Hrvoje Jelavic/PIXSELL

‘Mali Sanader’ Oleg Butković, nakon Karamarkovih, pokušava se podvući i pod Plenkovićeve skute!

Autor: I. Babić / 7Dnevno / 23. rujna 2016.

Neki visokopozicionirani dužnosnici HDZ-a upozorili su Andreja Plenkovića na činjenicu da bi Butkovićevim izborom za novog-starog ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, ozbiljno bila dovedena u pitanje vjerodostojnost koju je šef stranke promovirao i na koju se pozivao tijekom nedavne izborne kampanje. Bivši gradonačelnik Novog Vinodolskog nikako se ne uklapa u kadrovsku strukturu novog HDZ-a, onog koji je pobijedio na izborima jer je on, ne samo ortodoksni Sanaderov kadar, koji se u jednom trenutku spominjao i kao Karamarkov nasljednik, nego i osoba za kojom se vuku repovi brojnih afera i mutnih poslova

I dok se ovih dana vodi žestoka medijska polemika oko toga, hoće li Zlatko Hasanbegović biti ministar kulture i u budućoj vladi Andreja Plenkovića, iza kulisa političkih pregovora HDZ-a i Mosta oko sastavljanja vladajuće većine u Hrvatskom saboru, odvija se prava drama, pogotovo  oko nekih HDZ-ovih kandidata za ministarske fotelje. To se prije svega odnosi na mjesto budućeg ministra pomorstva, prometa i infrastrukture koje je u medijima, od trenutka kada je postalo izvjesno da će HDZ s Mostom ili s nekim drugim sastavljati buduću vladu, redovito bilo rezervirano za aktualnog tehničkog ministra i bivšeg gradonačelnika Novog Vinodolskog, Olega Butkovića.

Međutim, proteklih dana dok su se obavljali pregovori HDZ-a i Mosta, Butkovićeva pozicija u HDZ-u, pogotovo u kontekstu budućeg sigurnog ministra pomorstva, prometa i infrastrukture u Plenkovićevoj vladi, dovedena je pod ozbiljan znak pitanja.

Naime, neki visokopozicionirani dužnosnici HDZ-a upozorili su Andreja Plenkovića na činjenicu da bi Butkovićevim izborom za novog-starog ministra prometa, ozbiljno bila dovedena u pitanje vjerodostojnost koju je šef stranke promovirao i na koju se pozivao tijekom nedavne izborne kampanje. Bivši gradonačelnik Novog Vinodolskog nikako se ne uklapa u kadrovsku strukturu novog HDZ-a, onog koji je pobijedio na izborima. A evo i zašto.

Butković – okorijeli Sanaderov kadar

Butković je, iako ga u njegovoj 37. godini života, neki još tretiraju mladcem HDZ-a, zapravo – okorjeli Sanaderov kadar. Ili još preciznije, glavni arhitekt njegova uspjeha je Sanaderov odvjetnik Goran Suić, koji je svoje prijateljstvo s Butkovićem godinama gradio, ljetujući u Novom, u vili s bazenom kupljenoj od jednog istaknutog člana zagrebačkog podzemlja koji je prethodno prevario neke Slovence.

Zahvaljujući Suiću, Oleg Butković bio je prvi dužnosnik HDZ-a koji se telefonski čuo sa Sanaderom još u vrijeme njegova boravka u austrijskom pritvoru. Sanader je iza salzburških rešetaka završio zbog afere „Hypo“, a Butković baš njemu duguje i vlastite bliske veze s nekim osobama iz poznate koruške banke, koja baš na području Novog Vinodolskog ima posve specifične poslovne interese.

Inače, bivšeg premijera Ivu Sanadera, kao i njegova odvjetnika Gorana Suića, često se može vidjeti u prestižnoj konobi „Luce“ u Novom Vinodolskom koja je u vlasništvu HDZ-ova ministra Olega Butkovića. Zanimljivo je u tom kontekstu spomenuti da je  Uskok tražio izuzeće sutkinje Jasne Smiljanić u procesu protiv Ive Sanadera u slučaju „Planinska“, nakon što je krajem lipnja 2016. viđena u tom Butkovićevom restoranu u Novom Vinodolskom, u kojem je samo nekoliko stolova dalje sjedio bivši premijer Sanader.




