Patrik Macek/PIXSELL

Maras prozvao poznatog ekonomista, on mu vrlo brzo odbrusio!

Autor: dnevno.hr

"Tko normalan ne bi bio za to da se minimalna plaća podigne?" pitao je Šonje Marasa.

SDP-ov zastupnik Gordan Maras, inače vrlo ažuran na društvenim mrežama, prokomentirao je pozitivan stav poznatog ekonomista Velimira Šonje o poreznoj reformi:

“Poreznu reformu brane oni koji bi od nje dobili najviše. Ništa čudno. Kod nas se ne iseljavaju najbogatiji, nego najsiromašniji gospodine Šonje. Pogledajte skandinavske zemlje pa ćete vidjeti da više stope poreza ne dohodak za one najbogatije nisu ništa novo! Ovakva “Superhik” porezna reforma može biti predložena samo od strane HDZ-a”, napisao je Maras na svojem Facebook profilu prije nekoliko dana, no odgovor je ipak dočekao. Ispod objave mu je komentirao sam Šonje:

“G Maras, da ste se bolje potrduili od Hrvatske napraviti zemlju sa stabilnim i inkluzivnim institucijama kakve imaju skandinavske zemlje, onda porezne reforme ne bi trebalo, jer bi većina glasala za to da se većim porezima financiraju korisne, ne-koruptivne i za sve jednako funkcionirajuće institucije, i svi bi zbog ekonomskog rasta plaćali te poreze bez problema. Odnos između građana i njihove vlade je odnos quid pro quo, a demagogija o pravednosti ne može narušiti taj temeljni demokratski odnos. Dakle, bolje radite, i ljudi će glasati da se vladi da više, samo prvo vlada mora pred očima građana dokazati da radi bolje s više novca, što nije dokazala niti jedna vlada, pa ni ona čiji ste Vi bili član. Stoga nemojte priču o porezima vaditi izvan realnog hrvatskog političkog konteksta u čijem ste kreiranju sudjelovali vi, a ne ja. Što se tiče uvreda Alen Delona, dobrotu ćete u ekonomiji dokazivati time što ćete stvarati uvjete da svi rade i bolje zarade, a to se ne radi povećanjem poreznog opterećenja bez ikakve protučinidbe u vidu kvalitetnije politike. Osim toga, put u pakao popločen je najboljim željama, pa vas molim da pročitate još jednom pažljivo dio o minimalnoj plaći u mojem tekstu. Tko normalan ne bi bio za to da se minimalna plaća podigne? Ali, ako se može, ako to nema negativne nus-efekte… U ekonomiji sve treba sagledati i pažljivo odvagnuti da, kao što je govorio još uvijek predsjednik vaše stranke, ne bi tjerali lisicu, a istjerali king-konga. Hrvatska minimalna plaća je kao u Poljskoj, veća je nego u Mađarskoj i drugim post-socijalističkim zemljama koje imaju veći realni BDP per capita od nas. Što mislite zašto ih oni ne podižu? Zato što su zarobljeni u interesu kapitala, zbog neoliberalizima? Ne, nego zato što se boje da bi pretjerano podizanje plaća u tradicionalnim radno-intenzivnim industrijama mnoge ostavilo bez posla ili otjeralo u zonu sive ekonomije. Osim toga, da ste čitali išta prije nego što ste me proglasili “nedobrim čovjekom” (?!), onda biste vidjeli što sam napisao o tome da se minimalna plaća može podizati i spuštati s poslovnim ciklusom i zašto to ima smisla. Sve skupa, ovo je još jedan dokaz da je politika kod nas pusta demagogija. Da vam je stvarno stalo do siromašnih koji se iseljavaju, g. Maras, trebali ste do dokazati dok ste mogli, a ne mene ovako prozivati i uvlačiti u vaše političke igre, bez argumenata. A vi, g. Delone, pažljivije čitajte i ne vrijeđajte, molim vas”, raspisao se Šonje.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.