Marko Prpic/PIXSELL

MALETIĆ: Ratifikacija Istanbulske konvencije nije bila dio izbornog Programa HDZ-a niti izborno obećanje

Autor: Hina

Potpredsjednica HDZ-a i zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić ustvrdila je u subotu da ratifikacija Istanbulske konvencije nije bila dio Programa HDZ-a niti izborno obećanje, kako se to ističe u pojedinim medijima.

“Kao voditeljica radne skupine za izradu izbornog programa HDZ-a u 2016. osjećam se pozvanom objasniti da ratifikacija Istanbulske konvencije nije dio Programa niti je bila izborno obećanje kako se u pojedinim medijima ističe”, objavila je Maletić na svom facebook profilu.

Navodi da se na 94. strani Programa HDZ-a nalazi paragraf na koji se pojedinci pozivaju i koji glasi: “Hrvatsko je društvo suočeno s problemom nasilja u obitelji. Osigurat ćemo veći broj skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja te im omogućiti zaštitu i odgovarajuću pravnu i financijsku pomoć. Smatramo apsolutno neprihvatljivim bilo kakav oblik fizičkog, psihičkog ili seksualnog nasilja te ćemo značajno unaprijediti sustav prevencije i zaštite od svih oblika nasilja kroz institucije i potporu udrugama civilnog društva čije je djelovanje usmjereno na to područje. U potpunosti ćemo ispuniti obveze prema Istanbulskoj konvenciji koja je za Republiku Hrvatsku stupila na snagu 2014. Konvencija sadrži područja prevencije, zaštite od progona, kao i temeljne mjera nadzora provođenja propisa.“

Maletić naglašava kako ratifikacija Istanbulske konvencije nije spomenuta niti jednom riječju upravo zato jer je radna grupa za izradu Programa smatrala da je Konvenciju u dijelu mjera za zaštitu žena od nasilja neophodno u potpunosti primjenjivati te uvesti i dodatne zaštitne mehanizme. “Međutim, zbog sporne rodne ideologije koja se Konvencijom uvodi, daljnji korak, a to je ratifikacija, nije naveden”, ističe Maletić.

Ističe kako je tada, kao i sada, uz definiciju roda u članku 3b., sporna bila i točka 53. Pojašnjavajućeg izvješća u kojoj je navedeno: “Određene skupine pojedinaca mogu doživjeti diskriminaciju i na temelju rodnog identiteta, što jednostavno rečeno znači da rod s kojim se poistovjećuju nije u skladu sa spolom koji im je dodijeljen pri rođenju. To uključuje skupine osoba kao što su transrodne ili transseksualne osobe, transvestiti i ostale skupine osoba koje ne odgovaraju onom što je društvo utvrdilo da pripada kategorijama ‘muško’ ili ‘žensko’…“.

Maletić ocjenjuje da je iz te točke Pojašnjavajućeg izvješća jasno da Konvencija definiciju roda uvodi kao univerzalnu vrijednost i daje poruku da se rod bira i nije u skladu sa spolom:

“Jasno je da definicija roda u Konvenciji pojedince, koje (i to apsolutno nitko ne spori) treba zaštiti od nasilja i u društvu razvijati atmosferu prihvaćanja i razumijevanja, uvodi kao univerzalnu vrijednost i daje poruku svima da se rod bira i nije u skladu sa spolom. Po tome se trebaju utvrđivati politike – članak 6. Konvencije i obrazovni programi – članak 14. Konvencije”, ističe Maletić.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.