Smiljanić je tada kazala da se u restoranu našla igrom slučaja kada i Sanader, te da je zbog toga ne mogu optužiti za sukob interesa. Baš kao što ni svoje povremene kave sa Sanaderovim  odvjetnikom Goranom Suićem ne smatra nimalo suspektnim – njih se dvoje poznaju godinama, žive u Zagrebu u istom kvartu i tu i tamo se – slučajno sretnu.

Sumnjiva prodaja zemljišta ‘Lidlu’

Inače, aktualni tehnički ministar u Oreškovićevoj vladi, Oleg Butković, koji se ovih dana grčevito bori za opstanak na mjestu ministra pomorstva, prometa i infrastrukture i u budućoj Plenkovićevoj vladi, odavno je  postao zanimljiv organima pravne države. Tako je, primjerice, istražiteljima svojedobno zapela za oko preprodaja gradskog zemljišta, poznatog po kolokvijalnom nazivu “Suha marina”, trgovačkom lancu „Lidl“, tijekom koje je gradski proračun Novog Vinodolskog, čiji je gradonačelnik bio Oleg Butković,  oštećen za najmanje tri milijuna kuna.




Sve je počelo još prije devet godina, kada je upravo na inzistiranje tadašnjeg gradonačelnika Olega Butkovića i uz svesrdnu podršku HDZ-ove većine u Gradskome vijeću Novog Vinodolskog, Grad prodao vrijednu tvrtku „Marina“ d.o.o. za svega 4,5 milijuna kuna kontroverznom požeškom poduzetniku bliskom HDZ-u, Josipu Galiću.

Već su tada vijećnici oporbenog SDP-a upozoravali da je posrijedi mogući kriminal, jer je najveća vrijednost „Marine“ d.o.o. – upravo atraktivno zemljište od čak 6400 kvadrata, koje se moglo prodati i za daleko veći iznos… Zemljište je smješteno tik uz gradsku luku, gdje su bili planirani prateći sadržaji namijenjeni nautičkom turizmu, a nikako ne za izgradnju još jednog trgovačkog lanca kojih u Novom Vinodolskom ionako ima na pretek, istina – na manje atraktivnim lokacijama…

Dvije različite ponude HDZ-ova tajkuna Josipa Galića

Na javnom natječaju 2007. godine, s početnom cijenom od 4,1 milijun kuna, pojavile su se tek dvije ponude i zanimljivo je da su obje bile od Josipa Galića! Jednu je ponudu na svoje osobno  ime, kao fizička osoba, Galić podnio s cijenom od čak 7,5 milijuna kuna, a drugu je isti taj kontroverzni HDZ-ov slavonski tajkun podnio preko privatne tvrtke „Galić“ d.o.o. s cijenom nižom za čak 3 milijuna – pa je iznosila 4 milijuna i 501 tisuću kuna.

Kada su odgovorni iz HDZ-a vidjeli da su se zeznuli i da na javni natječaj nije pristupio nitko osim Galića, zaključili su da je ponuda fizičke osobe (ona veća za tri milijuna kuna) zapravo bila “nepotpuna” – pa je i odbačena zbog nedostatka neke izjave! Upravo zbog toga je Uskok češljao Butkovića – jer, zašto nije raspisao novi natječaj kada je vidio da se za zemljište može dobiti više od 7 milijuna kuna, pa makar i na dogovorenom natječaju?!

Josip Galić je tako, o čemu su pisali brojni mediji, postao vlasnik parcele tada označene kao “poslovna”, s parkingom i djelatnostima direktno vezanim uz marinu koja se trebala graditi u neposrednoj blizini.  Galić se u travnju 2008. godine javio i na natječaj za dodjelu koncesije za luku nautičkog turizma, iako je unaprijed znao da će biti odbijen, što mu je u stvarnosti i odgovaralo!

