FaH

Maras: ‘Marić je odobrio pet kredita za Agrokor bez nadzornog odbora’

Autor: dnevno.hr/24sata

Na današnjoj trosatnoj sjednici pred Odborom za Ustav nastavljeno je prepucavanje između vladajućih i oporbe.

Na odboru je zaiskrilo između Branka Bačića (HDZ) i Orsata Miljenića (SDP), jer je Bačiću zasmetalo što je Miljenić na odboru govorio kao predsjednik povjerenstva, a ne kao predlagatelj zaključka SDP-a prema kojem bi povjerenstvo nastavilo s radom o temama koje se ne tiču istrage.

‘Nemaš ovlasti, ovdje nemaš’, ljutito je dobacivao Bačić.

Miljenić je tražio od predsjednika odbora da “spriječi upadice” te je Bačiću uzvratio da govori kao predlagatelj, predsjednik povjerenstva, ali i kao saborski zastupnik. Upozorio je na neprimjereno ponašanje predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji je, kaže, pribavio pravomoćno riješene o istrazi, ali je informaciju samo podijelio s HDZ-ovim i HNS-ovim članovima povjerenstva.

‘Za njega mi ostali ne postojimo. Kao predsjednik Povjerenstva do danas nisam dobio to rješenje. Rečeno je da ga je on službeno dobio, ne znam po kojoj ovlasti, ali kad ga je već pribavio trebao ga je dati svima. To samo govori o razini pravnog nasilja koje je počinjeno i to u Saboru’, ustvrdio je Miljenić.

Ustvrdio je da je predsjednik Sabora nezakonito dao nalog stručnim službama da se povuku iz rada Povjerenstva bez ikakve odluke, te da se obavijeste svjedoci da ne dolaze. Smatra da je Povjerenstvo trebalo odlučiti o nastavku rada temeljem pravomoćnog rješenja o istrazi odnosno da je trebalo poštivati proceduru.

‘Procedura čuva sve nas i demokraciju. Ako je Sabor osnovao Povjerenstvo, samo Sabor svojim zaključkom može odlučiti o prestanku rada’, rekao je Miljenić.




Peđa Grbin (SDP) je pak ustvrdio da su vladajući zloupotrijebili pravo kako bi postigli svoje političke ciljeve i spriječili da Hrvatska dođe do istine na što mu je Branko Bačić (HDZ) uzvratio da je predsjednik Sabora postupio ispravno te da su vladajući članovi povjerenstva postupili u skladu sa zakonom kada su poslali izjavu da je po sili zakona povjerenstvo prestalo s radom.

Podsjetio je SDP-ovce kako je povjerenstvo prestalo s radom 20.studenog, a ne dva dana kasnije za kad je zakazana sjednica povjerenstva. Naveo je i kako je predsjednik povjerenstva trebao sazvati sjednicu zbog novih okolnosti, a ne čekati zakazanu sjednicu. O prijedlogu nastavaka rada povjerenstva, iz čijeg bi se djelokruga rada izbacilo lažiranje knjigovodstvenih bilanci, smatra protuzakonitim.

‘Mi ne znamo što je DORH napisao u rješenju o istrazi i što će istraživati. U istrazi se može otvoriti niz pitanja pa i onih koja se nalaze u odluci o osnivanju povjerenstva ‘, izjavio je Bačić.




Josip Borić (HDZ) prozvao je pak Miljenića da kao predsjednik povjerenstva nije odradio svoj posao. Naveo je kako on ne može reći da u ponedjeljak nije znao kako je rješenje o istrazi postalo pravomoćno. Smatra da je zbog novih okolnosti trebao sazvati posebnu sjednicu u utorak ili u srijedu ujutro. Ustvrdio je i da je povjerenstvo SDP koristio za skupljanje političkih bodova.

Miljenić mu je uzvratio da nije trebao sazivati posebnu sjednicu. Nikola Grmoja (Most) ustvrdio kako ovo prepucavanje umara, a vladajuće ponovno prozvao za provođenje pravnog nasilja.

Grmoja je pozvao vladajuće da nađu načina kako da povjerenstvo za Agrokor nastavi s radom te ih je podsjetio da su u dva dana donijeli lex Agrokor.

Gordan Maras (SDP) izvijestio je pak kako ima informaciju da je ministar financija Zdravko Marić razgovarao o kreditima HBOR-a za Agrokor mimo nadzornog odbora.

‘Toliko o izuzimanju’,ustvrdio je Maras.

Prema dokumentaciji, navodi, Marić je kao predsjednik NO odobrio pet kredita koji su išli direktno Agrokoru 2016. godine, a mimo poslovnih banaka. Naveo je da je cijeli postupak od zahtjeva do odobrenja odrađen za 15-tak dana.

‘Nemate pravo zaustaviti istragu o ovim stvarima’, poručio je Maras vladajućima te pozvao ministra Marića da ga tuži kako bi, ako nigdje drugdje, o ovim temama progovorili na sudu.

Na kraju sjednice predsjednik odbora Željko Reiner (HDZ) na kraju je predložio zaključak prema kojem je povjerenstvo prestalo s radom danom pravomoćnosti rješenja o istrazi 20. studenog. O ovim zaključcima nije se glasalo već će to članovi odbora učiniti u utorak prije sjednice Sabora.

Autor:dnevno.hr/24sata
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.