Marko Lukunic/PIXSELL

Mamić kao u Hitchcockovom trileru ‘Nazovi M radi ubojstva’!

Autor: Tomislav Pecek

Mamić je povukao potez kojem se malo tko nadao. Jer ukazati se na vratima glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i to u trenutcima kada je veliki dio hrvatske javnosti bio uvjeren da će se dogoditi upravo obrunto- da će Dinko Cvitan zakucati na Mamićeva vrata i priupitati ga što zna o pokušaju atentata na njega, može samo on, gazda Dinama.Zamislite samo situaciju u kojoj je bivši premijer Ivo Sanader, kada je načuo da se sprema njegovo uhićenje, umjesto bjekstva preko granice, iz svoje kuće u Kozarčevoj ulici zapucao pravo na vrata tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i rekao:'Evo me, ako me treba hapsiti - hapsi me'!

Nakon što je tjednik Nacional prije neki dan objavio udarni tekst da je moćni Hrvat naručio Cvitanovo ubojstvo mnogi su, bez puno razmišljanja, zaključili kako je riječ o Zdravku Mamiću. A da su bili u pravu potvrđuje i sama reakcija gazde Dinama, koji je vidjevši da se stvar opasno otima medijskoj kontroli a i nakon što se Večernji list zapitao kako nitko nema hrabrosti reći o kojem se moćnom Hrvatu radi, odlučio sam otići u Uskok i dati izjavu da ne stoji iza prijetnji glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu. A sama vijest da je Mamić na Uskoku odjeknula je kao atomska bomba bačena 1945. godine na Hirošimu. Tim prije što Mamića nitko od nadležnih institucija nije pozvao na razgovor niti je tražio njegovu izjavu, nakon tekstova u Nacionalu i Večernjem listu u kojima je iscrtan Mamićev lik, samo je još nedostajao njegov autogram. Dakle, Mamić je povukao potez kojem se malo tko nadao, pa tako se ukazao i na vratima glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i to u trenutcima kada je veliki dio hrvatske javnosti bio uvjeren da će se dogoditi upravo obrnuto- da će Cvitan zakucati na Mamićeva vrata i priupitati ga što zna o pokušaju atentata na njega. A što se to i ranije nije dogodilo mnogi su pripisivali jednoj tehničkoj sitnici. Naime novinar Nove TV Andrija Jarak je u to vrijeme vjerojatno još bio u Turskoj izvještavajući o propalom državnom udaru na predsjednika Erdogana, pa se istodobno nije mogao ukazati i pred kućom Zdravka Mamića. No, ako neće Muhamed brdu hoće brdo Muhamedu, što će reći da ako neće Cvitan Mamiću hoće Mamić Cvitanu.

Zakucao na vrata DORH-a i tražio poligraf

I u pravu je Mamić kada kaže:“Ne znam u što sam se pretvorio ja, vi i cijelo naše društvo ako u medijima čitamo da se sprema atentat na glavnog državnog odvjetnika te da se štiti on i njegova obitelj. Nešto se opasno dešava, ako sam ja označen kao potencijalni atentator, a šetam slobodno. To nije normalna situacija, mi nismo normalno društvo”, dodao je Mamić. Pogotovo kada se zna da je tjednik Nacional, pojedinosti o navodnom naručitelju atentata na glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana dobio, kako se navodi, iz ‘visokih pravosudnih krugova’, nakon čega je Cvitan dobio 24-satnu zaštitu kao i svoje obitelji. ‘Ne znam u što smo se pretvorili kao društvo ako već danima čitamo da se sprema atentat na gospodina Dinka Cvitana i da je ugrožena njegova obitelj. Ako postoji takva zaštita odvjetnika, a da čovjek na kojeg se osnovano sumnja sam ja i slobodno šećem po Skopju i po Švicarskoj… To nije normalna situacija’, zavapio je Mamić na konferenciji za tisak nakon posjete Uskoku. Gazda Dinama je u toj situaciji povukao neuobičajen potez pa je umjesto da na svom kućnom pragu očekuje policijske rotirke i Andriju Jarka, sam otišao u DORH, uz pratnju kamera Nove TV, staviti se nadležnima na raspolaganje u rasvjetljavanju cijeloga slučaja.’Ja sam se prepoznao u tekstu u kojem se priča o naručiocu ubojstva i sledio sam se. Odlučio sam da ujutro ušećem u DORH i zatražim razgovor s gospodinom Cvitanom i da se stavim na dispoziciju Državnom odvjetništvu i da im pomognem. Moja obitelj pati, a sigurno ni njegovoj nije lako’, kaže šokirani Mamić. Nakon što mu je tajnica gospodina Cvitana rekla da nije u zgradi Mamić je zakucao na vrata desno u USKOK i dao svoj iskaz, kazao sve što zna te sam inzistirao da ga se stavi na poligraf.

A što da se Sanader pojavio Bajiću i rekao:’Evo me, ako me treba hapsiti – hapsi me’!

Time je Mamić, ma što drugi mislili o njemu, pokazao da poštuje institucije pravne države, čak i više od nekih koji u njima rade, te se, sam stavio na raspolaganje u rasvjetljavanju ovoga neviđenog pravosudnog trilera, koji po nekim svojim elementima, ali prije svega po atmosferi strave i užasa, podsjeća na čuveni američki triler Alfreda Hitchcocka iz 1954. godine Nazovi M radi ubojstva. A da bi se do kraja shvatile razmjere Mamićeva kolosalna poteza pojavljivanja na vratima glavnog državnog odvjetnika, od kojeg bi mnogi, u sličnoj situaciji pobjegli kao vrag od tamjana, dovoljno se prisjetiti mnogih drugih slučajeva kada su mediji konkretno optuživali neke druge moćne Hrvate za razna kaznena djela, a njima ni na pamet nije palo da se sami prijave i stave DORH-u i Uskoku na raspolaganje kao što je to učinio Mamić. Zamislite samo situaciju da je bivši premijer Ivo Sanader, kada je načuo da se sprema njegovo uhićenje, umjesto bjekstva preko granice, iz svoje kuće u Kozarčevoj ulici zapucao pravo na vrata tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i rekao:’Evo me, ako me treba hapsiti – hapsi me’! Ovime Mamića ne želimo niti možemo amnestirati od bilo čega, ali i Mamić kao i svi drugi ima pravo biti nevin dok mu se ne dokaže suprotno. A on je ovim činom upravo želio dokazati to suprotno, ali se dragovoljno stavio na raspolaganje institucijama koje rade svoj posao, kako je DORH i Uskok kolokvijalno nazivao bivši predsjednik RH i mladi lav Narodne koalicije Stipe Mesić, da i oni dokažu što imaju i mogu dokazati. Mamiću treba odati priznanje jer je svojim potezom bacio nadležnim institucijama rukavicu u lice, poručivši im otprilike ovo: ‘Evo me, ja sam tu. Ne trebate slati šifrirane poruke preko medija, i stvarati atmosferu nelagode i straha, jer ako je u Hrvatskoj ugrožen život glavnog državnog odvjetnika, a svi upiru prst u mene što se čeka’!

Autor:Tomislav Pecek
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.