Naime, upravo zato što mu je koncesija odbijena, od Grada je zatražio promjenu poslovne djelatnosti za svoju parcelu, što mu je – naravno i usvojeno – pa se preko noći više nije radilo o parkingu i servisnim sadržajima za marinu, već o trgovačkim sadržajima, čime je vrijednost parcele – gle čuda – naglo skočila! I to četiri puta…

Obzirom da je Galić parcelu spremnu za gradnju trgovačkog centra prodao „Lidlu“ za više od 16 milijuna kuna, oporba u Gradu, posebno SDP, javno je u više navrata iskazivala sumnju u stvarne razloge prodaje „Marine“ d.o.o. Međutim, Državno odvjetništvo u vrijeme vladavine Ive Sanadera nije poduzimalo baš ništa po tom pitanju, iako su prijave stizale kao na traci.

Mladen Bajić naglo se zainteresirao za Olega Butkovića i slučaj malverzacije s gradskim zemljištem tek kada je pao Sanader. Tijekom mandata Jadranke Kosor, istražitelji Uskoka su više puta posjećivali Butkovića, no rezultata nema ni dan, danas – kada se vlast u Hrvatskoj već dva puta promijenila i kada bi organi pravne države uistinu morali nesmetano raditi svoj posao.

No, za razliku od institucija koje očito dugo nisu radile svoj posao, gradonačelnik Butković nije gubio vrijeme, pa je pronašao novog “zaštitnika” u – Tomislavu Karamarku, koji je nasjeo na njegove „sposobnosti“, te ga predložio Oreškoviću za ministra pomorstva, prometa i infrastrukture.

Veza Butković – Vanja Špiljak

Podsjetimo da je zbog sličnih malverzacija i preprodaje zemljišta – samo drugom trgovačkom lancu – u Remetincu  već završio bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok. A Butkoviću  ni Uskok  ne može ništa, pa su u svibnju prošle godine, još dok je obnašao funkciju gradonačelnika Novog Vinodolskog, mediji objavili „radosnu vijest“ da je u atraktivnoj uvali Moruskva  u Novom Vinodolskom započela izgradnja marine, iza čijeg projekta vrijednog osam milijuna eura, stoji švicarsko- hrvatski poduzetnik – Vanja Špiljak. Od toga pet i pol milijuna eura ide u marinu sa 170 vezova, a ostatak na suhi vez u Poduzetničkoj zoni.

Službeno, riječ je o „luci otvorenoj za javni promet lokalnog značaja“, kako glasi puni naziv budućeg nautičkog sadržaja u Moruskvi. Budući nautički centar sastojat će se od tri dijela. U operativnom dijelu moći će pristajati izletnički brodovi i interventna plovila, komunalni dio namijenjen je plovilima domicilnog stanovništva, a nautički dio bit će ono što se naziva marinom. Uz Moruskvu ide „u paketu“ i tzv. suha marina u Poslovnoj zoni Novog Vinodolskog, gdje će uskoro biti potpuno dovršena hala površine 3200 kvadrata.

O toj Špiljkovoj marini, Oleg Butković je prošle godine izjavio medijima: „Zasad smo vrlo zadovoljni dinamikom realizacije projekta vrlo važnog za Novi. Osim što se izgradnjom luke nautičkog turizma Novi Vinodolski vraća moru, ona će dati i posve novu dimenziju gradu i turizmu, te označiti novi iskorak u razvoju“.

Upravo je taj njegov angažman oko  izgradnje marine u atraktivnoj uvali Moruskva  u Novom Vinodolskom u režiji Vanje Špiljka,  bio povod brojnim ogorčenim mještanima, ali i brojnim građanima Lijepe naše, da upitaju – što mladi hadezeovac Oleg Butković misli o porijeklu imovine investitora Vanje Špiljka? Jer, riječ je, kako su navodili u brojnim pismima, komentarima i predstavkama,  o otuđenoj imovini zbog koje je život izgubio Stjepan Đureković, za čiju su smrt nedavno u Njemačkoj osuđena dvojica udbaških krvnika – Josip Perković i Zdravko Mustač.

