Marko Lukunic/PIXSELL

Luka Oman je porez na pse smislio uz podršku Ane i Tome Karamarko

Autor: M. Belinić

Mnogi su se tada pitali: je li doista baš sve bilo pro bono, ili su se kroz tu kampanju oprali nečiji novci.. Sada je, pak, pitanje, jesu li Ana Karamarko, Luka Oman i Tomo nastavili svoj zajednički angažman na navodnoj zaštiti životinja kroz priču o porezu na pse? No, to bi tek bila dozlaboga licemjerna priča!

Samozvani zaštitnik životinja Luka Oman, lider udruge „Prijatelji životinja“ koja nije udomila niti spasila nijednoga psa ali je zato radila kampanju za zaštitu činčila, najavio je da će u Ministarstvo financija uputiti idiotski prijedlog o uvođenju poreza na držanje pasa. Prijedlog je idiotski jer bi, logično, njegovo uvođenje dovelo samo do masovnog ubijanja pasa čiji vlasnici porez ne žele plaćati ili, u boljem slučaju, do drastičnog porasta broja pasa ostavljenih na ulici, jer njihovi gazde neće imati 100 eura za porez. No, Luka Oman proteklih godina ne smišlja sam bizarne akcije koje ne spašavaju ni jedan život, ali troše ozbiljne novce poreznih obveznika. Oman, poznat i po opskurnoj kampanji u kojoj se zalagao protiv bojanja jaja za Uskrs (pa se još 2007. na Trgu bana Jelačića zatvorio u mali kavez protestirajući protiv iskorištavanja kokoši nesilica), prošle je godine radio čudnu kampanju za zaštitu činčila pod sloganom „Činčile su zakon“.

Malo kome je bilo jasno što se, ili tko, nalazi iza velike Omanove akcije i inicijative da se spriječi uzgoj činčila zbog krzna. Sve je bilo još čudnije kad su se u kampanji, uz imena poput Ive Šulentić, Ivice Kostelića i Gorana Višnjica, pojavili i tadašnji potpredsjednik Vlade RH Tomislav Karamarko te njegova supruga Ana! Brzo se Ana Karamarko u medijima pohvalila da je njezina marketinška agencija Drimia- dakle ona ista koja će zbog poslova s MOL-ovim konzultantom Jozom Petrovićem kasnije izazvati pad Vlade i supruga joj Tome- pro bono producirala cijelu kampanju i izradila PR strategiju za Omanovu priču o činčilama. Mnogi su se tada pitali: je li doista baš sve bilo pro bono, ili su se kroz tu kampanju oprali nečiji novci.. Sada je, pak, pitanje, jesu li Ana Karamarko, Luka Oman i Tomo nastavili svoj zajednički angažman na navodnoj zaštiti životinja kroz priču o porezu na pse? No, to bi tek bila dozlaboga licemjerna priča!
U akciji za uvođenje poreza na pse glavni je argument optuživanje uzgajivača pasa da rade „biznis štancanjem životinja“. Luka Oman bi, dakle, porez opalio svima koji „proizvode štence“ i pri tom ne radi nikakvu razliku između odgovornih uzgajivača i kinologa, koji povremenim leglima tek održavaju i unapređuju neku čistokrvnu pasminu, te onih koji bez kontrole doista štancaju i razmnožavaju pse bez rodovnika i bez nadzora Hrvatskog kinološkoga saveza. A pitanje je je li se o tome savjetovao sa svojom prijateljicom Anom Karamarko? Naime, upravo je ona osoba koja je svoju čistokrvnu kujicu, zbog vlastite neodgovornsti, parila bez nadzora, bez uzgojne dozvole, bez kontrole Kinološkog saveza, stvorivši tako štence čiji će potomci možda biti među onim izgubljenima, nečipiranima, napuštenima… Da stvar bude gora, bila je to kujica kupljena od odgovornog uzgajivača, s rodovnikom, dakle bila je to čistokrvna ženka kavalirskog španijela čiji su svi preci, stotinama godina unatrag, bili plod strogo kontroliranoga uzgoja još u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Dakle, sve ono o čemu sada neinformirani Luka Oman mahnita, optužuje i prijeti,, bio je i grijeh njegove prijateljice Ane Šarić Karamarko. Iako njezina supruga više nema na vlasti, očito njezina opsesija navodnom zaštitom životinja, u sprezi s opskurnim Omanom, i dalje dovoditi do bizarnih, nedorađenih i nepromišljenih zakonskih prijedloga.
Autor: M. Belinić