Wikimedia Commons

Mađarska prejaki igrač, Interpol bez obrazloženja ukinuo tjeralicu za Hernadijem

Autor: Dražen Krajcar

Hrvatsko pravosuđe tereti ga da je bivšeg premijera Ivu Sanadera podmitio s 10 milijuna eura, kako bi MOL-u dao upravljačka prava u INA-i, dok bi nerentabilni plinski biznis država preuzela na sebe

Još jedanput se pokazalo da nas u Europi tretiraju kao „zadnju rupu na svirali“. Ovoga puta nas je „otkantao“ Interpol koji je bez obrazloženja ukinuo međunarodnu (crvenu) tjeralicu za predsjednikom uprave MOL-a Zsoltanom Hernadijem, uz Sanadera ključnim igračem u famoznoj aferi INA – MOL. Podsjećamo, Hernadija hrvatsko pravosuđe tereti da je bivšeg premijera Ivu Sanadera podmitio s 10 milijuna eura, kako bi MOL-u dao upravljačka prava u INA-i, dok bi nerentabilni plinski biznis država preuzela na sebe. Mađar se na Interpolovoj tjeralici prvi puta našao u listopadu 2013. godine, na zahtjev hrvatskog pravosuđa, a u međuvremenu ista je dva puta bila suspendirana. Tjeralica je bila na snazi od listopada 2013. do prosinca 2013. te od veljače 2015. do studenoga 2015. godine. Obje suspenzije su uslijedile nakon prigovora Hernadijevog odvjetnika.

Glavni adut Hernadijeve obrane je činjenica da ga je mađarski sud oslobodio optužbi za prijevaru i pronevjeru. Naime, sudski postupak u Mađarskoj vodio se na zahtjev privatne tužiteljice koja je tvrdila da Hernadi nije obavijestio dioničare o istrazi koja se protiv njega vodi u Hrvatskoj te da je time oštetio dioničare MOL-a. Mnogi smatraju da je suđenje u Mađarskoj zapravo manevar mađarskog pravosuđa, kako bi se opstruiralo suđenje Hernadiju u Hrvatskoj jer se istoj osobi ne može dva puta suditi za isto djelo. Da je cijeli postupak bio sumnjiv potvrđuju i činjenice da Hernadi ima jake veze u vrhu mađarske vlasti, a više puta je njega i MOL javno branio premijer Orban tvrdeći da štiti nacinalne interese. Ipak, tjeralica je bila ponoovno aktivirana nakon reakcije iz Zagreba.

Presedan u povijesti Interpola

Ovaj put stvar je gora jer je suzpenziju tjeralice potvrdila Opća skupština Interpola i to tek nakon što je Središnji nacionalni ured (NBC) Interpola Zagreb zatražio da se pitanje postavi na dnevni red. Naime, kako je priopćilo Ministarstvo unutrašnjih poslova RH, još u ožujku ove godine Komisija za kontrolu Interpolovih datoteka donijela je zaključak „da objavljivanje potrage za Zsoltom Hernadijem ne bi bilo u suprotnosti s pravilima Interpola“. Unatoč tome Glavno tajništvo Interpola odbilo je ukinuti privremenu suspenziju međunarodne potrage za njim. Nakon ponovnog prigovora iz Zagreba o tom slučaju raspravljalo se na sjednici Izvršnog odbora Interpola 6. studenoga 2016. godine na Baliju, u Indoneziji. Izvršni odbor je na toj sjednici odlučio da se potraga za Zsoltom Hernadijem briše iz evidencija Interpola.

Iz MUP-a RH podsjećaju da je ova odluka presedan jer je po prvi put u povijesti Interpola Izvršni odbor u pitanju potrage postupio suprotno preporuci Komisije za kontrolu Interpolovih datoteka. Cijeli predmet je zatim raspravljan na Općoj skupštini Interpola 9. studenoga 2016. godine nakon kojeg je uslijedilo glasovanje o pitanju “Podržavate li odluku Izvršnog odbora Interpola?“. Rezultat glasovanja bio je: 59 – za Odluku, 34 – protiv Odluke i 31 – suzdržani.

Na kraju priopćenja MUP-a naglašeno je da će: „u svojim daljnjim postupanjima koristiti ostale bilateralne i multilateralne kanale komunikacije koji su mu na raspolaganju za ostvarivanje međunarodne policijske suradnje.“

Slobodno šetao po Europi

Teško je povjerovati da će MUP ili Interpol Zagreb sami uspjeti vratiti Hernadijevo ime na crvenu tjeralicu za taj posao potreban je angažman cijelog državnog vrha, od predsjednice, preko premijera do ministra vanjskih poslova. Samo bojimo se da će umjesto zaštite nacionalnih interesa, uostalom kao i u cijeloj zavrzlami oko INA-e, političari dati nekoliko prigodnih, „oštrih“ izjava/protesta na čemu će sve ostati. Cijeli slučaj ponovo pokazuje da službeni Zagreb, tko god bio na vlasti, nema snage niti volje suprotstaviti se diktatu euro moćnika. Uostalom podsjetit ćemo da je i u vrijeme kada je tjeralica bila na snazi Hernadi slobodno putovao u Austriju i Njemačku, čije vlasti nisu postupile po međunarodnom uhidbenom nalogu već su ga mirno pustile kući. Hrvatska je tada uputila prosvjednu notu Austriji i Njemačkoj i na tome je sve ostalo.

I dok je Interpol tjeralicu ukinuo bez obrazloženja, Hernadijev odvjetnik likuje i još „spušta“ Hrvatskoj. Naime, odvjetnik Michael O’Kane izjavio je za Bloomberg: „Gospodin Hernadi iznenađen je da je Interpolu trebalo toliko vremena da zaključi da je neprimjereno pomagati Hrvatskoj u sporu s MOL-om… Naravno, drago mu je da je crvena tjeralica konačno ukinuta… S punom potporom članova uprave MOL-a Hernadi će nastaviti svoju borbu protiv lažnih optužbi iz Hrvatske, koje su motivirane poslovnim razlozima.”

Autor: Dražen Krajcar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.