No, Butkovića očigledno, te i takve investicije ne žuljaju previše, nego on ide dalje i sada se nada da će ga predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, kao svojedobno Karamarko, primiti pod svoje skute i dati mu Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, kako bi nastavio sa svojim projektima.

Ipak, Plenković nije Karamarko, te mu u novoj hrvatskoj Vladi nikako ne bi odgovarao kompromitirani Butković i to na čelu jednog  od najvažnijih resora.

 

 

Butkovićeve poslovne veze s kraljem Hypo Leasinga, Dragom Vidakovićem!

Vidaković je bio u ljubavnoj vezi s Marikom Tomljanović Kiprianovski, poznatoj iz afere ‘Pančo’, no, njezino ime se   spominje i u najnovijoj aferi ‘Lovren’, ne samo kao osobe koja ima sina s Darijom Torbićem koji se našao usred skandala s Anitom Lovren, nego i kao osobe čiji je iskaz u policiji bio ključan za slaganje mozaika o Aniti Dražić kao mozgu cijele te kriminalne operacije

Pouzdani izvori tvrde da Olega Butkovića vežu i duboke poslovne niti s Dragom Vidakovićem, bivšim šefom Hypo Leasinga, koji je svojedobno bio u ljubavnoj vezi s Marikom Tomljanović Kiprianovski, koja je prije nekoliko godina uvjetno osuđena kao organizatorica elitne prostitucije.

Za Mariku je javnost doznala u aferi „Pančo“, kada je otkriveno da je u podrumu jednog salona u zagrebačkom Domu sportova cvjetao bordel za elitnu prostituciju, čije su usluge koristili brojni poznati Hrvati. Prvookrivljeni u tom slučaju bio je Nebojša Perunović, čiji je “salon za masažu” nazvan po njegovu nadimku – „Pančo“.

Marika Tomljanović Kiprianovski spominje se i u najnovijoj aferi „Lovren“, ne samo kao osoba koja ima sina s Darijom Torbićem koji se našao usred skandala s Anitom Lovren, nego i kao osoba čiji je iskaz u policiji bio ključan za slaganje mozaika o Aniti Dražić, kao mozgu cijele te kriminalne operacije u spomenutoj aferi.

Inače Marika je trebala biti i posljednji adut Sanaderove obrane   u aferi „Ina Mol“ i „Hypo“, u kojoj je njezin bivši nevjenčani suprug Drago Vidaković teško teretio bivšeg premijera. No, sud ju je odbio kao Sanaderova svjedoka.

Danas je Butković, tvrde naši izvori, s Vidakovićem povezan i u marini Novi Vinodolski, a mještani kažu da bi mu na (materijalnom) rješenju obilaznice Rijeka – Senj, pozavidio i prekaljeni Božidar Kalmeta, koji upravo čeka suđenje u Zagrebu zbog niza sličnih djela koja se danas stavljaju na teret i „malom Sanaderu“, Olegu Butkoviću.

 

 

Zbog afere prisluškivanja, Kosor ga uklonila sa svih stranačkih dužnosti

Butković je svojedobno sudjelovao i u detroniziranju „neposlušne“ Jadranke Kosor – uz Sanaderove naputke – zbog čega ga je ona na trenutak uklonila  sa svih stranačkih dužnosti u Primorsko-goranskom HDZ-u.

Ta je afera poznata i kao “slučaj prisluškivanja“, nakon kojeg je Butković mislio da je zauvijek politički mrtav. No, mladom gradonačelniku Novog Vinodolskog, iznenada se ukazala nova prilika  tijekom unutarstranačkih izbora za predsjednika HDZ-a 2012. godine.

Kako je i inače netalentiran za visoku politiku – Butković je tada prvo podržao “ličkog Borata” – Darka Milinovića, da bi se kasnije prešaltao u pobjednički Karamarkov tim.

Autor:I. Babić / 7Dnevno / 23. rujna 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.