Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Manolića pogodilo: Zar da Nijemci presude Hrvatima!?

Autor: I.G.

Manolić i dalje smatra da je presuda iz Münchena usmjerena prema točno određenim ljudima za točno određeno djelo koje im se pripisuje i, kaže, stvar je time završena.

“Za mene je tragično da nam Nijemci moraju suditi, nama Hrvatima: nikada nemojte očekivati da će stranac suditi pozitivno i nikada se neću veseliti njihovim presudama”, prva je reakcija Josipa Manolića, dugogodišnjeg obavještajca iz doba bivše Jugoslavije i kratkotrajnog hrvatskog premijera početkom devedesetih, na nepravomoćnu presudu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču.

Manolić je u razgovoru za tportal ustvrdio da jučerašnja presuda iz Münchena “nije nešto neviđeno, jer uvijek se nešto razvija”. Bivši šef bjelovarske Ozne i vječno visokorangirani špijun, danas 97-godišnjak, smatra da se ni nakon nepravomoćnog završetka procesa u Njemačkoj u Hrvatskoj ništa dramatično neće dogoditi. Suočen s podatkom da je upravo on kao hrvatski premijer u ožujku 1991. imenovao Josipa Perkovića za pomoćnika ministra obrane, kazao je:

“Da, ali on nije učinio ništa s te pozicije, on je zlo učinio puno prije toga”, odgovara on.

Manolić i dalje smatra da je presuda iz Münchena usmjerena prema točno određenim ljudima za točno određeno djelo koje im se pripisuje i, kaže, stvar je time završena. “U to vrijeme oni su bili ‘otvoreni’ ljudi na ‘otvorenim’ mjestima i nema nikakvih zagonetki; tragedija je da Njemačka sudi nakon trideset godina iako je i tada imala sve materijale i dokaze u rukama. Tadašnjoj Njemačkoj nije odgovaralo voditi proces protiv Jugoslavije u vrijeme kada su svi akteri bili u poretku, a sada kada Jugoslavije nema i kada više nemaju kome suditi – našli su dva činovnika koji su izvršavali zadatke. Da su kojim slučajem bili u nekakvoj komisiji za odlikovanja, Perković i Mustač bi bili jednako revni”, kaže Manolić za tportal.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.