali. Ali za sad to još ide sporo, presporo. No salto mortale su zato mediji napravili u tumačenju istih događaja unutar samo tjedan dana. Prošlog tjedna, pred izbore, bombardirali su nas slikama iz “kampova u kojima se uvježbavaju Trumpove pristaše” i iz kojih će krenuti u rušilačke pohode na SAD. Tjedan dana kasnije, “liberali” plaćeni od Sorosa, za koje je dokazano da na izbore većinom nisu niti izašli, su krenuli u upravo takve pohode. Naravno, mirni prosvjed je svačije pravo u SAD-u, ali pobuna i razbijanje automobila i radnji nije. Usto, na tim prosvjedima smo vidjeli plakate poput “silujmo Melaniju”. Dakle, grozno da je Amerika izabrala takvog jednog seksista koji ne poštuje žene i ksenofoba koji mrzi imigrante! Idemo zato silovati njegovu ženu imigranticu!

Mediji za takvo ponašanje sad imaju puno razumijevanje, i potiču ga. Uključujući domaće. Usto, dok su stotine i stotine crnaca koji su glasali za Trumpa i uključili su se u njegovu kampanju napadani fizički i maltretirani od strane “tolerantnih”, dok tweeter bruji od poziva na ubojstva Trumpa, njegove obitelji, i svih koji su glasali za njega, mediji o tome ne izvješćuju. Ali kad nekakva “liberalka” u Americi izjavi da ju je “napao Trumpov pristaša”, to odmah prenesu, iako se u oba takva slučaja pokazalo da je vijest bila lažna i da je policija prijavu odbacila kao neutemeljenu. Što isto kasnije nije preneseno. Isto tako, plašili su nas padom burzi u slučaju pobjede Trumpa, ali nitko nije prenio da su nakon njegove pobjede skočile na rekordne razine. Licemjerje i mainstream mediji, izgleda, ne mogu jedno bez drugog.

Madona dolazi u Zagreb!

I ona, i Katy Perry. I Cher. Samo neće držati koncerte, nego će se trajno preseliti ovdje. Bar tako ispada po tekstu s t-portala, “Amerikanci u bijegu od Trumpa, preselite se u Zagreb!” Naslov je, zapravo, vrhunac kretenizma, tim više što iznad njega stoji da je to “PREPORUKA IZ BRUXELLESA”. U stvarnosti, radi se tek o turističkoj stranici briselske organizacije za promicanje kulture i turizma u Europi, koja je to objavila više kao vic. A neki su to, izgleda, shvatili ozbiljno. Ili bar tako ispada. Jer je objavljeno u rubrici “svijet”, ne “zabava”, i kakti ozbiljno intonirano.

To je nastavak medijske magle iz izborne noći u SAD-u da se “srušila kanadska stranica za imigraciju”, valjda zbog navale Amerikanaca koji bježe od Trumpa. Naravno, nitko od onih zvijezda i zvjezdica Hollywooda koje su najavljivale da će emigrirati u slučaju njegove pobjede to neće uraditi. Tko bi od njih napustio vilu s 28 soba i 5 kila kokaina u njoj da bi išao živjeti u Calgaryju, ili Zagrebu? Uostalom, s obzirom na njihove multikulti stavove, bilo bi logičnije da umjesto bijele europske kapitalističko – katoličke zemlje izaberu neku egzotičnu socijalističku, poput Venezuele ili Sjeverne Koreje.

A i da se presele ovdje, “kulturnjaka” lijeve provenijencije imamo sasvim dovoljno i svojih, i parazita svake vrste. Uz Frljića i Milu Kekina, kome još treba Miley Cyrus? Iako, priznajem, bilo bi lijepo vidjeti Madonnu na Bajakovu, pomiješanu s izbjeglicama iz Sirije.

Nevidljivi brod

Medijska glupost ovog tjedna u Hrvatskoj ozbiljno prelazi onu striktno političku. Ako ste mislili da je priča o preseljenju milijuna izbjeglica koji bježe pred Trumpovom diktaturom u Europu i Hrvatsku vrhunac kretenizma, ili bar loš vic, što onda reći na tekst objavljen u jednim našim “uglednim” dnevnim novinama, naslovljen: “ŠOK U RUSIJI: ZBOG OVOGA BI MOGLE PADATI GLAVE Kako je zbog jezive gluposti otkrivena tajna lokacija jednog od najsnažnijih bojnih brodova svijeta!”

Čovjek bi pomislio da je eto netko otkrio tko zna kako tajan podatak. Lokaciju atomske podmornice na pet milja od američke obale. Ili tako nešto. Ali ne. Radi se o tome da je jedan mornar na atomskoj krstarici “Petar Veliki” snimao selfije i stavio ih na društvene mreže, pa se na njima vidjela i lokacija na kojoj su snimljeni, nedaleko od Krete. Pa su mudri nizozemski istraživački novinari otkrili, a naši nefiltrirano prenijeli, kako brod plovi prema Siriji. Radi se inače o najvećoj atomskoj krstarici na svijetu, najbližoj stvari danas iščezlim bojnim brodovima.

A te iste novine su samo koji tjedan ranije objavile da “Petar Veliki” ide kao pratnja ruskog nosača aviona prema Siriji! Usto, brod je pred nekoliko dana prošao kroz Gibraltar, a brod od 300 metara sasvim sigurno ne može kroz taj nekoliko kilometara široki tjesnac proći neprimijećen. I, na kraju, tu se ne radi o klingoskom brodu s uređajem za skrivanje iz “Zvjezdanih staza”, već o krstarici veličine tankera, koja je vidljiva i na googleu, kamoli ne na satelitskim snimkama američke CIA-e koja može snimiti i čamac na Mediteranu! Usto, Grci su objavili da je ta krstarica kod njih. Stvarno, strogo čuvana vojna tajna!

Glave zbog toga sigurno neće padati u Rusiji, ali bi trebale svakako u redakcijama. Stvar zapravo samo potvrđuje kako je problem današnjih medija, manje-više svih, što se “vijesti” prenose bez ikakvih filtera, provjera, ili uključivanja mozga. Dijelom je to plod diktata novih tehnologija, brzine kojom vijest mora biti objavljena. Ali većim dijelom ipak obični kretenizam. I, naravno, ratnohuškačka politika. Jer, eto, Rusi u najstrožoj tajnosti šalju brod prema Siriji koji će tamo bombardirati škole i bolnice.

Autor: Marcel Holjevac / 7dnevno / 18. studenog 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.